Στησίχορος: Γνωρίστε τη λαϊκή παράδοση και τους χορούς της

O Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος «Στησίχορος” που βρίσκεται Δωδεκανήσου 57 στο Άνω Καλαμάκι, δεν είναι απλώς μια σχολή χορού για όποιον ενδιαφέρεται να έρθει πιο κοντά στην παράδοση.

Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Λευτέρης Κορναράκης, κρητικός ο ίδιος με καταγωγή από το χωριό Αμαριανο Πεδιάδος Ηρακλείου «Ο Όμιλος είναι μη κερδοσκοπικός και αποτελεί τη συνέχιση της 30ετούς συνεργασίας μας με το Δήμο Αλίμου στο Τμήμα Παραδοσιακών χορών”.

Ο κ. Κορναράκης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, δάσκαλος παραδοσιακών χορών αλλά και ερευνητής της Κρητικής παράδοσης.

Το πάθος του ίδιου για τους Κρητικούς χορούς και της συζύγου του, Σταυρούλας για την λαϊκή παράδοση, ήταν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε ο Όμιλος, στον οποίο μπορείτε να ενταχθείτε αν σας αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί και ενδιαφέρεστε να μάθετε όχι μόνο τα βήματα, αλλά και την παράδοση που κρύβεται πίσω από αυτούς.

«Τα μέλη μας μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς, τα ήθη και έθιμα περιοχών της Ελλάδας, τις παραδόσεις, τους προσφέρεται γνώση για τα παραδοσιακά μουσικά όργανα κτλ. Γίνονται επίσης σεμινάρια ποντιακών χορών, προσφέρονται γνώσεις της λαογραφίας, της οικοτεχνίας και των παραδοσιακών παιγνίων”, μας είπε ο κ. Κορναράκης, λάτρης ο ίδιος της Κρήτης, τους χορούς της οποίας διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους που εντάσσονται στον Όμιλο.

 

«Χορέψατε, χορέψατε, παπούτσια μη λυπάστε
Μα κείνα ξεκουράζονται τη νύχτα που κοιμάστε”

 

Το «τιμ” του Στησιχορου χόρεψε και στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας, ενώ συχνά διοργανώνει σεμινάρια, θεματικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες δεν παρουσιάζονται αμιγώς χορευτικές, αλλά περιλαμβάνουν στη δομή τους και αφηγηματικά τμήματα.

Στις 14 και 15 Ιουνίου μάλιστα διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου, 2ήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο θέατρο Μαίρη Αρώνη.

«Εδώ στον Όμιλο προάγουμε την αλληλεγγύη, τη βοήθεια μεταξύ των μελών μας. Άλλωστε και μέσα από τη γνώση της παράδοσης που προσφέρουμε στα μέλη μας, δίνεται η δυνατότητα σε αυτά να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, να γνωρίσουν τη λαϊκή παράδοση, να προάγουν τις σχέσεις μεταξύ τους και να ξαναεκτιμήσουν την απλή καθημερινή ζωή που αναδεικνύεται στο χωριό και χάνονται στην πόλη, γιατί εδώ όλοι μπαίνουμε σε μια διαδικασία η οποία στηρίζει τη συνεργασία, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την αγάπη”, μας είπε ο κ. Κορναράκης.

Η εγγραφή στον Όμιλο είναι εφάπαξ και κοστίζει 10 ευρώ ενώ η μηνιαία συνδρομή είναι 20 ευρώ.

Η σελίδα του Στησιχορου εδώ

Διαβάστε Επίσης

χόλια στο “Στησίχορος: Γνωρίστε τη λαϊκή παράδοση και τους χορούς της

 • 09/05/2012 at 6:28 πμ
  Permalink

  καλημέρα σας. θα ήθελα να εκφράσω κατ΄αρχήν τα συγχαρητήριά μου για την αξιοθαύμαστη προσπάθεια που κάνετε να μεταφέρετε τις γνώσεις για την ελληνική παράδοση στους υπόλοιπους ανθρώπους όλων των ηλικιών, το έχουμε ανάγκη. θα ήθελα να ρωτήσω αν το διήμερο φεστιβάλ που αναφέρετε επειδή δεν αναγράφεται κάποια διευκρίνηση, αφορά έτους 2012 ή είναι προηγούμενων ετών και θα γίνει φέτος κάποια διοργάνωση θα παρακαλούσα πολύ να μας ενημερώνατε. ευχαριστούμε πολύ
  εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου παραδοσιακών χορών με έδρα την ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ”

  Απαντήστε
  • 09/05/2012 at 2:20 μμ
   Permalink

   Καλησπέρα σας.

   Φέτος, στις 14 και 15 Ιουνίου ο Στησιχορος διοργανώνει 2ήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο θέατρο Μαίρη Αρώνη.

   Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site του Ομίλου που θα βρείτε στο link μέσα στο θέμα μας.

   Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X