Πεντανόστιμη τάρτα με κολοκυθάκια και πατάτες




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Τη συνταγή την βρήκα στο internet. Όταν την έφτιαξα ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που όταν θέλω πίτσα ή τάρτα “σβήνω” τη πείνα μου με αυτήν! Και με λίγα λιπαρά ε;» 
Ελευθερία Στρατοδήμου, Αγ. Παρασκευή Αττικής

ΥΛΙΚΑ
– 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
– ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
– 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– ½ φακελάκι ξερή μαγιά
– Λίγο αλάτι (στη μύτη του μικρού κουταλιού)
– 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού|
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
– 300 γρ. πατάτες
– 300 γρ. κολοκυθάκια
– ½ κιλό ανάλατη μυζήθρα
– 1 αβγό
– 2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος
– 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– Αλάτι, φρεσκοτριμ. μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πρώτα φτιάχνω τη ζύμη, αναμειγνύοντας σε λεκανίτσα το αλεύρι (δεν το ρίχνω όλο, αφήνω 2-3 κουτ. σούπας στην άκρη), τη μαγιά και το αλάτι. Στη μέση κάνω λακουβίτσα, ρίχνω το ελαιόλαδο και το νερό και αρχίζω να «δουλεύω» σιγά-σιγά τη ζύμη. Επειδή τη θέλω ελαστική και εύπλαστη, μπορώ να προσθέσω το αλεύρι που έχω αφήσει στην άκρη ώστε στο τέλος να πάρω αυτό που θέλω (ή να συμπληρώσω αντίστοιχα και με λίγες σταγόνες νερό). Τέλος, σκεπάζω τη ζύμη με πετσετούλα και την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

2. Ετοιμάζω τη γέμιση, καθαρίζοντας και κόβοντας τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε φέτες-ροδέλες κα τα πασπαλίζω με λίγο αλάτι. Παράλληλα, σε άλλο μπολάκι, αναμειγνύω τη μυζήθρα με το αβγό και τον δυόσμο, αλατοπιπερώνω και τη «δουλεύω» λίγο με το χέρι έως ότου ομογενοποιηθεί.

3. Ανοίγω τη ζύμη -με πλάστη- σε φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη ταρτιέρα ή το ταψάκι (εγώ έχω τετράγωνο) και τη τοποθετώ επάνω στην ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια. Από πάνω βάζω τη μισή ποσότητα από τη μυζήθρα, έπειτα μια στρώση με πατάτες, μετά την υπόλοιπη μυζήθρα και στο τέλος στρώνω τα κολοκυθάκια. Περιχύνω τη τάρτα με ελαιόλαδο και τη ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC έως ότου πάρει χρώμα (30’-35’).

Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά (χωρίς την αναμονή για τη ζύμη)
Μερίδες: 8-9 κομμάτια

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Εννοείται ότι αντί για μυζήθρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών αλλά δεν θα είναι το ίδιο στη γεύση και θα μοιάζει περισσότερο με πίτσα.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.