«Αναμνήσεις και Μαρτυρίες» – το νέο βίβλίο του Πάνου Τότσικα για την Ηλιούπολη
Την «ανεπίσημη ιστορία» της Ηλιούπολης από το 1925 κι έπειτα, επιχειρεί να αναδείξει ο Πάνος Τότσικας μέσα από το νέο του βιβλίο «Αναμνήσεις και Μαρτυρίες».Την «ανεπίσημη ιστορία» της Ηλιούπολης από το 1925 κι έπειτα, επιχειρεί να αναδείξει ο Πάνος Τότσικας μέσα από το νέο του βιβλίο «Αναμνήσεις και Μαρτυρίες».

Ο συγγραφέας συνομιλεί με τους ανθρώπους που έζησαν στην πόλη μας από το 1925 μέχρι και σήμερα και συνθέτει τη συνέχεια του βιβλίου του «Εδώ, Κάποτε …Συμβολή στην ιστορία της Ηλιούπολης» που εκδόθηκε το 2005, το οποίο αναφέρεται τόσο στην αρχαία όσο και στην νεώτερη ιστορία της περιοχής όπου σήμερα βρίσκεται η Ηλιούπολη, από το «τσιφλίκι Καρά» (1830) και το «μικρό χωρίδιον Καρά» των 94 κατοίκων (1890), στη δημιουργία της Ηλιούπολης (1925) και στην μετεξέλιξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους.“Ή συμμορφώνεστε ή φεύγετε” – Tελεσίγραφο του Δήμου Αλίμου για την κακοποίηση του παραλιακού μετώπου

Το βιβλίο «Αναμνήσεις και Μαρτυρίες» αποτελεί μια σύνθεση συνεντεύξεων – μαρτυριών και δημοσιευμάτων και κειμένων. Το βιβλίο «Αναμνήσεις και Μαρτυρίες» αποτελεί μια σύνθεση συνεντεύξεων – μαρτυριών και δημοσιευμάτων και κειμένων. Παρατίθενται μαρτυρίες της Γαβριέλλας Χαμογεωργάκη που περιλαμβάνονται στα εννέα «βιβλιαράκια» της που εκδόθηκαν από το 1987 έως το 2004, της Υβόννης Δεμίρη, του Γιώργου Σταυρόπουλου, συνομιλίες με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έδρασαν στην Ηλιούπολη, όπως η Ζωή Πετροπούλου- Κριτζιλάκη και ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, συνέντευξη του Θανάση Λώλα στο περιοδικό «Ακάλυπτος Χώρος» (1986), αποσπάσματα από το βιβλίο του Χαρίλαου Μηχιώτη«Δραματική Πορεία» και από την μπροσούρα «Οι Ανατολικές Συνοικίες τον Δεκέμβρη του 1944», μια δημοσιευμένη το 1970 συνομιλία του Θ. Παπαϊωάννου με τον Θ. Παλαμίδη, πρώτο Πρόεδρο της Κοινότητας Ηλιούπολης, αποσπάσματα από μαρτυρίες δημοτικών παραγόντων για τις πρώτες ώρες στην Ηλιούπολη του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 καθώς και το κείμενο «Νοέμβρης 1973: Μαθητικές κινήσεις κόντρα στη Χούντα». Τέλος παρατίθενται αποσπάσματα κειμένων τουΚώστα Πουλάδη, του Ανδρέα Λάζαρη- Καρούσου και του Γιώργου Βοζίκα που αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της Ηλιούπολης, καθώς και ένα ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» του Γιάννη Κανελλάκη (1980).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά την Γαβριέλλα Χαμογεωργάκη για την δυνατότητα που μου έδωσε να συμπεριλάβω σ’ αυτόν τον τόμο αποσπάσματα από τα “βιβλιαράκια” της, με πολύτιμα στοιχεία από την ιστορία της πόλης μας.
Π. Τότσικας – Γ. Χαμογεωργάκη

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά την Γαβριέλλα Χαμογεωργάκη για την δυνατότητα που μου έδωσε να συμπεριλάβω σ’ αυτόν τον τόμο αποσπάσματα από τα “βιβλιαράκια” της, με πολύτιμα στοιχεία από την ιστορία της πόλης μας. Ακόμη, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ζωή Πετροπούλου- Κριτζιλάκη για τις εξαιρετικής σημασίας μαρτυρίες της για την ΕΠΟΝ στην Ηλιούπολη και τον Διαμαντή Μαυροδόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη της δραστηριότητας του ΕΛΑΣ στην Ηλιούπολη, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της έκδοσης και πρώτα απ’ όλους τον Στράτο Ιωακείμ και τον Φώτη Λύκο για κάποιες από τις φωτογραφίες του που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό», αναφέρει ο συγγραφέας.

(neatisilioupolis.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.