Το Κατάρ φεύγει από το Ελληνικό και πηγαίνει… Αστέρα




Το νερό στο αυλάκι φαίνεται ότι μπαίνει σιγά σιγά στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, με το ΤΑΙΠΕΔ να ανεβάζει ρυθμούς και να προχωρεί τις διαδικασίες των σχετικών διαγωνισμών για τα πρώτα μεγάλα deal που θα αλλάξουν το κλίμα στη χώρα μας.

Ήδη δόθηκε το πράσινο φως για την αξιοποίηση της έκτασης 300 στρεμμάτων στο Ελληνικό, προκηρύχθηκε ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης ( Αστήρ Παλλάς) και πέρασε στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.
Ήδη αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται θετικά, και δεν θα αργήσει ο καιρός που θα έχουμε και τις πρώτες επιτυχίες. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του “R”, μπορεί οι Καταριανοί να αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση του Ελληνικού, ωστόσο συζητείται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για το Μικρό Καβούρι, έχοντας λάβει υπόψιν ότι οι αποτιμήσεις στη χώρα μας βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τα περιουσιακά στοιχεία στο Μικρό Καβούρι περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της «ΑΣΤΗΡ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ» και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, του οποίου δρομολογείται η αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Η διαδικασία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ και απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του Ομίλου, κάτι που θα λειτουργήσει ευεργετικά και για τον ίδιο τον τραπεζικό κλάδο.
Από την άλλη, στην διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό παραμένουν τρεις εταιρείες, η ισραηλινή Elbit Cochin Ltd, η βρετανική London & Regional Properties και η ελληνική Lamda Development. Το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, ωστόσο, φέρεται να ζητούσε μεταφορά κυβερνητικών φορέων στο Ελληνικό, καθώς και επιδότηση για την ανέγερση των νέων κατοικιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Μάλιστα, πρόθεσή τους επίσης ήταν να τους δοθεί πλήρης κυριότητα του ακινήτου και όχι το 30% όπως προβλέπει ο διαγωνισμός.
Πάντως, με ή χωρίς το Κατάρ, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού, από τους επενδυτές. Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης που θα υπογραφεί”.

Πηγή:www.reporter.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.