To Βατοπέδι της Αττικής – το ιστορικό




Πηγή:http://www.cityofilioupolis.gr.

Η αντιδικία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και κληρονόμων Νάστου ταλανίζει το Δήμο μας επί δεκαετίες. Δεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε ότι η υπόθεση έχει πάρει χαρακτηριστικά σκανδάλου τύπου Αιξωνή και Βατοπεδίου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η μεθοδευμένη καταπάτηση της δημόσιας γης αρχίζει από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, όταν επιτήδειοι αλλοδαποί αγοράζουν γη και την πουλούν σε Έλληνες, παρ’ όλο που με βάση το εμπράγματο δίκαιο των Οθωμανών, το οποίο δεν αναγνώριζε σε κανέναν ατομική ιδιοκτησία, δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Πολλοί μεγαλόσχημοι Έλληνες (Σκουζές, Υπ. Εξωτερικών, Σωτηριάδης, Ναύαρχος) «αγόρασαν» έτσι εκτάσεις.
Στην περιοχή μας ειδικότερα, όπως προκύπτει από την ιστορική έρευνα, το 1830, Τούρκοι ιδιοκτήτες «πούλησαν», με τον τρόπο που αναφέραμε, το «τσιφλίκι Καρά» στον Νικόλαο Καπετανάκη και τον Γαετάνο Μοράλια. Στα χοτζέτια-συμβόλαια της αγοραπωλησίας αναφέρεται ότι το «τσιφλίκι-Καρά» είχε έκταση «4 ζευγάρια», δηλαδή την έκταση που μπορούσαν να οργώσουν 4 ζευγάρια βόδια σε μια περίοδο σποράς, που αντιστοιχεί σε 320 μέχρι 520 στρέμματα. Από τότε το «τσιφλίκι (ή Κτήμα) Καρά» άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες.

Το 1918 ο Α. Νάστος φέρεται ότι μίσθωσε και στη συνέχεια το 1922 «αγόρασε» το «κτήμα Καρά» από το Μιλτ. Σκουφή που φέρεται ως ο τότε ιδιοκτήτης του. Ο Νάστος ισχυρίστηκε ότι το κτήμα που αγόρασε είχε έκταση 12.773 τ.μ. και περιλάμβανε όλο τον σημερινό Δήμο Ηλιούπολης και τον δασικό χώρο του Υμηττού μέχρι την κορυφή του όρους, το μεγαλύτερο τμήμα του σημερινού Δήμου Αργυρούπολης, καθώς και ένα μικρό τμήμα του σημερινού Δήμου Αλίμου.

Χωρίς, λοιπόν, κανένα ουσιαστικά κρατικό έλεγχο ο Αλ. Νάστος και οι κληρονόμοι του κατατεμάχισαν μια τεράστια έκταση σε οικόπεδα και την πούλαγαν ανενόχλητοι μέχρι το 1984.

Το 1977 το Εφετείο Αθηνών, εκδίδει μια ιστορική απόφαση, την 4910/77, που ξεσκεπάζει τα πράγματα. Τα τέσσερα «ζευγάρια γης», δηλαδή 320-520 στρέμματα, που «αγοράστηκαν» μετεπαναστατικά, έχουν γίνει με την «ασύγγνωστη αμέλεια» των οργάνων του Δημοσίου 12000 στρέμματα! Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει επί λέξει: «…..εκ πλάνης των οργάνων του Δημοσίου, τα οποία εξ ασυγγνώστου αμελείας παρέλειψαν να εξετάσουν τους τίτλους του Α. Νάστου με αποτέλεσμα τεράστια ζημία του Δημοσίου αφού ο Α. Νάστος δια της μεθόδου της επεκτάσεως της αρχικής περιουσίας του των ‘4 ζευγαριών’, δηλαδή 320-520 κατ’ ανώτατο όριο στρεμμάτων, επέτυχε να σφετερισθεί χιλιάδες στρέμματα γης κάτωθεν των προπόδων της δυτικής πλευράς του Υμηττού, τα οποία κάλυψαν τον σημερινό οικισμό Ηλιουπόλεως…». Είναι χαρακτηριστικό ότι την απόφαση αυτή οι ίδιοι οι Νασταίοι δεν τόλμησαν να την προσβάλουν.

Παραδόξως ακολουθεί νεότερη απόφαση του Εφετείου (η 187/04) -η οποία σημειωτέον εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δεδομένου ότι μέσα σε είκοσι μόλις ημέρες, αποφάνθηκε για δικογραφία χιλιάδων σελίδων-, που δέχεται τα αντίθετα.

Ας σημειωθεί εδώ ότι οι «σφετεριστές» -σύμφωνα με τον δικαστικό χαρακτηρισμό- ακολουθούν την τακτική της διεκδίκησης επιμέρους οικοπέδων, με πολλές διαφορετικές αγωγές, αποφεύγοντας να ασκήσουν αγωγή για ολόκληρη την διεκδικούμενη έκταση.

Το 1984 με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών (3950/1246/10.9.1984) τα επίδικα οικόπεδα καταγράφονται από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών ως δημόσια κτήματα, τα οποία εξυπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς. Η ίδια απόφαση αναφέρει επίσης ότι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κληρονόμων Νάστου έχουν εξαντληθεί, καθόσον οι εκτάσεις που έχουν πουλήσει ξεπερνούν τα 5.000 στρ., αντί των 320-520 στρ. που ήταν η αρχική έκταση του «κτήματος Καρά».

Εν συνεχεία, το 1997, ο τέως Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, και τότε Εισαγγελεύς Εφετών, με την υπ’ αρ. 23/97 απόφασή του, αποφαίνεται επίσης ότι ο Αλέξιος Νάστος σφετερίστηκε χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης, επεκτείνοντας παράνομα την ιδιοκτησία του.

Οι κληρονόμοι Νάστου, προσπαθώντας να κατοχυρώσουν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, έχουν επιδοθεί από το 1985 σε συνεχείς δικαστικούς αγώνες εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας τα οικόπεδα, τα οποία σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελούν δημόσια περιουσία.

Ο Δήμος μας, ήδη από την εποχή του αείμνηστου Δ. Κιντή, και εν συνεχεία με όλες τις διοικήσεις που ακολούθησαν, ανέπτυξε έντονη δράση για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. Όχι μόνον παρενέβη ως διάδικος στην δικαστική αντιδικία, αλλά και πρωτοστάτησε σε μαχητικές κινητοποιήσεις των δημοτών, ενώ παράλληλα αξιοποίησε τα οικόπεδα για κοινωφελείς σκοπούς, κατοχυρώνοντας στην πράξη το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Ήδη προ πολλών ετών τα οικόπεδα αυτά φιλοξενούν πολυάριθμους χώρους κοινής ωφελείας, όπως το ΙΚΑ Ηλ/λης, σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, το δημοτικό κινηματογράφο, χώρους πράσινου και αναψυχής κ.λ.π. Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ανατροπή της δημόσιας χρήσης τους και η απόδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική ζωή των πόλεών μας, στην απόλαυση θεμελιωδών κοινωνικών αγαθών και στο βαλλόμενο πανταχόθεν περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί, γιατί είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η διαμάχη, το ότι το 2004, και ενώ εκκρεμούν οι νομικές προσφυγές των κληρονόμων Νάστου εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, μια εκ των κληρονόμων, η….., ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, δηλαδή του αντιδίκου τους! Απομακρύνθηκε από αυτή τη θέση μετά από το σάλο που προκλήθηκε, αλλά διορίστηκε Ειδική Σύμβουλος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη!

Εν τω μεταξύ, παράλληλα με την αστική διεκδίκηση, κατατέθηκε από τους Δημάρχους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου μηνυτήρια αναφορά, που οδήγησε σε πόρισμα καταπέλτη του Αντεισαγγελέα Εφετών Ηλ. Κολιούση, βάσει του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των κληρονόμων Νάστου, για βαριές κακουργηματικές πράξεις, που σχετίζονται με την υπόθεση, και συγκεκριμένα για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, ενώπιον δικαστηρίου και μη, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κρίσιμο αυτό για την πόλη μας θέμα, κινούμενη σε τρεις άξονες:

α) στην κατεύθυνση της ενότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων και την διαπαραταξιακή συνεργασία.

β) στην κατεύθυνση της σύμπραξης με τους όμορους Δήμους, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, και τη σύμπηξη ενιαίου μετώπου δράσης.

γ) στην κατεύθυνση της αδιάλλακτης, αγωνιστικής κινητοποίησης μαζί με τους δημότες και με κάθε νόμιμο μέσο, για την οριστική κατοχύρωση υπέρ του Δήμου των δημόσιων εκτάσεων.

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις προχωρεί σε:

Εκτενή και διαρκή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για όλες τις εξελίξεις
Σύσταση μόνιμης διαπαραταξιακής επιτροπής για την ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο την οριστική παραχώρηση των καταπατημένων εκτάσεων στο Δήμο
Συνεργασία με τους όμορους Δήμους Αργυρούπολης – Ελληνικού και Αλίμου, για από κοινού δράση
Αποφασιστική συνέχιση του δικαστικού αγώνα με τους κληρονόμους Νάστου
Κοινή συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ, των τριών Δημάρχων Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης
Κοινή εκδήλωση των τριών Δήμων, με κινητοποίηση των δημοτών
Συνάντηση των Δημάρχων με την Κ.Ε.Δ., το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Εισαγγελία Αθηνών.
Διαδημοτικό Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα, με αίτημα την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων των εκτάσεων αυτών υπέρ των Δήμων. Το ψήφισμα κοινοποιήθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανάληψη πρωτοβουλιών για το σεβασμό και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
Νέα παλλαϊκή κινητοποίηση των δημοτών των τριών όμορων Δήμων, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Περιουσίας.

ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Σοβαρές εξελίξεις στην επίμαχη αντιδικία σημειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

Στις 25/1/11 δίνεται μια εξαιρετικής κρισιμότητας δικαστική μάχη, γιατί συζητούνται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγές των κληρονόμων Νάστου, οι οποίες για πρώτη φορά αφορούν σε όλες τις διεκδικούμενες εκτάσεις, συνολικής έκτασης 495 στρεμμάτων.

Εν τω μεταξύ όμως, και εν αναμονή της απόφασης του αστικού δικαστηρίου, εκδίδεται το καλοκαίρι, από το τμήμα διακοπών, και μέσα σε ταχύτατο και πάλι χρονικό διάστημα, απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για τις σοβαρές ποινικές κατηγορίες σε βάρος των αντιδίκων. Η προκλητική αυτή απόφαση προκαλεί την άμεση αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και της Νομικής της Υπηρεσίας, που καταθέτει αίτηση ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς άσκηση αναίρεσης κατά του απαλλακτικού βουλεύματος.

Παράλληλα συγκαλείται Διαδημοτικό Δημοτικό Συμβούλιο των τριών εμπλεκομένων Δήμων, για τη χάραξη κοινής στάσης. Το Συμβούλιο εκδίδει Ψήφισμα, με το οποίο οι Δήμοι Ηλιούπολης, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου δηλώνουν, ότι θα υπερασπιστούν μαζί με τους δημότες τους τη δημόσια γη και το χαρακτήρα της, και θ’ αποκρούσουν με κάθε νόμιμο μέσο την ιδιοποίησή της, καταλήγοντας ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με ανυποχώρητο αίτημα την οριστική παραχώρηση των εκτάσεων, που έχουν ιδιοποιηθεί παράνομα οι κληρονόμοι Νάστου, στους Δήμους, για την αξιοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς.

Η αποφασιστική στάση της Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους και όλες τις δημοτικές παρατάξεις έχει σαν αποτέλεσμα την πρώτη θετική έκβαση της υπόθεσης.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, ο Αντισαγγελεύς του Αρείου Πάγου Γ. Χατζίκος, με την υπ’ αρ. 39/11 έκθεση αναιρέσεως κάνει δεκτή την αίτηση αναιρέσεως που υπέβαλαν οι τρεις συνεργαζόμενοι Δήμοι, δέχεται σχεδόν όλους τους λόγους αναίρεσης που προβλήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, και ζητεί την εν νέου κρίση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με άλλη σύνθεση.

Αξίζει να τονισθεί ότι η έκθεση αναίρεσης δεν περιορίζεται σε τυπικούς λόγους, αλλά υπεισέρχεται και στην ουσία της υπόθεσης, συντασσόμενη με τις προαναφερθείσες αποφάσεις δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών, σχετικά με την έκταση των διεκδικούμενων εκτάσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Από την επισκόπηση όμως των εγγράφων της δικογραφίας προκύπτει, ότι η αρχική έκταση είναι αυτή των 315, 316, 317 χοτζετίων, που αναγνωρίσθηκαν με τι 58,59,60/1836 αποφάσεις της Επιτροπής επί των Οθωμανικών Κτημάτων, δηλαδή αυτή των 4 ζευγαριών, ήτοι των 400 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή δεν μεταβάλλεται ούτε με το 3611/1922 συμβόλαιο, με βάση το οποίο ο Αλέξιος Νάστος αγόρασε το κτήμα Καρράς».

 

Τη μεγάλη αυτή επιτυχία ακολουθεί μία ακόμη μεγαλύτερη. Στις 18/10/11 εκδίδεται και η υπ’ αρ. 5309/13.10.11 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επί της αστικής διεκδίκησης, η οποία απορρίπτει τις αγωγές των κληρονόμων Νάστου, και δικαιώνει το Ελληνικό Δημόσιο και τους Δήμους.

Η απόφαση αυτή, μετά από εκτενή και πλήρως εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αποφαίνεται όπως και οι προηγούμενες, ότι «Στους αρχικούς τίτλους και ειδικότερα στα προαναφερόμενα χοτζέτια μνημονεύεται έκταση 4 ζευγαριών (…) Αν ληφθεί δε υπόψη ότι ως ζευγάρι νοείται η έκταση γης, την οποία δύναται να καλλιεργήσει κάποιος απασχολούμενος καθ’ όλη την διάρκεια του αρότρου και η οποία υπολογίζεται σε 80 περίπου στρέμματα, αν η μετρούμενη έκταση ήταν ομαλή και 100 στρέμματα αν ήταν ανώμαλη, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι με τα χοτζέτια και τα μεταγενέστερα συμβόλαια μεταβιβάζονταν έκταση μη υπερβαίνουσα τα 320-400 στρέμματα και όχι έκταση 12.000 στρεμμάτων»

Πρόκειται για απόφαση σταθμό στον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα, που έρχεται να προστεθεί στην έκθεση αναίρεσης του απαλλακτικού βουλεύματος για τις κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις των κληρονόμων Νάστου, και τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Και οι επιτυχίες συνεχίζονται. Με την από 30/6/2012 πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, ο Αντεισαγγελέας Εφετών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, προτείνει την παραπομπή των κληρονόμων Νάστου στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για να δικαστούν για αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Δημοσίου και των Δήμων.

Πηγή:http://www.cityofilioupolis.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.