Αστέρας Βουλιαγμένης, King George και Hilton, στο στόχαστρο επενδυτών




Του Στάθη Κουσουνή (kathimerini.gr)

Επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα θα αναζητήσουν τραπεζικοί όμιλοι που ελέγχουν ξενοδοχεία «σύμβολα», όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Hilton Aθηνών και το King George, για την παραχώρησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Αστέρα Βουλιαγμένης υπάρχει εσωτερική διαβούλευση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής, για τον τρόπο που μπορεί να παραχωρηθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα προκειμένου να διασφαλισθεί το μέγιστο οικονομικό αποτέλεσμα για την τράπεζα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του συγκροτήματος, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο αναζήτησης επενδυτή για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Ο Αστέρας Βουλιαγμένης αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου 308 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 193 είναι ιδιόκτητα και τα 115 ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Ηδη υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση και των 308 στρεμμάτων. Ουσιαστικό οικονομικό όφελος για το ΤΑΙΠΕΔ θα προκύψει από την αξιοποίηση των 115 στρεμμάτων.

Τουριστικές κατοικίες

Η εν λόγω έκταση -στην οποία σήμερα βρίσκεται κλειστό το ξενοδοχείο «Αφροδίτη»- εφόσον μπορεί να αξιοποιηθεί η τροπολογία που πέρασε στη Βουλή για τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Και αυτό, γιατί ενδέχεται να συνδυασθεί η αξιοποίησή της με την ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας. Οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης της έκτασης σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος από τη λειτουργία του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την επίτευξη του μέγιστου οικονομικού τιμήματος που αναζητεί η τράπεζα. Παράλληλα, «προίκα» στον νέο επενδυτή μπορεί να δοθεί και η μαρίνα Βουλιαγμένης που συνορεύει με τον Αστέρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της μαρίνας μεταξύ της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, καθώς η πρώτη πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την 40ετή εκμίσθωσή της έναντι συνολικού τιμήματος -που θα καταβάλλεται τμηματικά κατ’ έτος- 43 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές. Τη λειτουργία της μαρίνας θα αναλάβει θυγατρική εταιρεία της Αστήρ. Διαφορετική διαδικασία άνευ διαγωνισμού ακολουθούν ο όμιλος της Alpha Bank για το Hilton Αθηνών και ο όμιλος της Eurobank για το King George.

Προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank έχει δεχθεί προτάσεις για την εξαγορά του ξενοδοχείου, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση από τη διοίκηση. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως από το εξωτερικό, που έχουν ενδιαφερθεί για το ξενοδοχείο. Βασικός στόχος του ομίλου της Εurobank είναι η πώληση του ξενοδοχείου Κing George. Την ξενοδοχειακή μονάδα έχουν βολιδοσκοπήσει τόσο ελληνικά όσο και ξένα κεφάλαια. Κάποιοι όμιλοι, πέραν της διατήρησης της λειτουργίας του κτιρίου ως ξενοδοχείου, έχουν εξετάσει και πιθανότητες αξιοποίησής του για άλλες χρήσεις. Κάποιοι άλλοι έχουν εξετάσει μορφές συνεργασίας με την τράπεζα για την ανάληψη, μόνο, της λειτουργίας της μονάδας. Πάντως οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι, πέραν των ξενοδοχειακών τους «ναυαρχίδων», διερευνούν την πώληση και άλλων ξενοδοχείων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τις περιπτώσεις τουλάχιστον 15 μονάδων, μεταξύ των οποίων και το Gerakina Beach, με δυναμικότητα 503 δωμάτια, στη Χαλκιδική. Ο όμιλος της Αlpha Bank στα καλύτερα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση περιλαμβάνει εννέα ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται στη Λαμία, στην Πάτρα, στη Ραφήνα, στο Λουτράκι, στην Αίγινα στον Βόλο, στην Ιεράπετρα και στη Λακωνία. Υψηλότερες τιμές ζητούνται για το ξενοδοχείο Patra Palace δυναμικότητας 63 δωματίων (9 εκατ. ευρώ) και για το πρώην ξενοδοχείο Αύρα στη Ραφήνα (5,3 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος της Εurobank στα προτεινόμενα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία στο 36ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, στην Ιαλυσό της Ρόδου και στη Γεωργιούπολη Χανίων.

Η διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες

Σε εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση ξενοδοχείων έχουν αναθέσει τη λειτουργία των ξενοδοχειακών τους «ναυαρχίδων» οι τραπεζικοί όμιλοι της Eθνικής, της Alpha Bank και της Εurobank. Τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος του «Αστέρα Βουλιαγμένης» (εξαιρουμένης της πλαζ Astir Beach) έχει η Starwood Hotels and Resorts Worldwide Inc. Στο συγκρότημα βρίσκονται εν λειτουργία 2 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων: το Westin Athens, με 162 δωμάτια και σουίτες, και το Arion, a Luxury Collection Resort & Spa, με 123 δωμάτια και σουίτες. Παράλληλα, διαθέτει 58 μπάνγκαλοους και συμπληρωματικές τουριστικές υποδομές. Το τρίτο ξενοδοχείο (πρώην «Αφροδίτη») του συγκροτήματος παραμένει κλειστό. Το ξενοδοχείο 5 αστέρων Hilton Αθηνών, με δυναμικότητα 506 δωματίων και σουιτών, διαχειρίζεται η ομώνυμη διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα. Tο ξενοδοχείο μεταξύ των άλλων διαθέτει 22 αίθουσες για την εξυπηρέτηση συνεδρίων και εκδηλώσεων. Το ξενοδοχείο 5 αστέρων King George με δυναμικότητα 91 δωματίων και σουιτών βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ομίλου N. Δασκαλαντωνάκη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.