Aπάντηση σε επιστολή της Α. Πίκουλα




Δελτίο τύπου:

Η Ηλιούπολη δεν θα πληρώσει 

την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης της κ. Πίκουλα

Κατανοούμε την ανάγκη της κ. Α. Πίκουλα, να δικαιολογήσει την παρουσία της παράταξής της στην πολιτική ζωή της πόλης μας, κατανοούμε επιπλέον και την ειλικρινή της αγωνία για τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, στη σημερινή δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ως προς το δεύτερο έχουμε κάθε καλή πρόθεση να αποδεχτούμε εποικοδομητικές προτάσεις, από την ίδια και από κάθε άλλον, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται. Αλλά  δεν μπορούμε να ανεχθούμε την εξαπόλυση ψευδών και συκοφαντιών, που υπηρετούν –ανεπιτυχώς πιστεύουμε – αποκλειστικά και μόνο την πρώτη, καθαρά μικροπολιτική, επιδίωξή της.

Η μακροσκελής επιστολή της κας Πίκουλα, με τίτλο «Η Ηλιούπολη δεν θα πληρώσει τα ελλείμματα του κ. Βαλασόπουλου», που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, βρίθει από ασύστατες καταγγελίες, ανακρίβειες και συκοφαντίες, ως προς την οικονομική διαχείριση του Δήμου Ηλιούπολης, κάτι το οποίο καταγγέλθηκε δημόσια από τον Δήμαρχο Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο, κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου.

Ας γίνουμε πιο σαφείς.

Είναι κακόβουλη παραπλάνηση του λαού της Ηλιούπολης ο ισχυρισμός περί απόκλισης ύψους 3.656.000€ από τα προϋπολογισθέντα έσοδα, αφού το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην κατά 30% περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, που αφορά ως γνωστόν σε όλους τους Δήμους, και είναι απόφαση της κεντρικής διοίκησης. Για την καταβολή της  χρηματοδότησης αυτής αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Καμία σχέση όμως δεν έχει το ποσό αυτό με την εκτέλεση του προϋπολογισμού από τη Δημοτική Αρχή, η οποία γίνεται κανονικότατα.

Όσον αφορά στην δήθεν αδυναμία πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων και τα ανεξόφλητα εντάλματα πληρωμής, στα οποία αναφέρεται η κ. Πίκουλα, γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι  παρά το μεγάλο χρέος που κληρονομήσαμε, εξοφλούμε σταδιακά τις παρελθούσες υποχρεώσεις.Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μάλιστα θα έχουν εξοφληθεί όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις παρελθόντων ετών μέχρι 31/12/11, που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ενώ με κανονικό ρυθμό εξοφλούνται και όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Ηλιούπολης παρουσίασε θετικό ισολογισμό, με πλεόνασμα 1.034.066,99€.

Όσον αφορά στα πολυδάπανα και ημιτελή έργα βιτρίνας, ας μας εξηγήσει η κ. Πίκουλα σε τι αναφέρεται. Μήπως αναφέρεται στα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εξέλιξη; Την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, που πνίγεται κάθε φορά που βρέχει, τη θεωρεί η κ. Πίκουλα «έργο βιτρίνας»; Μήπως αναφέρεται στην αξιοποίηση, αναβάθμιση και συντήρηση των πάρκων, των πλατειών, των παιδικών χαρών, των αθλητικών χώρων; Ή μήπως στη δημιουργία κοινωνικών δομών (Κοινωνικού Φαρμακείου, Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωνικού Ιατρείου κ.λπ.) πράσινων δακτυλίων στα σχολεία, αναβατόριου στην Αγ. Μαρίνα, στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημόσιων κτιρίων κ.λπ.;  Αν εννοεί αυτά, προφανώς η κ. Πίκουλα θεωρεί ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την πόλη και τους κατοίκους της στην τύχη τους, την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας στο έλεος της οικονομικής κρίσης, και να οδηγήσουμε τη λειτουργία της πόλης στη διάλυση και την κατάρρευση.  Αν είναι αυτή η δική της πολιτική επιλογή, λυπούμαστε, αλλά δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς επιλέγουμε να αντιστεκόμαστε στη γενικευμένη απογοήτευση, και να παλεύουμε για την ανάπτυξη της πόλης μας και της ζωής της και για την αξιοπρέπεια των κατοίκων της.  Ως προς αυτές τις επιλογές  θα μας κρίνει ο λαός όλους.

Σε σχέση με τις προμήθειες και τα έργα που εκτελούνται με προφορικές εντολές και απευθείας αναθέσεις παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, απαντούμε απερίφραστα ότι η κ. Πίκουλα ψεύδεται. Όλες ανεξαιρέτως οι προμήθειες και τα έργα γίνονται με την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών. Άλλωστε όπως γνωρίζει, όλα περνούν από τον έλεγχο της Επιτρόπου, και εάν δεν ήταν νόμιμα, δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν.

Ως προς τις παρατάσεις του χρόνου περαίωσης των έργων που ανεβάζουν το κόστος εκτέλεσής τους, αυτέςγίνονται μόνον όπου και όταν απαιτείται, για λόγους πρακτικούς και αντικειμενικούς (π.χ. έκτακτα καιρικά φαινόμενα κ.λπ.), κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, και ΔΕΝ επηρεάζουν το κόστος εκτέλεσης, γιατί απλούστατα  λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές είναι παγωμένες, και δεν προκύπτουν αναπροσαρμογές.

Όσον αφορά στη συνεργασία του Δήμου με ΜΚΟ, θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η κατασυκοφάντηση για δημιουργία ανέξοδων εντυπώσεων. Ο Δήμος συνεργάζεται σε έναν πολύ περιορισμένο βαθμό με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συνεταιριστικού ή κοινωφελούς χαρακτήρα, με αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο, και μόνο σε περιπτώσεις που αυτό επιβάλλεται εκ των πραγμάτων, όπως είναι για παράδειγμα οι περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαιτείται από τις προκηρύξεις συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων -κάτι που δεν αποφασίζεται από το Δήμο-, όταν αυτό επιβάλλεται για να ληφθούν χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά κονδύλια –όπως π.χ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας-  ή όταν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν δομές κοινωνικών παροχών, αναγκαίων για την πόλη. Δεν θα έπρεπε για παράδειγμα, να συνεργαστούμε με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι και αυτές), για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο ή το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου; Και πάλι δεν περιμένουμε απάντηση από την κ. Πίκουλα, γιατί την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες όταν έρθει η ώρα.

Αποκορύφωμα της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της ανευθυνολογίας αποτελούν τέλος οι αιτιάσεις για τα κόστη των πλατειών Εθνικής Ανεξαρτησίας και Φλέμιγκ και για τον ρομποτικό κάδο.

Ως προς την κεντρική πλατεία, απορούμε πώς «εφηύρε» η κ. Πίκουλα το ποσό των 270.000€! Η μοναδική εργολαβία που έγινε για την πλατεία αφορούσε στην αντικατάσταση των δαπέδου, των πλακών δηλαδή που είχαν φθαρεί, με κυβόλιθους, και η σχετική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 68.554,05€. Οι υπόλοιπες εργασίες έγιναν από τα συνεργεία του Δήμου, στο πλαίσιο της συντήρησης των κοινοχρήστων χώρων, και αφορούσαν σε εργασίες αντικατάστασης – επέκτασης των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού, εμπλουτισμού του πρασίνου κ.λπ., το δε κόστος των υλικών για όλες αυτές τις εργασίες ανήλθε στο ποσό των 96.145,55€, εκ των οποίων μάλιστα ποσό ύψους 25.040€ αφορά σε αξιοποίηση υλικών που είχαν περισσέψει από άλλα έργα, και δεν αγοράστηκαν γι’ αυτό το σκοπό. Επομένως το συνολικό κόστος για την κεντρική πλατεία ανέρχεται στο ποσό των 164.699,60€, όπως εμφαίνεται και στον παρατιθέμενο πίνακα.Πραγματικά θα περιμέναμε επιβράβευση για το ότι επιτύχαμε μια αληθινή μεταμόρφωση της κεντρικής πλατείας της πόλης, από μια εγκαταλελειμμένη, έρημη και απρόσιτη πλατεία που ήταν, σε μια σύγχρονη, λειτουργική πλατεία, με τόσο μικρό κόστος, όταν προηγούμενες διοικήσεις έχουν κατασπαταλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολύ μικρότερης έκτασης και αμφίβολης ποιότητας «αναπλάσεις» πλατειών.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ   

ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ  68554,05 αγορά
ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ  4000,00 αγορά
ΦΥΤΑ  40000,00 αγορά
ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ – ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ  14805,51 απόθεμα
ΠΑΓΚΑΚΙΑ  2040,00 απόθεμα
ΚΥΒΟΛΙΘΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ  13000,00 απόθεμα
ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ – ΚΑΛΩΔΙΑ  8000,00 απόθεμα
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΑΜΜΟ-ΤΣΙΜΕΝΤΑ)  2000,00  αγορά
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ  12300,00  αγορά
164699,60

Ως προς την Πλατεία Φλέμινγκ, η κακοπιστία και η προσπάθεια παραπλάνησης είναι ολοφάνερη, αφού το ποσό των 109.892€, που αναφέρει η κ. Πίκουλα, είναι αυτό του προϋπολογισμού, το οποίο όπως οφείλει να γνωρίζει, προκύπτει με τυπικό τρόπο βάσει διατάξεων, και γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Σε καμία περίπτωση όμως ΔΕΝ αποτυπώνει το τελικό πραγματικό κόστος του έργου, αφού  ακολουθεί διαγωνισμός, στον οποίο δίνεται από  τους ενδιαφερομένους έκπτωση, για την ανάληψή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έκπτωση που δόθηκε είναι 48%, που σημαίνει ότι το κόστος του έργου θα ανέλθει στο ύψος των 52.748€.
Τέλος, δεν μπορούμε να υποθέσουμε αν οφείλεται σε ηθελημένη ψευδολογία ή σε ανεπίτρεπτη άγνοια ο ισχυρισμός για τον ρομποτικό κάδο στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας. Κατ’ αρχάς οι ρομποτικοί κάδοι αγοράστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, και όχι από την παρούσα. Δεν το γνωρίζει αυτό η κ. Πίκουλα; Δεύτερον εμείς είμαστε αυτοί, οι οποίοι φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ΜΗ αποπληρωμής τους, λόγω του ότι δεν τους συντηρεί η εταιρία που τους έχει αναλάβει, και υπήρξε σχετική απόφαση του Δ.Σ. Η κ. Πίκουλα, η οποία μετέχει του Δ.Σ., ούτε αυτό το γνωρίζει;
Κατόπιν αυτών όχι μόνον γίνεται σαφές ότι οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί της κ. Πίκουλα δεν ευσταθούν, αλλά επιβεβαιώνεται αδιάσειστα, ότι εν μέσω των δυσκολότατων συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει όλη η χώρα, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα, η οποία όντως πλήττεται βάναυσα από την οικονομική κρίση, στερούμενη αναγκαίων πόρων και των επιβεβλημένων από την κεντρική διοίκηση χρηματοδοτήσεων, ο Δήμος Ηλιούπολης κατορθώνει να είναι ένας από τους ελάχιστους οικονομικά υγιείς Δήμους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα πολύπλευρο έργο σε όλους τους τομείς (κοινωνικής πολιτικής, τεχνικών και αναπτυξιακών έργων, πολιτισμού, αθλητισμού κ.λπ.).  
Φυσικά αυτή η επιτυχία δεν οφείλεται σε καμία μαγική λύση, αλλά στη σκληρή δουλειά, στη χρηστή διαχείριση, στη συστηματική  αντιμετώπιση της σπατάλης, στον εξορθολογισμό τόσο των δαπανών όσο και της λειτουργίας της διοίκησης, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών και άλλων πόρων, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε,  και στην ανάπτυξη πλήθους συνεργασιών με ευρύτερης εμβέλειας φορείς (Πανεπιστημιακά ιδρύματα, διαδημοτικούς φορείς, πανελλαδικά δίκτυα κ.λπ.).
Δεν  θα ήταν λοιπόν υπερβολή μετά από αυτή την πραγματικά τεράστια προσπάθεια που γίνεται στο Δήμο μας, να αναμένουμε αν όχι την ευκταία στήριξη των αντιπολιτευομένων παρατάξεων, για την από κοινού αντιμετώπιση της πληθώρας των προβλημάτων που βιώνουν οι συμπολίτες μας, τουλάχιστον την καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική, στη θέση  των παντελώς αβάσιμων και κακοπροαίρετων επιθέσεων, που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες. 
Η εποχή αυτών των πρακτικών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η σημερινή και αυριανή πραγματικότητα απαιτεί τουλάχιστον σοβαρότητα. Και αυτήν επιζητούμε από κάθε χώρο που διατυπώνει δημόσιο λόγο. Αυτό απαιτούν και οι πολίτες. Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους δημότες μας, εκείνο που πιστεύουμε είναι το ζητούμενο όλων. Υπευθυνότητα και δουλειά για το κοινό καλό.

 

3/12/12
Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.