Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Δεν υπάρχει η πιο ευτυχισμένη στιγμή για μια γιαγιά από το να έχει στη κουζίνα της τον Χρήστο, την Ανθή και την Ελένη. Χρόνια πολλά σε όλους»
Αθηνά Παπασπύρου, Καρδίτσα

ΥΛΙΚΑ
– 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
– 7-8 κουτ. σούπας βούτυρο
– ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
– 1 κρόκος και 1 ολόκληρο αβγό
– 1 βανίλια
– ½ κοφτό κουταλάκι αλάτι
– ½ κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
– 3-4 κουτ. σούπας ζεστό νερό
– 2½ φλιτζ. άχνη ζάχαρη
Για χρωματιστή ζάχαρη
– Κρυσταλλική ζάχαρη
– Ελάχιστο νερό
– Χρώματα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κοσκινίζουμε τα 2 φλιτζάνια αλευριού (μπορεί και λίγο περισσότερο) με τη μπέικιν και το αλάτι. Έπειτα, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, που το έχουμε αφήσει έξω για ώρα ώστε να αρχίσει να μαλακώνει και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια και αφήνουμε το μείγμα να «χτυπηθεί» για 4-5 λεπτά.

2. Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη αφού έχουμε προσθέσει στο μείγμα βουτύρου το κοσκινισμένο αλεύρι. Για να γίνει η ζύμη πιο σφιχτή μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα λίγο αλεύρι ή να μη το έχει βάλουμε όλο από την αρχή. Έπειτα, βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο, για 45 με 60 περίπου λεπτά. Όταν τη βγάλουμε θα είναι έτοιμη για να φτιάξουμε τα μπισκότα.

3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη (εδώ συμμετέχουν και τα παιδιά) και έπειτα κόβουμε και σχηματοποιούμε κομμάτια (με πάχος 1 με 1½  εκατ.) ανάλογα με τις φορμίτσες και τα κουπ πατ που έχουμε προμηθευτεί από την αγορά. Εγώ έχω από τα νιάτα και δεν τα αλλάζω με τίποτα. Έπειτα, αφού προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε για καμιά 10αριά λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα, τα αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

4. Για το γλάσο, ρίχνουμε το νερό σε μπολ και προσθέτουμε σιγά-σιγά την ζάχαρη «χτυπώντας» με σύρμα ώσπου το μείγμα να γίνει κρεμώδης και πηχτό. Στο τέλος, θα πρέπει να έχει ένα ανοιχτό, λευκό χρώμα (αν όχι, θα πει ότι είναι αραιό). Δοκιμάστε πολλές φορές τις αναλογίες και σκεφτείτε ότι ένα αραιό γλάσο θα το χρησιμοποιήσετε για να απλωθεί στην επιφάνεια του μπισκότου, ενώ ένα πηκτό για να κάνετε σχήματα και περιγράμματα με κορνέ. Επίσης, αντί για νερό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμούς, γάλα ή ότι άλλο θέλετε και αν επιθυμείτε να το χρωματίσετε προσθέστε ελάχιστες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής (χωρίστε το γλάσο σε μπολάκια και χρωματίστε τα)

5. Για τη χρωματιστή ζάχαρη, απλά σε ένα πιατάκι ρίχνουμε κρυσταλλική, πολύ λίγο νερό (1/2 κουταλάκι) και ανακατεύουμε τόσο ώστε να μη λιώσει αλλά να είναι υγρή η ζάχαρη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ελάχιστες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού. Έπειτα, την απλώνουμε στο πιατάκι και την αφήνουμε για 1-2 24ωρα ή τη στεγνώνουμε με πιστολάκι (με χλιαρό αέρα).

6. Τη διακόσμηση των χριστουγεννιάτικων μπισκότων την αναλαμβάνουν τα τρία εγγόνια μου, η Ελένη, η Ανθή και ο Χρήστος. Απλά, βάζουμε το γλάσο στο κορνέ, με τη στενή ή τη πιο ανοιχτή τρύπα και το απλώνουμε στα μπισκότα. Μετά, βάζουμε τη χρωματιστή ζάχαρη και τις μικρές μπίλιες γλάσου που έχουμε φτιάξει. Καλά Χριστούγεννα και να είστε όλοι ευτυχισμένοι!

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά
Μερίδες: 40-50 μπισκότα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!

Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.