Έρωτας και ζωή στα κρυφά (video)




Η κ. Ελένη και ο κ. Μπάμπης Γκολέμας ανοίγουν τις πόρτες του σπιτιού τους στα παιδιά του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης και στην Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων. Πρωταγωνιστές σε δύσκολες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ήρωες στην ταινία “Πέτρινα Χρόνια” του Παντελή Βούλγαρη, σε αυτή την καταγραφή μάς διηγούνται εν συντομία την ιστορία τους: μία ζωή και ένας έρωτας στα κρυφά.

 

(http://www.cityofilioupolis.gr)

«Σε κανέναν δεν ευχόμαστε να του συμβεί ότι συνέβη σε εμάς, ούτε στο χειρότερό μας εχθρό, ούτε σε αυτούς που μας βασάνισαν»

Τα Λόγια αυτά προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση στην ομάδα των μαθητών της Α τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης που πήρε συνέντευξη από την κ. Ελένη και τον κ. Μπάμπη Γκολέμα, πρωταγωνιστές σε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, ήρωες στην ταινία “Πέτρινα Χρόνια” του Παντελή Βούλγαρη. Η συνέντευξη αυτή ήταν μια συνάντηση στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μίας ιστορίας που τα παιδιά μας δε θα προφτάσουν να διαβάσουν στα βιβλία της ιστορίας τους, με τη οποία όμως μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική εργασία».
Στο πλαίσιο αυτό η καθηγήτριά τους, Χρυσή Βιδαλάκη, σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωσηΕλληνική Τράπεζα Αναμνήσεων οργάνωσαν και βιντεοσκόπησαν  τη συνέντευξη με το ζεύγος Γκολέμα.
Το ζεύγος μας δέχτηκε στο σπίτι και μας μίλησε για την ζωή του, προσφέροντας στα παιδιά ένα πολύτιμο μάθημα πολιτικής αγωγής. Χαρακτηριστικά είπαν «Εμείς πιστεύουμε στον κομμουνισμό και γιαυτό μας κυνήγησαν. Όμως εμείς δεν μπορούμε να λέμε σε τι να πιστέψετε εσείς. Αυτό που όμως θέλουμε να σας πούμε είναι πως πρέπει να πιστεύετε σε κάτι, να μην αφήσετε τους άλλους να σας απαγορεύσουν να σκέφτεστε με το μυαλό σας και να έχετε πάντα την ελευθερία να εκφράζετε τα πιστεύω σας».

Με αυτήν την ευχή έκλεισε η συνέντευξη. Μια συνέντευξη μίας ώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά κατέγραψαν τις αναμνήσεις του Μπάμπη και της Ελένης από τον γάμο τους, την γέννηση του πρώτου γιού τους μέσα στη φυλακή, τη συμπαράσταση των συγκρατουμένων τους, την ψυχολογική και σωματική βία της εξουσίας. Μία ώρα υλικό, μοιρασμένο σε 12 μικρές ιστορίες που σήμερα, 17 Νοεμβρίου του 2012 είναι πλήρως διαθέσιμες στο αρχείο της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων στο www.bankofmemories.gr .

«Ανεξάρτητα από τα προσωπικά πιστεύω μας και τις πολιτικές μας πεποιθήσεις – δηλώνει η Μαρίνα Sarli εκπρόσωπος της Ελληνικής Τραπέζας Αναμνήσεων –  το υλικό αυτό είναι ένα δίδαγμα για όλους εμάς. Η αξιοπρέπεια, η γαλήνη και ο σεβασμός που έδειξαν ο κύριος και η κυρία Γκολέμα ήταν παραδειγματικά. Ένα μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα συναισθήματα που δύσκολα θα ξεχάσουμε».

Η Βασιλική, μια από της μαθήτριες που συμμετείχαν στη συνέντευξη, εντυπωσιάστηκε από το ακόλουθο σχόλιο της κ. Γκολέμα «Όταν με ρωτούν αν θα άλλαζα τη ζωή μου, απαντάω όχι. Ναι υπέφερα, αλλά τώρα έχω παιδιά, εγγόνια και μία αίσθηση πως χωρίς να συμβιβαστώ με την καταπάτηση των δικαιωμάτων μου, πρόσφερα κάτι για την πατρίδα μου».

Σήμερα, 17 Νοεμβρίου 2012, που τιμούμε την ελευθερία της έκφρασης, τη σημασία της δημοκρατικής συμμετοχής και το όραμα για μία δίκαιη κοινωνία, σας καλούμε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να δείτε τις συνεντεύξεις αυτές και να μάθετε για την ιστορία δύο ανθρώπων που σημάδεψαν την χώρα μας και σημαδεύτηκαν από αυτήν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

εμείς είμαστε η ιστορία μας
Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 με τους ακόλουθους σκοπούς:

  •  τη διαφύλαξη και προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού ως συνόλου των εμπειριών, γνώσεων και παραδόσεων του κάθε ανθρώπου, ιδίως μέσω της προβολής της ατομικής και συλλογικής μνήμης.
  • τη διατήρηση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας ως θεμέλιου λίθου για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας, ειρηνικής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
  • την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων γενεών για τη σπουδαιότητα της καταγραφής και διατήρησης της συλλογικής μνήμης.
  • τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσω της αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της τρίτης ηλικίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι μια ανοιχτή κοινότητα η οποία συλλέγει, παράγει και αρχειοθετεί οπτικοακουστικό υλικό online, κρατά τα μέλη της ενημερωμένα με την αποστολή ενημερωτικών δελτίων, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για  εταιρείες,  συλλόγους,  σχολεία  και  τοπικούς  φορείς  και  πολιτιστικές  δράσεις  για  την ευαισθητοποίηση του κόσμου και για την αξιοποίηση και προβολή του υλικού που έχει συλλέξει. Είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης για την Ελλάδα του διεθνούς προγράμματοςMEMORO που ξεκίνησε στην Ιταλία και έχει συμπεριλάβει διεθνώς περισσότερες από 15 χώρες.
Τον Νοέμβριο 2011 η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων διακρίθηκε στο διαγωνισμό του TEDx για καινοτόμες προτάσεις για τον τομέα της εκπαίδευσης. Τον Ιανουάριο 2012 άνοιξε το διαδικτυακό ελληνικό αρχείο στη σελίδα www.memoro.org/gr-gr και σε λιγότερο από έναν χρόνο κατατέθηκαν πάνω από 110 ιστορίες που δέχτηκαν εκατοντάδες επισκέψεις.
Από την άνοιξη του 2012 η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και σήμερα συνεργάζεται με 5 από αυτά στην Αθήνα.
Την άνοιξη του 2012 το πρόγραμμα Memoro βραβεύτηκε στην Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, ως καλή πρακτική για τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών, στο πλαίσιο του “2012 Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.