Ρεπορτάζ της Καθημερινής για τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά




Του Γιωργου Λιαλιου
Κοτέτσι οι εγκαταστάσεις – φιλέτο του Αγίου Κοσμά. Κρούσματα κακοδιαχείρισης της δημόσιας περουσίας σε μια από τις πιο προνομιακές περιοχές. Ενα «οικόπεδο» για λίγους με θέα στη θάλασσα, το οποίο… αξιοποιούσαν, με διάφορους τρόπους, αθλητές, παράγοντες και λοιποί ενδιαφερόμενοι, αποκαλύπτεται στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται καταλύματα – μεζονέτες που καταλαμβάνονται από γνωστούς αθλητές, παρότι έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Επίσης, συναντά κανείς κτίρια πάνω στο κύμα που έχουν παραχωρηθεί σε συλλόγους και φορείς χωρίς συμβόλαια και λειτουργούν ως ιδιότυπα prive, αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη τους ή άλλα που έχουν εγκαταλειφθεί και καταληφθεί από άστεγους.

Η χαώδης αυτή κατάσταση, παράδειγμα κακοδιαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, έρχεται στο φως με αφορμή τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του χώρου στην Ελληνικό Α. Ε. στις 30 Μαρτίου. Η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, μπροστά από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού χωρίζεται σε δύο τμήματα: το νότιο, που περιλαμβάνει μια μαρίνα και έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες και το βόρειο που περιλαμβάνει μια πανσπερμία χρήσεων, με κυρίαρχο το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝΑΚ). Τα στελέχη της Ελληνικό Α. Ε., ξεκίνησαν τον Απρίλιο τις πρώτες αυτοψίες στον χώρο και ήρθαν αντιμέτωποι… με απίστευτα ευρήματα.

Μεταξύ άλλων, στον χώρο βρίσκονται:

– Τριάντα bungalows τα οποία χειρίζεται το ΕΑΚΝΑΚ από κοινού με την ΕΠΟ και τον ΣΕΓΑΣ. Στα bungalows αυτά (που βρίσκονται μερικά μόλις μέτρα από τη θάλασσα) υποτίθεται ότι διαμένουν αθλητές, οι οποίοι προπονούνται στις παρακείμενες εγκαταστάσεις. Ομως, μεγάλο μέρος των bungalows έχει καταληφθεί από αθλητές που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και τα χρησιμοποιούν ως αποθήκες, ως εξοχικά ή ως τόπο κατοικίας συγγενών και φίλων τους (ένας αθλητής έχει φέρει εκεί την πεθερά του, άλλος την πολυμελή του οικογένεια). Ορισμένοι έχουν κάνει αυθαίρετες προσθήκες, κάποιος μάλιστα έχει δημιουργήσει ένα μικρό κοτέτσι, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα έχει… φρέσκα αυγά για τη διατροφή του. Στο κεντρικότερο κομμάτι, μπροστά στην παραλία υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο εστιατόριο που χρησιμοποιείται ως αποθήκη.

– Δύο προπονητήρια, περίπου 5.000 τ. μ. Λόγω μεγέθους, για τα δύο -τα χρησιμοποιούν λιγότεροι από 50 αθλητές- καταβάλλονται ετησίως περίπου 1 εκατ. ευρώ για έξοδα θέρμανσης. Επιπλέον, έχουν πάθει μεγάλες ζημιές λόγω της γειτνίασής τους με τη θάλασσα.

– Διάφορα κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο παρελθόν, άλλοτε με συμβόλαια (που έχουν πλέον λήξει) και άλλοτε άτυπα και τα διαχειρίζονται σύλλογοι. Ανάμεσα σε αυτά, ο Ελληνικός Ναυτικός Ομιλος Αιγυπτιωτών (920 τ. μ., κτίριο και παραλία), στον οποίο μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται γάμοι και κοινωνικές εκδηλώσεις, το κτίριο του ΕΛΚΕΘΕ (600 τ. μ.), η Ομοσπονδία Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων.

– Διάφοροι χώροι που μισθώνονται. Ανάμεσα σε αυτούς τρία νυχτερινά κέντρα (Ακρωτήρι, 870 τ. μ., Χάντρες, 20.000 τ. μ. και Vlahobalox, 930 τ. μ.), ο χώρος γύρω από τα οποία μετατρέπεται το καλοκαίρι σε υπαίθριο πάρκινγκ, ένα εστιατόριο (76 τ. μ.), ένας παιδότοπος (Volta Fun Park, 2.800 τ. μ.) και μια πίστα καρτ.

– Εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος (2.400 τ. μ.).

– Τρεις ναυτικοί όμιλοι.

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελληνικό Α. Ε. και του ΕΑΚΝΑΚ να παραμείνουν ως έχουν μέχρι τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (Αύγουστος). Οι υπόλοιποι έχουν ειδοποιηθεί για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου για να προετοιμάσουν άμεσα την αποχώρησή τους.

Οσον αφορά τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικό Α. Ε. αποφάσισε (στις 11 Μαΐου) να καταγγείλει τη σύμβαση παραχώρησης με την εταιρεία Σείριος. Σε πρώτη φάση, ο παραχωρησιούχος ειδοποιήθηκε να καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα (34 εκατ. ευρώ). Παράλληλα εκκρεμεί διαιτησία για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στο Δημόσιο και τον παραχωρησιούχο, η οποία όμως θα καθυστερήσει με δεδομένο ότι πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας είχε οριστεί ο πρόεδρος του ΣτΕ και νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Παν. Πικραμμένος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκταση δίπλα στη μαρίνα βρίσκονται εγκαταλειμμένα κτίρια που έχουν καταληφθεί από τσιγγάνους και άστεγους. Και ο μόνος φροντισμένος χώρος της περιοχής είναι η παραλία του Δήμου Ελληνικού.

Του Γιωργου Λιαλιου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.