Το στοίχημα των δήμων




delhgiannh_new_lrΓράφει η ΚΛΑΙΡΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ – Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας Δήμου Νέας Σμύρνης

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει για μία ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η εφαρμογή της διαθεσιμότητας δημιούργησε ένα εκρηκτικό μίγμα στους δήμους και στις περιφέρεις της χώρας. Το στοίχημα που έχει βάλει η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν αφορά μόνο τη μεταφορά υπαλλήλων σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού. Στους δήμους και στις περιφέρειες «παίζεται» το μέλλον των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλεται να υλοποιηθούν στον κρατικό μηχανισμό….

Είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της κεντρικής κρατικής μηχανής και τροχοδρομήθηκε στις ράγες των πελατειακών σχέσεων και των ανεξέλεγκτων δαπανών σε αρκετές αν όχι πολλές περιπτώσεις δήμων. Χιλιάδες είναι τα παραδείγματα της κακοδιαχείρισης και των προσλήψεων «ημετέρων» που διαμορφώνουν ακόμα και σήμερα σχέσεις εξάρτησης μεταξύ των αιρετών και των εργαζομένων στους δήμους. Από την άλλη πλευρά όμως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αδικηθεί, καθώς την περίοδο της μεταπολίτευσης διαμόρφωσε αργά αλλά σταθερά ένα δίκτυο κοινωνικών υποδομών που αποτελούν σήμερα «ασπίδα» για τους πολίτες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.
Ο «Καλλικράτης» έθεσε τις βάσεις για ριζικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό στους δήμους και στις περιφέρειες βέβαια αυτή η προσπάθεια προσέκρουσε στην οικονομική δυσπραγία και προς το παρόν προχωρά με βήματα σημειωτόν! Το επικαιροποιημένο μνημόνιο επέβαλλε στους ΟΤΑ μείωση των επιχορηγήσεων που λάμβαναν κατά 60% σε σχέση με το 2009 και παράλληλα τους θέτει υπό αυστηρό οικονομικό έλεγχο με στόχο να «ξοδεύουν μόνο όσα χρήματα εισπράττουν». Οι οικονομικοί περιορισμοί μπορεί σε κάποιο βαθμό να είναι χρήσιμοι, αλλά σαφώς δεν αποτελούν τη μέθοδο που θα έφερε την εξυγίανση και τη διαφάνεια στους δήμους και στις περιφέρειες. Πολύ απλά: το στένεμα των οικονομικών πόρων περιορίζει μεν τους σφετεριστές του δημοσίους χρήματος προς ίδιον όφελος, συγχρόνως όμως στερεί την ευκαιρία στους νοικοκυραίους να δουλέψουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Απαιτούνται αλλαγές στη διάρθρωση των ΟΤΑ, μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν ριζικά τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία των δήμων και θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέες μαύρες τρύπες τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική διαχείριση των αυτοδιοικητικών δομών.
Οι κυβερνώντες πρέπει να θέσουν κατά προτεραιότητα το «στοίχημα» των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στους δήμους που αποτελούν το «μακρύ χέρι» του κρατικού μηχανισμού και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών. Διαφορετικά θα πάει περίπατο κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στους ΟΤΑ αλλά στο σύνολο του κρατικού  μηχανισμού.

(neasmyrni.net.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.