Aναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αλίμου για τον ΝΟΚ και τη νέα τροπολογία στη Βουλή





Ο Ανδρέας Κονδύλης που πρωτοστάτησε στη “Μάχη του ΝΟΚ” και δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προστατεύοντας τη φυσιογνωμία της πόλης, μίλησε στην εκπομπή “On Politics” της τηλεοπτικής Ναυτεμπορικής και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την τροπολογία σχετικά με τα ψηλά κτήρια, που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο Δήμαρχος Αλίμου, αναφέρθηκε στο ποσοστό κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι είναι υπερβολικό:

“Για την κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα εκτιμώ ότι αυτό το 38% που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι υπερβολικό, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει μια κάμψη και θα έλεγα για να το προσδιορίσουμε και πιο σωστά υπάρχει μια κάμψη στην αντιπαροχή, δηλαδή αυτός που έχει ένα οικόπεδο και θέλει να το χτίσει για κατοικία μπορεί να το χτίσει, αυτό που δεν ευνοείται τόσο πολύ, όταν δεν υπάρχουν τα μπόνους, είναι η αντιπαροχή.

Γιατί με τα μπόνους είχαμε συν 30% δόμηση, αυτό ήταν ένα πολύ καλό κίνητρο και για κέρδος μεγαλύτερους στους εργολάβους και για μεγαλύτερο αντιστάθμισμα στους οικοπεδούχους.



Το πρόστιμο δεν είναι λύση – Καταργεί τη συνταγματική προστασία

Για τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, είπε ότι το άρθρο 3 θα δημιουργήσει προβλήματα:

“Η τροπολογία που έρχεται έχει κάποια σημεία που είναι πολύ θετικά, αυτά είναι το άρθρο 2 και το άρθρο 6 που ξεκαθαρίζουν ότι πλέον δεν ισχύουν αυτά τα μπόνους. Έχει όμως και κάποια σημεία που πιστεύω ότι θα δημιουργήσουνε πρόβλημα όπως ιδίως το άρθρο 3.

Το άρθρο 3 λέει ότι οι οικοδομές που δεν έχουν τελειώσει ακόμα και που έχουνε προσβληθεί δικαστικά και έχουν παγώσει, μπορούν να αποπερατωθούνε, δηλαδή μπορεί να υλοποιηθεί η άδεια που έχει προσβληθεί εμπρόθεσμα και που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα μπορεί να το κερδίσει πιθανότατα ο προσφεύγων, δηλαδή ο Δήμος για παράδειγμα, εάν πληρώσει ο κατασκευαστής ένα ποσό, ένα πρόστιμο.

Εγώ θέλω να καταστήσω σαφές ότι όταν προσφεύγαμε δεν το κάναμε για να πάρουμε ένα χρηματικό ποσό από κάθε έναν που παραβιάζει το σύνταγμα και κτίζει παραπάνω. Προσφύγαμε για να σταματήσουμε κάποια δόμηση η οποία δεν καλύπτεται από το σύνταγμα και η οποία αποτελεί πραγματική επιβάρυνση και με τη δημιουργία της αλλά και λειτουργικά, μετά με τον επιπλέον κόσμο που θα φέρει, για τον οποίον δεν έχουμε προνοήσει για υποδομές. Σχολεία, παιδικές χαρές, πράσινο, χώρους στάθμευσης κλπ.

Αυτό δεν διορθώνεται απλώς με την καταβολή ενός ποσού και πολύ περισσότερο εάν δεν έχει χτίσει ο εργολάβος δεν έχουμε δηλαδή την παραπάνω, την αντισυνταγματική δόμηση, είναι κάτι το οποίο θεωρώ εσφαλμένο να το επιτρέψει η πολιτεία να γίνει, απλώς επειδή θα καταβληθεί ένα ποσό.

Στην ουσία καταργούμε τη συνταγματική προστασία, τη δικαστική προστασία, το συμβούλιο της
επικρατείας.”

Έχουμε προσβάλλει αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια περί τις 30 οικοδομές

Ο Δήμαρχος, έδωσε μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον Άλιμο:

“Εμείς έχουμε προσβάλλει αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια περί τις 30 οικοδομές, σκεφτείτε 30 οικοδομές οι οποίες δεν έχουνε προχωρήσει μέχρι τώρα και δεν έχουν αποπερατωθεί δεν έχουν ρίξει τον επιπλέον όροφο, τον 5ο ή τον 6ο. Καταλαβαίνετε ότι είναι άνευ αντικειμένου πλέον η προστασία μας αν έρθουν και μας καταβάλουν ένα ποσό (πρόστιμο) για να συνεχίσουν.

Δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε το κόστος της ζημιάς ενός κατασκευαστή, από την κακή νομοθέτηση, στην ποιότητα της ζωής όλων των υπολοίπων ανθρώπων

Ο Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που οι κατασκευαστές είχαν εισπράξει προκαταβολές από αγοραστές, για διαμερίσματα που θα χτίζονταν με το μπόνους του ΝΟΚ:

“Θα πρέπει να επιστρέψουν, αν έχουν πάρει προκαταβολή, τα χρήματα. Υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης από την πολιτεία, δηλαδή θα πρέπει να στραφούν κατά του ελληνικού δημοσίου για την κακή νομοθέτηση, για την αντισυνταγματική νομοθέτηση αυτή και να ζητήσουν αποζημίωση για την ζημιά που υπέστησαν.

Αλλά δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε το κόστος της ζημιάς ενός κατασκευαστή, ενός επιχειρηματία, από την κακή νομοθέτηση, στην ποιότητα της ζωής και στην περιουσία όλων των υπολοίπων ανθρώπων. Δηλαδή ήρθε το κράτος νομοθέτησε άσχημα, ήρθε ο εργολάβος ξεκίνησε να εκτελέσει μία οικοδομή, τον πρόλαβε ο νόμος, ο δήμος, το δικαστήριο και παρ’ όλα αυτά να πούμε θα τελειώσει αυτό που είχε προγραμματίσει για να μην πάθει ζημιά. Θα λουστούν, θα υποστούν το αποτέλεσμα της ζημιάς όλα τα γύρω κτήρια που θα μειωθεί η αξία του και η πόλη που θα έχει λειτουργικό πρόβλημα και θα αλλάξει η φυσιογνωμία της;

Τι ισχύει από δω και πέρα για τις νέες άδειες

“Να το ξεκαθαρίσουμε γιατί το ρωτάει πολύς κόσμος από δω και πέρα συνεχίζεται κανονικά η οικοδομική δραστηριότητα απλώς δεν υπάρχουν τα μπόνους δόμησης δηλαδή αν κάποιος θέλει
να φτιάξει πατάρι, εσωτερικό όροφο μέσα στο κτήριό του μέσα στο διαμέρισμά του ή
στην πολυκατοικία του, ο εσωτερικός όροφος προσμετράται κανονικά στο συντελεστή δόμησης.

Άδειες που είχαν εκδοθεί με μπόνους και δεν έχουν προσβληθεί εκτελούνται κανονικά εφόσον έχει ξεκινήσει η οικοδομική τους δραστηριότητα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου του 2024.

Άδειες που είχαν εκδοθεί μεν αλλά δεν είχαν ξεκινήσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου του 24 δεν μπορούν να εκτελεστούν και πρέπει να γίνει η αναθεώρησή τους, να έρθουν δηλαδή να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Αυτή η προσαρμογή έχει ένα οικονομικό κόστος που δεν θα το πληρώσουν γιατί προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε ότι απαλλάσσονται από αυτό το κόστος ακριβώς γιατί ήταν κάτι που δεν οφείλεται σε δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα.”

Είχαμε ένα υπερκέρδος για τους κατασκευαστές

Ο Δήμαρχος εξήγησε πως το μπόνους μεταφραζόταν σε παραπάνω ορόφους μίας πολυκατοικίας:

“Συνδεόταν και με άλλα μπόνους, ερχόταν κάποιος και έδινε στην κοινή χρήση ας πούμε μια λωρίδα μπροστά, στην φάτσα του οικοπέδου του για να το πούμε με απλά λόγια, δηλαδή έδινε μια λωρίδα στην πρόσοψή του 20 τετραγωνικών και έπαιρνε να χτίσει 10 τετραγωνικά παραπάνω. Αυτά τα 10 τετραγωνικά τον ανέβαζαν κατηγορία σε ύψος, δηλαδή έπαιρνε συν 5 μέτρα ύψος για αυτά τα 10 τετραγωνικά.

Άρα μπορούσε να χτίσει εσωτερικό όροφο σε κάθε διαμέρισμα, ο οποίος εσωτερικός όροφος δεν μετράει στο συντελεστή δόμησης, έκανε το διαμέρισμα μεζονέτα και ανέβαινε πάρα πολύ σε ύψος. Τα 10 τετραγωνικά λοιπόν ήταν στην ουσία το σκαλί για τους παραπάνω ορόφους.

Του δίναν ορόφους οι οποίοι όροφοι δεν μετρούσαν στον συντελεστή δόμησης αλλά μετρούσαν κανονικά στα συμβόλαια αγοραπωλησίας και πωλούνταν τα τετραγωνικά αυτά κανονικά, με την ίδια αξία που είχαν και τα υπόλοιπα τα νόμιμα, του συντελεστή δόμησης.

Έτσι λοιπόν είχαμε ένα υπερκέρδος για τους κατασκευαστές αλλά δεν ήτανε καλό για όλη την υπόλοιπη περιοχή η οποία επιτρέψτε μου την έκφραση, “κανιβαλιζόταν”. Όταν έχουμε μια περιοχή με διώροφα και ξαφνικά βλέπεις να πετάγονται τρία τετραώροφα που εξέχουν και είναι ορατά από παντού σαν πύργοι, αυτομάτως χτυπάει άσχημα και αρχίζει να να αλλοιώνεται το
πολεοδομικό κεκτημένο και η μορφή μιας περιοχής.”

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.