«Λουκέτο» βάζουν οι δήμοι την Παρασκευή – Απειλεί με “στάση πληρωμών, ο Μανιτάκης όσους δεν έστειλαν λίστα απολύσεων “


Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής στη σημερινή γενική συνέλευσή της αποφάσισε το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων την Παρασκευή, από τις 10 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς. Η ΠΕΔΑ, εν όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στην Ένωση την υλοποίηση κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενο κλείσιμο δήμων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους. 

«Δεν μπορούμε πια να περιοριστούμε σε συμβολικές κινήσεις, το Συνέδριο μας πρέπει να αποφασίσει για πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους που θα φέρουν αποτελέσματα», επισημαίνει η ΠΕΔΑ. Παράλληλα απορρίπτει κάθε «συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων», ενώ ζητεί να γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρωθούν οι «αντισυνταγματικές διατάξεις για την αυτοδιοίκηση του μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου».
Την Παρασκευή η ΠΕΔΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11 π.μ.

Εν τω μεταξύ, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην πληρωθούν για κάποιους μήνες είναι οι υπάλληλοι των δήμων που δεν απέστειλαν τις λίστες με τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους Δήμους ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης «…η παράλειψη των φορέων να αποστείλουν στοιχεία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκκίνηση του μηχανισμού της κινητικότητας που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα σε φορείς που παρουσιάζουν άμεσες και ιδιαιτέρως επιτακτικές ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό», με αποτέλεσμα να καθυστερεί τη δυνατότητα μεταφοράς των υπαλλήλων και την έξοδό τους από το καθεστώς διαθεσιμότητας όπως ορίζει ο νόμος».

Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης αναμένεται να είναι αρνητικό για τους υπαλλήλους των δήμων που αρνήθηκαν να αποστείλουν τα απαιτούμενα στοιχεία, καθώς τα ονόματα των υπαλλήλων θα πρέπει να εξαχθούν από την απογραφή των υπαλλήλων, κάτι που σημαίνει πως θα καθυστερήσει η μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο για αυτούς που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

«Η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής (υπάγονται δηλ. στις προνοιακές εξαιρέσεις), δεδομένα , τα οποία μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση «μόνο η γνωστοποίηση των αναγκαίων στοιχείων στο ΥΔΜΗΔ θα επιτρέψει την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιοποίησης του προσωπικού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος αλλά και των ίδιων των εργαζομένων».

Η ΚΕΔΕ αρνείται να στείλει τα στοιχεία
Οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους διεμήνυσαν οτι δεν πρόκειται να στείλουν καμία λίστα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Κώστα Ασκούνη, οι Δήμαρχοι δεν θα συνηγορήσουν στη διαδικασία. «Δεν θα γίνουμε το άλλοθι της δικής τους αδυναμίας. Τα στοιχεία υπάρχουν στο υπουργείο», υποστήριξε. «Η αξιολόγηση του προσωπικού, με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων των ΟΤΑ και του δημόσιου τομέα», συμπλήρωσε

Παράλληλα αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα υποστήριξε πως θα έπρεπε πρώτα να είχε προηγηθεί συζήτηση, ενώ επεσήμανε πως το μέτρο θα προκαλέσει εκρηκτική κατάσταση, αφού απειλεί με διάλυση τους δήμους και τους οργανισμούς τους.

(www.lykavitos.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X