Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Επειδή καταγόμαστε από τα Γιάννενα αυτή η κρεατόπιτα μου θυμίζει τις μυρωδιές του χωριού μου»
Βασιλική Μαντοπούλου, Ν. Ερυθραία ΑττικήςΥΛΙΚΑ
– 1 κιλό κρέας (μοσχαρίσιο)
– ½ κιλό αρνί
– Φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο
– 2 κουτ. σούπας βούτυρο
– 4 κουτ. σούπας λάδι
– 3 φρέσκες τριμ. ντομάτες
– 1 κιλό ξερά κρεμμύδια
– 4 καρότα (σε ροδέλες)
– 1 κουτ. σούπας αρωματικό βούτυρο (για το φύλλο)
– 5 κουτ. σούπας λάδι (για το φύλλο)
– Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι
– 3 κρόκοι αβγών (για το φύλλο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αν δεν έχετε πάρει το κρέας έτοιμο από το χασάπη (κομμένο και χωρίς κόκαλα), το κάνετε εσείς ψιλοκόβοντας το σε κομματάκια μεγέθους που επιθυμείτε.

2. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, τσιγαρίζετε το κρέας με το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας ώσπου να ροδίσει σ’ όλες τις πλευρές του. Στη συνέχεια, αφού έχετε καθαρίσει και τρίψει τα κρεμμύδια τα ρίχνετε στο κρέας, μαζί με τα καρότα, αφήνεται για λίγο να μαγειρευτούν ανακατεύοντας τα, προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και τέλος ρίξτε τα μπαχαρικά. Έπειτα, ψήνετε το κρέας (55-60’ λεπτά), σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για άλλη μία φορά και προσθέτετε νερό όταν χρειάζεται.

3. Σε κατσαρολάκι λιώνετε βούτυρο και το αναμειγνύετε με ελαιόλαδο. Σε μεγάλο –σχετικά- ταψί, του οποίου την επιφάνεια έχετε βουτυρώσει, στρώνετε το πρώτο φύλλο κρούστας έτσι ώστε να εξέχει από τη πάνω πλευρά. Με πινέλο αλείφετε την επιφάνεια του με το βούτυρο και το λάδι και στρώνετε το δεύτερο να εξέχει από την κάτω πλευρά. Ξαναλείφετε την επιφάνεια του και στρώνετε το τρίτο φύλλο έτσι ώστε να εξέχει από την αριστερή πλευρά, αλείφετε πάλι και βάζετε το τέταρτο φύλλο που θα εξέχει από τη δεξιά πλευρά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρέας και το στρώνετε ομοιόμορφα σ’ όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τέλος, τοποθετείτε από πάνω με τη σειρά άλλα τρία φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα ενδιάμεσα και στο τελευταίο αλείφετε με τους κρόκους των αβγών διαλυμένους σε λίγο νερό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ώσπου να πάρει χρώμα το φύλλο.

Χρόνος εκτέλεσης: 100 λεπτά
Μερίδες: 15 κομμάτια

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Τετ 19 Δεκ 2012 | 13:03 | Share

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.