Οικογενειακοί τάφοι Αρχαίων Αιξωνέων στα Αστέρια Γλυφάδας




Ο δήμος Γλυφάδας συμπαραστάθηκε στη μεγάλη αρχαιολόγο, Καζά Κωνσταντίνα η οποία κατάφερε να φέρει στη επιφάνεια μία μεγάλη ανακάλυψη. Οικογενειακούς τάφους, με άθικτο σχεδόν το περιεχόμενό τους, αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στα Αστέρια της Γλυφάδας. Πρόκειται για οικογενειακούς τάφους των Αρχαίων Αιξωνέων που κατοικούσαν την περιοχή το 3.000 Π.Χ. Περίπου.

Η ανασκαφή ξεκίνησε στους δύο αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην περιοχή των τουριστικών εγκαταστάσεων «Αστέρια» στη Γλυφάδα, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η έρευνα, γίνεται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2012-2016).
Όπως είναι γνωστό, σε έρευνες, που ξεκίνησαν το 1998 στην περιοχή Αστέρια Γλυφάδας, βρέθηκαν ένα μεγάλο πρωτοελλαδικό νεκροταφείο με πλούσια κτερίσματα, καθώς και ένας παράκτιος περίβολος της προϊστορικής εποχής (τέλος 3ης-αρχή 2ης χιλιετίας Π. Χ.), που πιθανότατα σχετίζεται με εργαστηριακή χρήση επεξεργασίας μεταλλεύματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αποθέτης προσφορών, που εντοπίστηκε κοντά στους τάφους και ο οποίος περιελάμβανε -σπασμένα επί τόπου, πιθανόν για τελετουργικούς λόγους – περίπου 300 πρωτοελλαδικά αγγεία, κυκλαδικά ειδώλια, οψιδιανούς και φιαλίδια.
Απόλυτα χαρούμενος ο δήμαρχος μίλησε για τεράστια ιστορική πολιτιστική κληρονομιά η οποία δίνει μια διαφορετική αίγλη στην πόλη μας.

(glyfadiotikanea.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.