Σε ιδιώτες επενδυτές το “χρυσάφι” της Αττικής




(Toυ Νίκου Χρυσικόπουλου από το capital.gr)
Το «χρυσάφι» της Αττικής γης, το παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, αξιοποιεί η κυβέρνηση. Το σχέδιο αφορά στην πώληση δικαιωμάτων γης και παραχώρηση υποδομών και αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτό ανασυγκροτείται στο πλαίσιο της «θερινής επίθεσης» για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Αναλυτικά, το project που αποτελεί μια από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του στενού πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού αποτελεί ουσιαστικά ένα πρόγραμμα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς στη Βουλή, θα υλοποιηθεί με τη χρήση Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού Σκοπού (σ.σ. SPV), με στόχο την οργανωμένη (οικιστική, εμπορική, τουριστική, ψυχαγωγική) αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

H προσπάθεια αυτή θα καταβληθεί ανεξαρτήτως της αξιοποίησης των 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, περίπτωση που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Υπενθυμίζεται πως στη δεύτερη φάση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας έχουν περάσει οι Lamda Development (συμφερόντων ομίλου Λάτση), η Qatar Investment Authority (το κρατικό fund του εμιράτου του Κατάρ με ενεργητικό 60 δισ. δολάρια), η London Regional Properties (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ευρώπη με υπό διαχείριση ακίνητα αξίας 9 δισ. ευρώ) και η ισραηλινή Elbit (όμιλος συμμετοχών με δραστηριότητες στην ΝΑ Ευρώπη).

Ήδη, στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικού μεγέθους επενδύσεις οι οποίες, σε συνδυασμό με όσες φιλοδοξείται να υλοποιηθούν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πεδίο προσέλκυσης κεφαλαίων και δημιουργίας εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Στο Φαληρικό Δέλτα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015, το Ίδρυμα Νιάρχου υλοποιεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τη δημιουργία του «Κέντρου Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού πάρκου «Σταύρος Νιάρχος», συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων.

Αναβάθμιση
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά κατά 90% σε πώληση δικαιωμάτων γης και παραχώρηση υποδομών, η κυβέρνηση επιθυμεί να μην χαθεί χρόνος με τα συνήθη προσκόμματα που ανακύπτουν σε περιπτώσεις κρατικής γης (ιδιοκτησιακό, χρήσεις γης, περιβαλλοντικές μελέτες κ.α). από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε πως η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί με τρόπο που να ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό στο Capital.gr, προτεραιότητα θα δοθεί στην προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων και στη θέσπιση ουσιαστικών όρων περιβαλλοντικής προστασίας ενώ για τις μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στόχος είναι να ενισχυθεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας η οποία σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ να διευκολύνει την υλοποίηση των επενδύσεων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.