Πανιώνιος – ο ιστορικός σύλλογος που έφερε στην Ελλάδα το βόλεϊ το 1913!




(el.wikipedia.org)

Το τμήμα πετοσφαίρισης του Πανιωνίου είναι το πρώτο στον ελληνικό χώρο αφού ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1913. Το 1919 διεξήχθη πρωτάθλημα βόλεϊ στη Σμύρνη με τη συμμετοχή οκτώ συλλόγων και νικητή τον Πανιώνιο. Σώζεται η φωτογραφία της ομάδας με το κύπελλο. Ήταν η πρώτη διοργάνωση αγώνων βόλεϊ από ελληνικές ομάδες. Οι βολεϊμπολίστες του συλλόγου προέρχονταν κυρίως από το στίβο και βασικότεροι ήταν οι: Δημητρός Καραμπάτης (καρφί), οΠαναγιώτης Ρετέλας, ο Κώστας Παπάζογλου (πασαδόρος), Α. Βασιλειάδης, Κλ. Δρίβας, Ερ. Ισηγόνης και αργότερα ο Γιώργος Ρουσόπουλος.

Προπολεμική περίοδος (Αθήνα) [Επεξεργασία]

Το Σεπτέμβριο του 1924 η ομάδα βόλεϊ του Πανιωνίου μετείχε σε τουρνουά του Γ.Σ. Αμαρουσίου, στο οποίο νίκησε τη διοργανώτρια ομάδα και στον τελικό έπαιξε με τον Ατρόμητο Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η ομάδα βόλεϊ του συλλόγου στην Αθήνα.[1]

Από το 1925 ο Πανιώνιος καθιέρωσε δύο πρωταθλήματα βόλεϊ: ένα μεταξύ συλλόγων και ανωτέρων σχολών και ένα μεταξύ σχολείων (γυμνασίων). Για το πρωτάθλημα συλλόγων είχε αθλοθετήσει τριετές επαμειβόμενο κύπελλο. Ο σύλλογος συνέχισε να διοργανώνει τα ανεπίσημα αυτά πρωταθλήματα κάθε χρόνο ως το 1928. Το 1926 προκήρυξε και αγώνες για ομάδες γυναικών, μια πρωτοποριακή αθλητική δραστηριότητα.[2] Οι αγώνες γίνονταν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ως τον Ιούνιο, συνήθως στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ήταν η έδρα του συλλόγου εκείνα τα χρόνια.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης ανδρών 1928 που διοργανώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο περιθώριο των πανελλήνιων αγώνων στίβου με συμμετοχή 13 συλλόγων, ο Πανιώνιος τερμάτισε στην 4η θέση πίσω από τον Πανελλήνιο, τους Νέους Βύρωνος και τη Σχολή Ευελπίδων. Τη χρονιά αυτή την ομάδα του συλλόγου αποτελούσαν οι αθλητές: Δημητρός Καραμπάτης, Κορδογιάννης, Κονσολίδης, Καμιζούλης, Παπαγεωργόπουλος, Βάρδας.[3]

Το 1929 η ομάδα βόλεϊ του συλλόγου έφτασε στα προημιτελικά του πρωταθλήματος, όπου ηττήθηκε από τον Πανελλήνιο με 0-2 σετ. Δραστηριότητες των ομάδων βόλεϊ ανδρών, γυναικών, νέων, νεανίδων και συμμετοχή στα πρωταθλήματα Αθηνών-Πειραιώς, αναφέρονται συνεχώς ως το 1940.

Τα “πρωταθλήματα Πανιωνίου” 1925 [Επεξεργασία]

Το πρώτο “πρωτάθλημα πετοσφαιρίσεως του Πανιωνίου”, όπως το αποκαλούσε ο αθηναϊκός τύπος, διοργανώθηκε την άνοιξη του 1925 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στο γυμναστήριο του Εθνικού Γ.Σ. Περιλάμβανε πρωτάθλημα συλλόγων και ανώτατων σχολών και ξεχωριστό πρωτάθλημα σχολείων (γυμνασίων). Για τις νικήτριες ομάδες ο σύλλογος αθλοθέτησε τριετές επαμειβόμενο έπαθλο, το οποίο θα κρατούσε οριστικά η ομάδα που θα κατάφερνε να το κατακτήσει τρεις χρονιές.

Το Πρωτάθλημα Αθηνών συλλόγων και σχολών ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, με συμμετοχή 11 ομάδων που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους, οι νικητές των οποίων αγωνίστηκαν στον τελικό στις 17 Μαΐου1925. [4] Είχαν δηλώσει 12 ομάδες συμμετοχή αλλά η Σχολή Δοκίμων αποχώρησε, διότι οι ημέρες των αγώνων συνέπεσαν με εκπαιδευτικό ταξίδι της σχολής. [5]

Το σχολικό πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και είναι γνωστό πως μετείχαν τα γυμνάσια Β΄, Γ΄, Ε΄, Στ΄ Αθήνας, Β΄ Εμπορική Σχολή, Εκπαιδευτήριο Μακρή και Πρότυπο Κλασικό Γυμνάσιο. [6] Στον τελικό που έγινε στις 10 Μαΐου 1925 στο Παναθηναϊκό Στάδιο αγωνίστηκαν το Β΄ με το Στ΄ Γυμνάσιο Αθηνών, ενώ για την 3η θέση έπαιξαν το Γ΄ Γυμνάσιο με το Πρότυπο Κλασικό Γυμνάσιο. [7] Πρωταθλητής αναδείχθηκε το Στ΄ Γυμνάσιο Αθηνών.[8]

Το “πρωταθλήματα Πανιωνίου” 1926 [Επεξεργασία]

Το δεύτερο πρωτάθλημα βόλεϊ του Πανιωνίου διεξήχθη από 24 Ιανουαρίου ως 28 Μαρτίου 1926 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και το γυμναστήριο του Εθνικού Αθηνών. Περιλάμβανε τρία ξεχωριστά πρωταθλήματα: α) συλλόγων και ανωτάτων σχολών, β) σχολικό μεταξύ γυμνασίων, εμπορικών σχολών και ξένων λυκείων και γ) σχολικό μεταξύ ελληνικών σχολείων (σχολαρχείων) ή Β΄ κατηγορίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη δικαίωμα συμμετοχής είχαν “πάντες οι εν Αθήναις και Πειραιεί και περιχώροις εδρεύοντες Γυμν. Σύλλογοι ανεγνωρισμένοι υπό του ΣΕΓΑΣ, το Εθνικόν Πανεπιστήμιον, το Διδασκαλείον Γυμνασιτκής, αι Στρατιωτικαί και Ναυτικαί Σχολαί και ομάδες συλλόγων άλλων πόλεων της Ελλάδος ή Ελλήνων του εξωτερικού”.[9]

  • Το Πρωτάθλημα Αθηνών ομάδων βόλεϊ ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 1926 και μετείχαν 9 σωματεία και ανώτατες σχολές:[10]
  • Το Πρωτάθλημα Γυμνασίων, Εμπορικών Σχολών και Ιδιωτικών Λυκείων βόλεϊ Αθηνών ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου 1926 και μετείχαν 12 γυμνάσια: Β΄, Γ΄, Ε΄, Στ΄ Αθήνας, Πρότυπο Κλασικό Γυμνάσιο, Λεόντειο Λύκειο, Βαρβακειο Γυμνάσιο, Β΄ και Γ΄ Εμπορική Σχολή, Αγγλική Εμπορική Σχολή Μπάρξερ, Δραγάτσειο Εκπαιδευτήριο, Εκπαιδευτήριο Μακρή.[11] Το σχολικό πρωτάθλημα διεξήχθη με έγκριση και υπό την προστασία του Υπουργείου Παιδείας, με εγκύκλιο που απέστειλε ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιβαθυνόπουλος.
  • Οι τελικοί των δύο πρωταθλημάτων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Μαρτίου 1926 στο Στάδιο, με μεγάλη επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, αθλητικών, εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών αρχών.[12]
    • Πρωτάθλημα Συλλόγων/Σχολών: 1) Διδασκαλείο Γυμναστικής, 2) Πανεπιστήμιο Αθηνών.
    • Πρωτάθλημα Γυμνασίων: 1) Στ΄ Γυμνάσιο Αθηνών (γυμναστής Εμμ. Μπαμιέρος), 2) Β΄ Γυμνάσιο Αθηνών, 3) Γ΄ Γυμνάσιο Αθηνών.
  • “Ειδικό πρωτάθλημα Ελληνικών Σχολείων (ή Β΄ κατηγορίας)”: Η παρότρυνση της πολιτείας προς τους διευθυντές των σχολείων να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα βόλεϊ του Πανιωνίου, είχε ως συνέπεια να δηλώσουν συμμετοχή και Ελληνικά σχολεία (σχολαρχεία). Για να μην αποθαρρύνει το όψιμο ενδιαφέρον ο Πανιώνιος αποφάσισε να διοργανώσει και δεύτερο σχολικό πρωτάθλημα για τους μικρότερους μαθητές των σχολαρχείων (ελληνικών σχολείων), το οποίο ονόμασε “Ειδικό πρωτάθλημα Ελληνικών Σχολείων (ή Β΄ κατηγορίας)”. Ως ημερομηνία έναρξης αρχικά ορίστηκε η 21η Φεβρουαρίου.[13] Όμως, λόγω καθυστερημένων δηλώσεων μετατέθηκε για τις 3 Απριλίου.[14] Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν στις 11 Απριλίου και συμμετείχαν πέντε Ελληνικά Σχολεία της Αθήνας: 3ο, 9ο, 13ο, 15ο και το Πρότυπο Ελληνικό Σχολείο.[15]
  • Επίσης, ο σύλλογος προκήρυξε αγώνες γυναικείων ομάδων που διεξήχθησαν τον Απρίλιο και υπήρξαν η πρώτη επίσημη διοργάνωση γυναικείου βόλεϊ στην Ελλάδα.[16] [17]Τον τίτλο κατέκτησε το Διδασκαλείο Γυμναστικής.

Τα “πρωταθλήματα Πανιωνίου” 1927 [Επεξεργασία]

Τον Ιανουάριο του 1927 ο Πανιώνιος διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά διασυλλογικό (ανδρών-γυναικών) και σχολικό πρωτάθλημα βόλεϊ (αγοριών-κοριτσιών). Στην προσπάθειά του βρήκε απρόσμενο αντίπαλο την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει το Παναθηναϊκό Στάδιο, δυο βδομάδες μόλις πριν από την έναρξη. Έστι, οι αγώνες τελέστηκαν σε χώρο που διαμόρφωσε ο σύλλογος ειδικά για το τουρνουά στη θέση “Λούνα Παρκ” κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού.

Στην προκήρυξη του 1927 αναφέρεται πως στο διασυλλογικό πρωτάθλημα βόλεϊ προσκαλούνταν να λάβουν μέρος: “…παντες οι εν Αθηναίς, Πειραιεί και τοις περιχώροις εδρεύοντες Γυμν. Σύλλογοι, το Εθνικόν Πανεπιστήμιον, το Διδασκαλείον Γυμναστικής και αι Στρατιωτικαί και Ναυτικαί Σχολαί. Δικαιούνται επίσης να μετάσχωσιν ομάδες Γυμν. Συλλόγων και άλλων πόλεων της Ελλάδος ή Ελληνικών Συλλόγων του εξωτερικού.” [18] Στους αγώνες συλλόγων, που ξεκίνησαν στις 30 Ιανουαρίου, μετείχαν 14 σωματεία και ανώτατες σχολές χωρισμένες σε δύο ομίλους:

Η τελική φάση διεξήχθη στις 20 Μαρτίου στο Στάδιο παρουσία του προέδρου της Δ.Ο.Ε. Πιερ ντε Κουμπερτέν.[19]

Στο σχολικό πρωτάθλημα καλούνταν όλα τα δημόσια, ιδιωτικά και ξένα σχολεία Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων. Μετείχαν 14 σχολεία: τα Γυμνάσια Β΄, Ε΄, Ζ΄, Θ΄ Αθήνας, Α΄ Περαιά, Αμαρουσίου, Βαρβάκειο και Ζερβού (ιδιωτικό), και οι Σχολές Β΄ Δημόσια Εμπορική, Γλωσσών Εμπορίου, Αγγλική Εμπορική Σχολή Μπάρξερ, Μεταξά και η Λεόντειος με δύο ομάδες Γενικής και Εμπορικής.[20]Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου.

Ακολούθησαν άλλα τρία πρωταθλήματα βόλεϊ:

  • Το “ειδικό” Πρωτάθλημα Ελληνικών Σχολείων αρρένων”, κατόπιν αδείας του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου.
  • Το Πρωτάθλημα Παρθεναγωγείων, με συμμετοχή έξι ομάδων.
  • Το Γυναικείο Πρωτάθλημα συλλόγων, με συμμετοχή οκτώ ομάδων, το οποίο κατέκτησε ο Γ.Ο. Ελληνίδων.

Τα “πρωταθλήματα Πανιωνίου” 1928 [Επεξεργασία]

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του ΣΕΓΑΣ, το 1928 ο Πανιώνιος διοργάνωσε πέντε πρωταθλήματα βόλεϊ συλλόγων και σχολείων:[21] Οι αγώνες έγιναν στο γυμναστήριο του Εθνικού Γ.Σ. και στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο.

  • Πρωτάθλημα Συλλόγων Ανδρών:[22] Μετείχαν 12 σύλλογοι χωρισμένοι σε τρεις ομίλους. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου. Διαιτητές των αγώνων ήταν οι Απόστολος ΝικολαΐδηςΕυάγγελος Μοιρόπουλος, Ν. Λωρέντης, Α. Πανάς.
    Α΄ όμιλος: 1.Εθνικός Γ.Σ., 2.Α.Ο. Νέοι Βύρωνος, 3.Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 4.Πέλωψ.
    Β΄ όμιλος: 1.Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2.Παναθηναϊκός Α.Ο., 3.Πανιώνιος, 4.Αχιλλεύς Αθηνών.
    Γ΄ όμιλος: 1.Πανελλήνιος Γ.Σ., 2.Α.Ο.Π. Φαλήρου, 3.Γ.Σ. Αμαρουσίου, 4.Αθηναϊκός Α.Σ..
    Ημιτελική φάση: ο Πανελλήνιος νίκησε τον Παναθηναϊκό, ο Εθνικός ΓΣ νίκησε το Πανεπιστήμιο και το Π. Φάληρο τους Ν. Βύρωνος.
    Τελική φάση1. Εθνικός Αθηνών, Πανελλήνιος και Παλαιό Φάληρο.
  • Πρωτάθλημα Ελληνικών Σχολείων: η έναρξή του είχε οριστεί για τις 4 Μαρτίου. Μετείχαν οκτώ σχολεία. Είναι γνωστά τα: 6ο, 13ο Αθήνας, Σχολή Λυμπεροπούλου και Σχολή Μεταξά.[23]
  • Πρωτάθλημα Γυμνασίων, Εμπορικών Σχολών και Ιδιωτικών Λυκείων: δήλωσαν συμμετοχή τα γυμνάσια Β΄ Αθηνών, Στ΄ Αθηνών και Αμαρουσίου, η Σχολή Πρακτικών Σπουδών και τα ιδιωτικά Λεόντειο Λύκειο, Λύκειο Μεγαρέως, Σχολή Μπάρξερ και Σχολή Εμποροϋπαλλήλων.[24] [25] Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου και έληξε στις 18 Μαρτίου 1928. Στον τελικό αγωνίστηκαν το Λεόντειο Λύκειο με το Στ΄ Γυμνάσιο και για την 3η θέση η Σχ. Μπάρξερ με τη Σχ. Πρακτικών Σπουδών.[26]
  • Πρωτάθλημα Συλλόγων Γυναικών: δήλωσαν συμμετοχή 8 σύλλογοι. Διεξήχθη από 20 ως 27 Μαΐου στο Στάδιο.[27]
  • Πρωτάθλημα Παρθεναγωγείων: δηλωσαν συμμετοχή 4 σχολεία. Διεξήχθη από 19 ως 24 Μαΐου στο Στάδιο.

Τα “πρωταθλήματα Πανιωνίου” 1929 [Επεξεργασία]

Τον Ιανουάριο του 1929 ο Πανιώνιος προκήρυξε το πρωτάθλημα βόλεϊ συλλόγων, κατόπιν εγκρίσεως του ΣΕΓΑΣ. Στο πρωτάθλημα που είχε γίνει πλέον θεσμός μετείχαν όλες οι αθηναϊκές ομάδες. [28] Οι αγώνες έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στο γυμναστήριο του Εθνικού Αθηνών από την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου ως τις αρχές Απριλίου 1929. Στην α΄ φάση αγωνίστηκαν σε δύο ομίλους και εν συνεχεία οκτώ ομάδες (τέσσερις από κάθε όμιλο) έδωσαν αγώνες νοκ άουτ ως τον τελικό. Οι μετέχουσες ομάδες ήταν:[29]

Για την τελική φάση που έγινε τον Απρίλιο προκρίθηκαν τέσσερις σύλλογοι που αγωνίστηκαν σε ενιαίο όμιλο με βαθμολογία (σύστημα πουλ). [30] Ήταν οι: Ν. Βύρωνος, Αθηναϊκός, Πανιώνιος και Πανελλήνιος. Τον τίτλο πήραν οι Νέοι Βύρωνος.

Μετά τη λήξη του ανδρικού πρωταθλήματος, διεξήχθη και πρωτάθλημα γυναικείων ομάδων στις αρχές Ιουνίου.[31]

Από τη χρονιά αυτή το σχολικό πρωτάθλημα ανέλαβε να διοργανώσει ο Σύλλογος Γυμναστών, παίρνοντας έτσι τη σκυτάλη από τον Πανιώνιο, που είχε ανοίξει για τα καλά το δρόμο στον τομέα αυτό.[32] Νικητής αναδείχθηκε το Γ΄ Γυμνάσιο Αθηνών που νίκησε στον τελικό το Βαρβάκειο με 15-8, 10-15, 15-5.[33]

Νεώτερη περίοδος [Επεξεργασία]

Panionios volley.jpg

Μεταπολεμικά η ομάδα βόλεϊ δεν παρουσίασε επιτυχίες. Λειτουργούσε επί χρόνια στη σκιά της αντίστοιχης ομάδας του συμπολίτη Μίλωνα και κάποια στιγμή αδρανοποιήθηκε.

Η ανδρική ομάδα του Πανιωνίου επανιδρύθηκε το 1970 με πρωτοβουλία του Ιάσονα Πλατσή, πρώην διεθνή παίκτη του Εθνικού Γ.Σ., ο οποίος ως το 1974 υπήρξε παίκτης και προπονητής της αναγεννημένης ομάδας, την οποία οδήγησε στη Β΄ Εθνική. Εκτός από τον Πλατσή, το 1970-71 στην ομάδα που μετείχε στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Αθηνών αγωνίζονταν οι: Μεϊμάρογλου, Σουβατζής, Μανουσόπουλος, Καραγιάννης, Κυριαζής, Παπούλιας, Καρασμάνης.

Τα επόμενα χρόνια είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Η σημαντικότερη διάκριση που έχει πετύχει στην ιστορία της είναι η πρόκριση στους οκτώ του Κυπέλλου Ελλάδος το 1985.

Το 2004 πήρε το πρωτάθλημα της Ένωσης Δυτικής Αττικής (ΕΣΠΕΔΑ) και ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική, στην οποία μετείχε για τρεις σεζόν, ως το 2006-07. Τη χρονιά εκείνη έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης, μιας και πολλοί παίχτες ήταν σχεδόν παλαίμαχοι. Έγινε μια προσπάθεια ανανέωσης, με την προώθηση παικτών από τις ακαδημίες. Η ομάδα υποβιβάστηκε αλλά μπήκαν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Τη σεζόν 2007-08 τερμάτισε στην 4η θέση της Α΄ κατηγορίας της ΕΣΠΕΔΑ και συμμετείχε στα μπαράζ ανόδου. Επίσης, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου της ΕΣΠΕΔΑ.

Το 2008-09 έκανε το νταμπλ της ΕΣΠΕΔΑ, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο της Ένωσης και ταυτόχρονα την άνοδο στη Β΄ Εθνική για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορια του.

Αγωνιστική πορεία [Επεξεργασία]

Η πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια έχει ως εξής:

  • 2003-04: Α΄ ΕΣΠΕΔΑ (άνοδος)
  • 2004-05: Γ΄ Εθνική
  • 2005-06: Γ΄ Εθνική
  • 2006-07: Γ΄ Εθνική (υποβιβασμός)
  • 2007-08: Α΄ ΕΣΠΕΔΑ: 4η θέση, συμμετοχή στα μπαράζ ανόδου. Φιναλίστ Κυπέλλου ΕΣΠΕΔΑ.)
  • 2008-09: Α΄ ΕΣΠΕΔΑ: 1η θέση, άνοδος. Κυπελλούχος ΕΣΠΕΔΑ (νταμπλ).
  • 2009-10: Β΄ Εθνική/Νότιος Όμιλος: 9η θέση, παραμονή έπειτα από αγώνες κατάταξης.
  • 2010-11: Β΄ Εθνική/Α΄ Όμιλος: 2η θέση.
  • 2011-12: Β΄ Εθνική/Α΄ Όμιλος: υποβιβάστηκε.
  • 2012-13: Α΄ ΕΣΠΕΔΑ:

Τίτλοι – Διακρίσεις [Επεξεργασία]

Σύνθεση 2012-13 [Επεξεργασία]

  • Προπονητής: Aργύρης Ψάρρας.
  • Βλαβιανός Μάριος (Π)
  • Καντιώτης Γιώργος (Α)
  • Κολιάμπας Μάνος (Δ)
  • Μαρκόπουλος Ηλίας (Κ)
  • Κωνσταντόπουλος Σπύρος (Α/Λ)
  • Πέττας Βαγγέλης (Π)
  • Σιδερίδης Νίκος (Δ)
  • Τοζίδης Τάσος (Α)
  • Μάργαρης Δημήτρης (Α)
  • Εξαδάκτυλος Μελέτης (Α)
  • Κουτσούρης Στέλιος (Λ)
  • Κωνσταντινίδης Παναγιώτης (Κ)
  • Ρήττας Γιάννης (Κ)
  • Μίχακ Σόλσκι (A)
  • Κουφόπουλος Σταύρος (Δ)
  • Καλογερόπουλος Μιχάλης (Α)
  • Μαρινάκης Μανώλης (Κ)
  • Γιαννάτος Χρήστος (K)
  • Σεϊμέκης Δημήτρης (Α)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.