Παύλος Χρηστίδης: Χρειάζεται μια νέα Αστική Συμφωνία για καλύτερη ποιότητα ζωής στον Νότιο Τομέα





Στα μείζονα θέματα που σχετίζονται με το παραλιακό μέτωπο, την πρόσβαση στη θάλασσα, τις υποδομές και την γενικότερη ποιότητα ζωής που πρέπει να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι και δη οι κάτοικοι των περιοχών του νοτίου τομέα, αναφέρθηκε ο Παύλος Χρηστίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα (2/6), στο Δημαρχείο της Γλυφάδας.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία InSocial, η οποία έλαβε μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους των όμορων περιοχών, με τη συμμετοχή του προέδρου του InSocial Νίκου Χριστοδουλάκη, του καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα, του Συνταγματολόγου Κώστα Μποτόπουλου και του Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού ΕΜΠ Σάββα Πελτέκη.

Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. 

Τον λόγο έλαβαν, επίσης, εκπρόσωποι όλων των δήμων του Νοτίου Τομέα καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.



Κοινή συνισταμένη όσων πήραν τον λόγο ήταν η ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για όλα τα ζητήματα που αφορούν το παραλιακό μέτωπο και κατ’ επέκταση της καθημερινότητας των πολιτών, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στις απαραίτητες ενέργειες που θα εγγυηθούν την ποιότητα ζωής τους.

Η τοποθέτηση του Παύλου Χρηστίδη:

«Θέλω να ευχαριστήσω πολύ όσες και όσους βρίσκεστε εδώ, σε αυτή την διαφορετική συζήτηση, η οποία νομίζω ότι έχει πολλά να μας δώσει. 

Kι εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ ως ένας άνθρωπος, που έχω, διαρκώς αυτά τα περίπου 2 χρόνια που είμαι βουλευτής, οχλήσεις για αυτά που γίνονται στην περιοχή. Οχλήσεις οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής, το μέλλον.

Όμως, εκτός από την ιδιότητά μου ως βουλευτή του Νότιου Τομέα της Β’ Αθήνας, είμαι εδώ και ως πατέρας και νομίζω ότι όλοι, όσοι βρισκόμαστε εδώ, καταλαβαίνουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσαν πολλά παιδιά στο παρελθόν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεχάσουμε βίαια. Και αυτή τη βιαιότητα δεν μπορούμε να την καταπιούμε, ούτε μπορούμε να τη θεωρήσουμε μια νέα κανονικότητα με την οποία μπορούμε να συμβιώσουμε τα επόμενα χρόνια. 

Πράγματι, υπάρχει ανάγκη για μια ισορροπία ανάμεσα στους κανόνες και την ανάπτυξη, ανάμεσα στο Σύνταγμα και τον τρόπο με τον οποίο περιγράφει το πως πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματά μας και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επενδύσεις στην πατρίδα μας. 

Και νομίζω ότι το κλειδί για όλους μας και για το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός φορέας αλλά και για όλους εμάς τους ενεργούς πολίτες, είναι να ακούμε και να μην κλείνουμε τα μάτια μας σε μία νέα πραγματικότητα ή να κρύβουμε προβλήματα κάτω από το χαλί. 

Αυτή την τύχη που έχουμε, η χώρα μας να έχει αυτή την ομορφιά και παράλληλα να βρισκόμαστε μόλις 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα συνεχίσουν να την έχουν και οι επόμενες γενιές. Αυτή τη στιγμή έχουμε υποχρέωση όλοι να μπούμε σε μία κουβέντα η οποία αφορά τα μεγάλα ζητήματα και τα οποία θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον τόπο στον οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε, με τον τόπο στον οποίο θέλουμε να ζήσουν και τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

Είναι προφανές ότι πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, βασισμένη ουσιαστικά στον σεβασμό, στη βιωσιμότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ποιότητα ζωής, στην οποία αναφέρθηκαν πολλοί και που νομίζω ότι όλους μας ενδιαφέρει, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελλήνων και είναι κάτι που πρέπει να δούμε και για το πως θα μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές.

Η πρόσβαση στη θάλασσα, η πρόσβαση στον καθαρό αέρα, στον δημόσιο χώρο, στο δροσερό πάρκο, η δυνατότητα να πας στη θάλασσα μόνος σου ή με το παιδί σου ή να ανέβεις στο βουνό, είναι κάτι το οποίο αποτελεί δικαίωμα και τείνει να γίνει προνόμιο λίγων. Τείνει να γίνει πολυτέλεια για κάποιον που θέλει να έχει πρόσβαση στη θάλασσα για να πάει να κάνει μπάνιο το καλοκαίρι.

Επομένως, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, είναι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν συγκεκριμένο στόχο. Έχουν στόχο να αναδείξουν ότι δεν υπάρχουν αόρατες κοινωνικές ομάδες. Δεν υπάρχουν πολίτες δυο κατηγοριών. Δεν υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν με πολύ μεγάλο χρηματικό κόστος να μπουν στη θάλασσα και πολίτες οι οποίοι δεν θα βλέπουν τη θάλασσα ούτε με το κιάλι. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εμείς επισημαίνουμε ότι κάθε παρέμβαση στο δημόσιο χώρο πρέπει να βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Αφενός στην ισότητα στην πρόσβαση και αφετέρου στην αειφορία, σε αυτό το οποίο πολύ σωστά προηγουμένως αναφέρθηκε, ως φέρουσα ικανότητα των υποδομών. Είναι κρίσιμο να δούμε τι αντέχει η περιοχή, πόσο το αντέχει και αν κάποια πράγματα απ’ όσα συζητήθηκαν στο παρελθόν χρειάζονται τροποποίηση ή κάποια πράγματα από όσα αποφασίστηκαν στο παρελθόν σε διαφορετικές συνθήκες, πρέπει να τα δούμε με διαφορετικό μάτι.

Να ανοίξουμε την κουβέντα και να μπούμε σε αυτή την κουβέντα με θάρρος και τόλμη και αντιλαμβανόμενοι ότι ρόλος όλων μας, όσων έχουμε δημόσιο λόγο, είναι να τοποθετούμαστε, να παίρνουμε θέση και όχι να είμαστε ευχάριστοι αλλά χρήσιμοι στους συμπολίτες μας.

Αγαπητοί Δήμαρχοι, αγαπητές φίλες και φίλοι, είναι απαραίτητη μια νέα Αστική Συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο το τώρα αλλά ανοίγει μια συζήτηση και για τα επόμενα χρόνια. 

Μία νέα Αστική Συμφωνία, η οποία υιοθετεί καλές πρακτικές από το εξωτερικό, έρχεται να διαμορφώσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το παραλιακό μέτωπο, να θέσει ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών και τοπικών συγκοινωνιών, να βάλει στο επίκεντρο την αστική ανθεκτικότητα και την προστασία απέναντι στην κλιματική κρίση και έρχεται να δώσει και τη δυνατότητα σε μία πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με έμφαση στη γειτονιά και παράλληλα τη διατήρηση κοινωνικού προσήμου. 

Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο πρέπει να αφήσουμε έξω από τη συζήτηση τη δυνατότητα που έχουν τα παιδιά μας να παίζουν σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους, οι οποίοι δεν είναι μόνο επί πληρωμή. Δεν πρέπει να ανοίξουμε μια κουβέντα σχετικά με το γεγονός πως οτιδήποτε αφορά τον αθλητισμό πια είναι κάτι που κοστίζει πολύ ακριβά; Και αν δεν υπήρχαν δήμαρχοι, οι οποίοι παίρνουν πρωτοβουλίες στα σχολεία και όχι μόνο, δεν θα μπορούσαν τα παιδιά μας να αθλούνται.

Αυτές οι συζητήσεις είναι συζητήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν στο προσκήνιο και να αναδείξουμε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία σήμερα θεωρούμε κρίσιμα ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα επόμενα χρόνια.

Κλείνω αναφερόμενος σε μια κουβέντα που απασχολεί πολύ τη δημόσια σφαίρα και έχει να κάνει με τη συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτή την συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να αναλογιστούμε τι λέει το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος. Να δούμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι, αλλά κυρίως να δούμε ποιες είναι οι καλές πρακτικές που θα προστατεύσουν την πρόσβαση, σε αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε όλοι αυτονόητο, στο νερό. Η πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά πρέπει σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση να είναι κατοχυρωμένη. Εμείς σε συνεργασία με τους δημάρχους της περιοχής, από το Μοσχάτο μέχρι την Γλυφάδα, έχουμε πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών για να προστατεύσουμε τον δημόσιο χώρο και τους πολίτες.

Για παράδειγμα, για αυτό το οποίο συμβαίνει στην Πλατεία Νερού, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα η ιστορία του Φαληρικού Όρμου, για τον τρόπο με τον οποίο σήμερα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές και την ελπίδα ότι μπορούν να ζήσουν σε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, πιο φωτεινό, με ευημερία και ποιότητα ζωής.

Αυτό ζητάμε. Την πρόσβαση στην θάλασσα, στον ήλιο, να μην περνάμε μιάμιση ώρα να πάμε στις δουλειές μας και μιάμιση ώρα να γυρίσουμε από αυτές. Και ως προς αυτό πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση που αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν πάει άλλο. Δεν είναι όλα επικοινωνία και πυροτεχνήματα όπως τα βλέπει η κυβέρνηση. Είμαστε εδώ έτσι ώστε όλο αυτό το απαύγασμα των προτάσεων που ακούσαμε σήμερα να το κάνουμε πραγματική πολιτική και δράση. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.