“Ξεσκέπαστη” πρασόπιτα




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Παραδοσιακή συνταγή που την κάνω συχνά και με διάφορες παραλλαγές στη γέμιση»
Μαρία Διαμαντίδου, Αγ. Δημήτριος ΠειραιάΥΛΙΚΑ
– 1 κιλό πράσα
– 100 γρ. σκληρή φέτα (κυβάκια)
– 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
– 70 γρ. τριμμένο γκούντα
– 2 ψιλ. φρέσκα κρεμμύδια
– 50 γρ. μαργαρίνη
– 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 3-4 σκελ. τριμμένο σκόρδο
– ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
– 1 φύλλο πίτας κουρού
– 3 αβγά
– Λίγο γάλα
– Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
1. Κόβουμε και καθαρίζουμε τα πράσα ως εκεί που τελειώνει το άσπρο τους, αφαιρώντας δηλαδή τη ρίζα και το σκούρο κομμάτι. Έπειτα, βγάζουμε το εξωτερικό –σκληρό- φύλλο, χαράζοντας τα με ένα μαχαίρι από τη κορυφή προς τη ρίζα. Μετά, πλένουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, ενώ παράλληλα σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο. Όταν «ζεσταθεί» το τηγάνι, ρίχνουμε τις ροδέλες και μαγειρεύουμε -με το καπάκι- για 5 περίπου λεπτά. Όταν τα πράσα «τραβήξουν» τα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

2. Σε μεγάλο μπολ ή σε λεκάνη κουζίνας αναμιγνύουμε τα πράσα, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα τυριά (της επιλογής σας) και το μοσχοκάρυδο και πλάθουμε καλά τα υλικά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Η γέμιση είναι έτοιμη.

3. Σε λαδωμένο ταψί, στρώνουμε το φύλλο κουρού και προσθέτουμε όλη τη γέμιση. Στις άκρες και στα πλαϊνά του ταψιού, εκεί που τα φύλλα προεξέχουν, κόβουμε το «περίσσευμα» και γυρίζουμε το υπόλοιπο προς τη γέμιση (όσο θέλετε εσείς). Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αβγά, λίγο γάλα και προσθέτοντας αλάτι τα περιχύνουμε στην επιφάνεια της γέμισης. Τέλος, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο –στους 200 βαθμούς- φούρνο και ψήνουμε τη πρασόπιτα για 30 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει ροδαλό χρώμα.

Χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά
Μερίδες: 6-8

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Τετ 19 Σεπ 2012 | 12:40 | Share

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.