Κυριακάτικη κοτόπιτα “έκπληξη”




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Η σπεσιαλιτέ μου! Ο άντρας μου τρελαίνεται και του τη φτιάχνω όσο πιο συχνά μπορώ…»
Ελένη Θεοφάνους, Χολαργός Αττικής

ΥΛΙΚΑ
– 1 μεγάλο κοτόπουλο
– Χοντρό φύλλο για πίτες
– ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
– 2½ φλιτζ. τσαγιού νερό
– 1 ψιλοκομ. ξερό κρεμμύδι
– ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
– 1½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
– 1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς (κονσέρβας ή κατεψυγμένος)
– 1 καρότο (σε κύβους)
– 1 κόκκινη πιπεριά
– 1 αβγό, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, το βάζουμε σε ταψί, ρίχνουμε βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 60 λεπτά και όταν το βγάλουμε από το ταψί αφαιρούμε τα μεγάλα κόκαλα και τη πέτσα. Τέλος, χωρίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου στη μέση.

2. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ζουμί από το λιωμένο βούτυρο του ταψιού και προσθέτουμε το νερό. Έπειτα, σε τηγάνι σοτάρουμε με βούτυρο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ώσπου να μαραθεί και μετά ρίχνουμε το αλεύρι, έπειτα το γάλα και τέλος το ζωμό από τη κατσαρόλα και ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η σάλτσα. Στη συνέχεια και σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε με βούτυρο τον αρακά, τη πιπεριά και τα καρότα. Η γέμιση είναι έτοιμη.

3. Σε γιουβέτσι (ή σε άλλο ταψάκι) βάζουμε υγρό λαδόχαρτο και έπειτα τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα λαχανικά και την άσπρη σάλτσα. Σκεπάζουμε το μείγμα με χοντρό φύλο για πίτες και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες ώσπου να σφίξει. Έπειτα, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας, την αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, κάνουμε στο κέντρο μια μεγαλούτσικη τρύπα και αν θέλουμε γαρνίρουμε με κομματάκια ζύμης κάνοντας διάφορα σχήματα. Αφού τα αλείψουμε κι αυτά με αβγό, ψήνουμε την πίτα σε δυνατό φούρνο για 15 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη «φωτιά» στο «μέτριο» και ψήνουμε για άλλα 60 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.

Χρόνος εκτέλεσης: 140 λεπτά
Μερίδες: 9-10

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.