Οι άνεργοι, το ΕΣΠΑ, ο Δήμος και οι κονόμες του 5%




Του Τάκη Παπαδόπουλου (ilioupolitoday.gr)

ΕΣΠΑ με όνομα βαρύ σαν ιστορία. Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Δεν ισχύει όμως τίποτα από αυτά. Η περίπτωση της Ηλιούπολης είναι μία από τις πολλές που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό μας. Παράλληλα με τη “δολοφονία” των δημοτικών επιχειρήσεων ο Δήμος Ηλιούπολης  προωθεί την ιδιωτικοποίηση και υπηρεσιών του που οφείλει να προσφέρει ο ίδιος στους δημότες του. Κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτό, όχι όμως οι δημότες ούτε οι εργαζόμενοι. Τελευταία υποτίθεται ότι βοηθά άνεργους και τους βρίσκει δουλειά, πολύ απλά όμως τους “ενοικιάζει” σε επιχειρήσεις που θα πάρουν υπηρεσίες του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 ενημερωθήκαμε από το επίσημο σάιτ του Δήμου Ηλιούπολης ότι ξεκίνησε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα για τις ευάλωτες ομάδες, το Το.Π..Ε.Κ.Ο. (ΤΟπικό Πρόγραμμα Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων). Από τότεπαρακολουθούμε το θέμα στενά και δεχτήκαμε τη μία έκπληξη μετά την άλλη.

Κάποια Ιδιωτικά Κ.Ε.Κ. (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) σε συνεργασία με τον Δήμο  επιδιώκουν την προώθηση στην απασχόληση 😯 ανέργων  (45 για εργασία σε εταιρείες και 35 για ίδρυση συνεταιριστικών επιχειρήσεων) που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Ηλιούπολης και προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με χρήματα από το Υπουργείο Εργασίας,  την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία (ΕΥΚΕΚΟ)  και με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» από τα οποία κάποια θα πάνε στους  «ωφελούμενους- ευάλωτους», περίπου  720 ευρώ ανά άτομο και τα υπόλοιπα στους «ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ».

Έτσι λοιπόν η εταιρεία EEO GROUP Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων ως συντονιστής σε συνεργασία με τους άλλους φορείς (Κέντρο Αγωγής, Φροντίδας & Αλληλεγγύης Δήμου Ηλιούπολης (Κ.Α.Φ.Α.Δ.ΗΛ.) ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ, Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Ηλιούπολης, Προωθημένα Συστήματα Εξυπηρέτησης ΕΠΕ, ΚΕΚ ΕΥΡΩΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΕ*, ΚΕΚ ΑΚΜΗ ΑΕ , ΣΤΡΑΤΑΚΟΜ Ανώνυμη Εταιρεία Στρατηγικής και Επικοινωνίας)  ξεκίνησε να ψάχνει  τους  «ευάλωτους». Οι ημερομηνίες συμμετοχής άλλαζαν κάθε τόσο γιατί δεν τους εύρισκαν. Και εντέλει οι «ευάλωτοι» βρέθηκαν έστω και τις τελευταίες ημέρες που είχαν  όπως το Πρόγραμμα έλεγε δικαίωμα συμμετοχής (30.11.2012).  Έπρεπε να βρεθούν και επιχειρήσεις που θα προσλάμβαναν τους επιμορφωμένους ανέργους, ώστε να γίνει και η εκταμίευση από ΕΣΠΑ, αλλά δεν τις βλέπαμε. Στο σάιτ του δήμου για να δούμε πώς δηλώνει μια επιχείρηση συμμετοχή πατούσαμε το κουμπί που μας υπεδείκνυαν και αμέσως μας πέταγε έξω. Πήραμε τηλέφωνο και μάθαμε ότι ακόμα δεν δηλώνουν συμμετοχή επιχειρήσεις γιατί δεν είχαν βρεθεί ακόμα άνεργοι.  Η αλήθεια όμως αποδείχτηκε διαφορετική.

*Αυτό το ΚΕΚ είναι ιδιοκτησία της κυρίας Πολυξένης Βλάχου, που συχνάζει στο δήμο, είναι πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ηλιούπολης επί δημαρχίας Αναγνώστου.

 

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, μέσα σε ένα κλίμα πανηγυρισμών ενημερωθήκαμε από Δελτίο Τύπου του Δήμου Ηλιούπολης, ότι το Πρόγραμμα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει. Στις 21.01.2013  οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης τους « 😯 ωφελουμένους» , ότι  απλά θα περάσουν από Σεμινάρια και μετά σε συνεργασία με τους Φορείς του Προγράμματος  θα ψάξουν για δουλειά, επίσης οι φορείς θα έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις για να τους πείσουν ότι είναι καλό για την οικονομία να προσλάβουν άτομα κλπ.

Είχαμε μιλήσει με κάποιους από τους «άνεργους», την ίδια ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο -πήγαμε και εμείς-  και είδαμε ότι οι περισσότεροι δήλωσαν συμμετοχή την τελευταία ημέρα. Μάθαμε ότι δεν το έμαθαν μόνοι τους, αλλά τους το γνωστοποίησε κάποιος που τους πλησίασε από τη Δημοτική Αρχή. Προβληματιζόμαστε: Πόσο καλή ήταν η «διαφανής» ανακοίνωση αυτού του προγράμματος που σε μία πόλη 150 χιλιάδων κατοίκων σε συνθήκες κρίσης δεν κατάφερε να βρει 😯 ενδιαφερόμενους σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα;  Εντέλει μόνο 151 άτομα έχουν ανάγκη να δουλέψουν;  (τόσες ήταν οι συμμετοχές). Με το δίκιο του θα σκεφτεί κάποιος ότι τα περισσότερα άτομα είναι «δικά μας παιδιά» άνθρωποι του ευρύτερου πελατειακού συστήματος δημοτικών αρχόντων.

Τέλος ακούσαμε την ίδια ημέρα, (21.01.2013)  από τα χείλη του Δημάρχου ότι θα στηρίξει σαν Δήμος την δημιουργία των « Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που βασίζονται στον Νόμο 4019/2011 και βοηθά στο να δημιουργηθούν  εταιρείες παραγωγής και παροχής προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Δηλαδή  η γνωστή «Βοήθεια στο Σπίτι», ή  εταιρείες για παροχές κοινής ωφέλειας κλπ.» , όταν δημιουργηθούν. και θα τους εντάξει  μέσω συνεργασιών στο Δήμο. Θυμίζουμε, τις προάλλες υπάλληλοι δήθεν (;) ΜΚΟ που είχαν αναλάβει τη «δημοτική» Βοήθεια στο Σπίτι σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου έκαναν απεργία διαμαρτυρόμενοι που έμεναν απλήρωτοι. Τα «αφεντικά» τους ισχυρίζονταν ότι δεν έλαβαν χρήματα από ΕΣΠΑ, είχαν όμως εισπράξει από το αρμόδιο υπουργείο το 5% του ποσού που ήταν να λάβουν και μετά πολλοί από αυτούς εξαφανίστηκαν. Το 55 από τον προϋπολογισμό δηλαδή από την τσέπη όλων μας και όχι από το ΕΣΠΑ.

Για ποιο λόγο, ας πούμε, έπρεπε να δημιουργηθεί (αν ποτέ γίνει αυτό) μια εταιρεία για να εκμεταλλευτεί  π.χ. το Δημοτικό Αναψυκτήριο, όταν ο Δήμος πριν  δύο χρόνια διέλυε την ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ και απέλυσε υπαλλήλους,  ενώ ο επικεφαλής της παράταξης Χρώμα στην Πόλη,  Παναγιώτης Πατσαβός είχε  προτείνει να δεχτεί ο Δήμος έναν συνεταιρισμό από τους υπαλλήλους που ήδη απασχολούνταν σ’ αυτό το αναψυκτήριο, κάτι που δεν έγινε; . Δεν χρειάζονταν πρόγραμμα επιμόρφωσης, σε κάποιους «ευάλωτους»  ώστε  το Αναψυκτήριο αυτό να λειτουργήσει για το καλό της πόλης.

Εντύπωση μας κάνει το ότι ο Δήμαρχος της Ηλιούπολης,  προτείνει την δημιουργία αυτών των εταιρειών, όταν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι διαδηλώνουν σε όλους τους Δήμους, παραμένουν απλήρωτοι 6-7 μήνες, έχουν την συμπαράσταση δημοτικών παρατάξεων, έχουν δικό τους blog, αγωνιούν για το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους και των ανθρώπων που βοηθούν τόσο καιρό, απλήρωτοι όπως είπαμε.

Την ιδιωτικοποίηση των Δήμων, έχει θέσει και το Συνδικάτο Ο.Τ.Α. Αττικής, με Δελτίο Τύπου που εκτός των άλλων αναφέρει ότι η αξιοποίηση αυτών των ΜΚΟ σαν σύγχρονα δουλεμπορικά με την παρακράτηση του 5% του Προγράμματος, είναι απαράδεκτη.

Το θέμα λοιπόν αρχίζει και απασχολεί, έτσι ξεκίνησαν και οι ερωτήσεις στην Βουλή (Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜγια τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας) γιατί συνεχίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού να τα καρπώνονται οι «φίλοι – επιτήδειοι» των εκάστοτε Δημάρχων και των υπουργείων;

Φτιάξε λοιπόν και εσύ ένα πρόγραμμα βοήθειας ανέργων, εισπράττοντας πριν το 5% από το υπουργείο Ανάπτυξης, βρες  και έναν Δήμο που θέλει να προβληθεί, και 😯 ανθρώπους, (δικοί σας οι περισσότεροι, οι υπόλοιποι «δικοί» του Δημάρχου και 2-3 ξέμπαρκοι) τους ονομάζεις ευάλωτους ανέργους  και ξεκινάς  στο δρόμο που έχουν χαράξει τα λόμπι της κονόμας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.