Πρέτζα Ζακύνθου στον Άλιμο




Αναρωτιέστε τι είναι η πρέτζα;

Στο πασχαλινό παζάρι στην παραλία του Αλίμου βρήκαμε τον Παναγιώτη και τον Χάρη Μπάστα, ξαδέρφια, οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση 4 γεννεών στην παρασκευή τυριού στη Ζάκυνθο.

Στο περίπτερό τους στο παζάρι, θα βρείτε παραδοσιακά τοπικά τυριά/ γαλακτοκομικά παραγωγής τους, δηλαδή λαδοτύρι, λαδογραβιέρα, γραβιέρα, γιαούρτι αλλά και το παραδοσιακό αλειφωτό τυρί πρέτζα και το τύπου φέρα τυρί Άλμης.

Ο Παναγιώτης μας αποκάλυψε πως η εμπορική εκμετάλλευση του παραδοσιακού τυριού, γίνεται από την οικογένεια μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς πριν, η παραγωγή τους κάλυπτες τις ανάγκες της οικογένειας και των “φίλων”.

Το τυρί πια φτιάχνεται στην κάθετη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών που διατηρεί η οικογένεια Μπάστα στον Άγιο Λέοντα της Ζακύνθου, στο δρόμο για τη Λουχα. Τα παιδιά μας έδειξαν σε φωτογραφία τη μονάδα παραγωγής, η οποία βρίσκεται μέσα μέσα στο δάσος, και έχει κτιστεί από πέτρα, στα παραδοσιακά πρότυπα της Ζακύνθου, ενώ είναι και επισκέψιμο από τουρίστες και επισκέπτες που επιθυμούν να βρεθούν εκεί και να γίνουν μάρτυρες της παραγωγής τυριού.

Στο περίπτερο των παιδιών, θα βρείτε και κρασιά και λοιπά προϊόντα τοπικού συνεταιρισμού της Ζακύνθου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.