Γλυφάδα – Πρόληψη ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία


Δελτίο τύπου:

Ομιλία με θέμα την πρόληψη των ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis και το Κ.Α.Π.ΠΑ. Δήμου Γλυφάδας, με την ευγενική υποστήριξη της Interamerican, στο πλαίσιο προσπάθειας για την προαγωγή της υγείας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν τα ατυχήματα στο σπίτι καθώς αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι πτώσεις αποτελούν την τρίτη αιτία χρόνιας αναπηρίας σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ η πλειοψηφία των θανάτων που προέρχονται από τραυματισμό προέρχονται από πτώσεις.
Αν αναλογιστούμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πληθυσμός γηράσκει με ταχύτατους ρυθμούς -στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 αγγίζει το 17%- όλες οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού. Βασικό, μάλιστα, στόχο αποτελεί η υγιής γήρανση του πληθυσμού και γι’ αυτό και το 2012 έχει ονομαστεί “Ευρωπαϊκό έτος για την υγιή γήρανση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών”. Καθώς ο όρος υγιής γήρανση δεν αφορά μόνο στη συμμετοχή των ατόμων τρίτης ηλικίας στην απασχόληση και την παραγωγική διαδικασία αλλά κυρίως στην ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους μέσα από την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου υγείας, η πρόληψη θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ιατρός, κα Ελένη Παπαδημητρίου, ανέλυσε στους περίπου 100 παρευρισκόμενους τρόπους πρόληψης των ατυχημάτων στο σπίτι μέσα από πρακτικές μεθόδους. Η παρουσίαση βασίστηκε στο εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Alpha-to-Omega- New pathways towards volunteering and life learning for senior European citizens” και στο οποίο το Ινστιτούτο συμμετείχε ως εταίρος.

Με τη βοήθεια εικόνων και παραδειγμάτων και την ενεργό συμμετοχή του κοινού, επισημάνθηκαν οι χώροι του σπιτιού στους οποίους οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος αλλά και οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων στους χώρους αυτούς και δόθηκαν πρακτικές συμβουλές για τη σωστή οργάνωση του χώρου και την αποφυγή ατυχημάτων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X