Κονδύλης: Θα διαχειριστούμε υπεύθυνα τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την επένδυση στο Ελληνικό
Για εποχή μεγάλων αλλαγών στο παραλιακό μέτωπο του Αλίμου και όχι μόνο, από την επένδυση στο Ελληνικό, έκανε λόγο ο Ανδρέας Κονδύλης στην ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Μαρτίου, στο μικρό λιμανάκι των αλιέων.
Ο Δήμαρχος αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των κατοίκων και δήλωσε στο Notia.gr, ότι η δημοτική αρχή θα διαχειριστεί υπεύθυνα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
“Βρισκόμαστε εδώ στο μικρό λιμανάκι των αλιέων, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Αλίμου. Υπάρχει πραγματικά μεγάλος προβληματισμός και πολύ αναταραχή στην κοινωνία από τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει εδώ η επένδυση, η αλλαγή της εκτροπής του ρέματος. Κάποια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση κάποια θεωρούμε ότι μας κάνουνε ζημιά.
Ζήτησα από τους κατοίκους να φτιάξουνε μία επιτροπή και να μου στείλουν γραπτά τις προτάσεις τους για να μπορέσει και η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με όλε τις εμπλεκόμενες μεριές, να προχωρήσει τα ζητήματα αυτά, που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία.
Είναι εποχή μεγάλων αλλαγών και είμαστε εδώ για να τις διαχειριστούμε με τον πλέον συγκροτημένο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο.”
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Πέτρος Καραμηνάς, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Αλίμου και Γλυφάδας.
Σκοπός του Συνδέσμου είναι η κοινή ανάπτυξη των δύο Δήμων, του παραλιακού μετώπου τους και της γεωγραφικής περιοχής τους εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και η πρόσθετη προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντός τους, λόγω της αυξημένης προσέλευσης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Oι δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της χωρικής οργάνωσης στο οικόπεδο της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τη μετάλλαξη του παραλιακού τόξου των Νοτίων Προαστίων (δείτε εδώ περισσότερα)
Η πρόεδρος του Εξωραϊστικού, Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος», Βασιλική Κοιλάκου, μετέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων για την κατάσταση στο λιμανάκι των ψαράδων αλλά και για την παραλία, μετά την εκτροπή της εκβολής του ρέματος Τραχώνων, από τη Lamda.

Ο Ανδρέας Κονδύλης, αρχικά αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής:
“Αυτός όλος ο χώρος μέχρι την Ακτή του Ήλιου ανήκει στο Ελληνικό Κράτος που τον είχε πάρει με πράξη της χούντας. Στη συνέχεια τον έδωσε στον ΕΟΤ και ο ΕΟΤ πήρε τη μορφή της ΕΤΑΔ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Δημοσίου). Η ΕΤΑΔ παραχώρησε τη διοίκηση και τη διαχείριση του χώρου αυτού στο Δήμο Αλίμου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του κράτους και το κράτος τον έχει δώσει στο Δήμο για να τον διαχειρίζεται. Τελευταία η ΕΤΑΔ έχει αρχίσει μία επιθετική πολιτική σε βάρος του Δήμου. Έρχεται και μας λέει ότι η παραχώρηση αυτή δεν ισχύει.
Έχουμε πάει στα δικαστήρια για το χώρο δίπλα στη μαρίνα που λειτουργούν καταστήματα γνωστού επιχειρηματία. Αρχίζει η ΕΤΑΔ να μας λέει και εδώ τα ίδια. Σήμερα που μιλάμε πάντως ο χώρος είναι παραχωρημένος στο δήμο.”
Τι είπε ο Κονδύλης για το λιμανάκι των ψαράδων:
“Ο Δήμος από πολύ παλιά έχει παραχωρήσει τη χρήση του χώρου στο σύλλογο των ψαράδων. Επειδή έχει τεθεί το ζήτημα της αναβάθμισης του χώρου, συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει να γίνει ένα έργο αναμόρφωσης, σε συνεννόηση με τον σύλλογο.
Δεν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το λιμανάκι, το λιμανάκι δεν κινδυνεύει είναι δικό μας θέμα αν θέλουμε να το φτιάξουμε. Μπορεί να έρθει αύριο το κράτος και να μας πει ότι σας παίρνω πίσω τον χώρο; Αυτό δεν μπορεί να μας το εγγυηθεί κανείς.
Γιατί νομίζετε ότι είμαστε στα δικαστήρια με την ΕΤΑΔ; Γιατί έρχεται και λέει πως ότι είναι κάτω από την Ποσειδώνος είναι ιδιωτικός χώρος. Λένε γιατί τα βάζει ο δήμαρχος με ένα συγκεκριμένο επιχειρηματία. Δεν τα βάζει μαζί του, τα βάζει με ένα κουβάρι συμφερόντων. Βρισκόμαστε στη φάση που το ΣτΕ έχει ζητήσει να του προσκομίσουμε αποδείξεις γιατί ο χώρος κάτω από την Ποσειδώνος είναι κοινόχρηστος και δεν είναι ιδιωτικό οικόπεδο. Και έχουμε το δικαστήριο ξανά σε μερικές ημέρες.”

Για την εκτροπή της εκβολής του ρέματος Τραχώνων είπε:
“Δεν γλυτώνουμε το να γυρίσει το ρέμα και να μην εκβάλει εδώ. Αυτό είναι μία απόφαση που ελήφθη από το ελληνικό κράτος το 2016, είχαμε διαφωνήσει τότε, διαφωνούμε έκτοτε πάντοτε, αλλά το κράτος έβγαλε ΦΕΚ που λέει αλλάζει η εκβολή του ρέματος. Αυτό που μπορέσαμε και πετύχαμε ήταν μετά από δικές μου διαρκείς πιέσεις και οχλήσεις προς τη Lamda, να κάνει ένα μεγάλο βραχίονα και τα νερά που θα βγαίνουν να μην έρχονται μέσα στην ακτή.
Ο κυματοθραύστης θα βοηθήσει και στη διάβρωση που γίνεται στην αμμουδιά από τα ρεύματα της θάλασσας.
Για να είμαστε δίκαιοι αυτή η επένδυση προβλέπει μία βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων.
Υπάρχουν δύο μεγάλα ρέματα της Ευρυάλης στην πλευρά της Γλυφάδας και των Τραχώνων στην πλευρά του Αλίμου, με τα παρακλάδια τους. Το ρέμα Τραχώνων μεγαλώνει και επανέρχεται στην αρχική του θέση. Μέχρι το 1943 είχε άλλη θέση. Οι Γερμανοί το μπαζώσανε για να περάσει από πάνω το αεροδρόμιο και το έφεραν προς τα εμάς. Τώρα με την επένδυση έρχεται ξανά στην αρχική του θέση. Σκάβει και ξαναδημιουργεί το ρέμα εκεί που ήτανε. Θα είναι και πολύ φαρδύ οπότε και σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο μπορεί να σηκώσει πολύ νερό. Για λόγους Πολιτικής Προστασίας είναι καλό που έρχεται στην αρχική του θέση. Αυτά τα έργα δεν μας ενοχλούνε. Δυσάρεστες είναι οι λαμαρίνες και μένα δεν μου αρέσουνε αλλά όταν έχουμε εργοτάξιο ο χώρος της εργασίας αναγκαστικά κλείνει.

Το πρόβλημα κυρίως το έχει ο Ναυτικός Όμιλος Αλίμου, δεν μπορούν να βγουν και να μπουν τα σκάφη τους. Όλοι οι άλλοι για μπάνιο ερχόμαστε θα έρθουμε και με τα πόδια, δεν μπορούμε να φτάνουμε με το αμάξι μέχρι τη θάλασσα.
Έχω πει στη Lamda ότι βγάζει το ρέμα από εκεί που ήταν και το ρίχνει σε εμάς, γιατί δεν θέλει ενόχληση για τους νέους οικιστές. Μου λένε όχι… σας λέω ότι μου λένε, δεν σας λέω ότι πείθομαι, βέβαια δεν μπορώ και να το αντικρούσω, δεν είμαι μηχανικός λιμενικών έργων.
Λένε ότι εδώ που βγαίνει το ρέμα σήμερα έρχονται ακριβώς ανάποδα τα θαλάσσια ρεύματα, αυτό όντως ισχύει, το έχουμε διαπιστώσει κάνοντας μία μικρή μελέτη για να δούμε γιατί τρώει εδώ την αμμουδιά, με αποτέλεσμα η φορά της εξόδου των νερών με τα νερά της θάλασσας να συγκρούονται και να γίνονται εδώ στάσιμα λιμνάζοντα νερά. Λένε ότι για το λόγο αυτό έπρεπε να αλλάξει η εκβολή του ρέματος για να βγαίνει σε σημείο που δεν θα έχουμε αυτό το φαινόμενο. Αυτό λένε, δεν μπορώ να σας πω ότι πείθομαι, εγώ νομίζω ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να έχει ενόχληση, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω.
Έχουν γίνει κάποια πράγματα στα οποία διαχρονικά οι δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας, έχουν βάλει κάποια ζητήματα. Δυστυχώς ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, λέει ναι σε όλα εν λευκώ.
Το γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα έχουν πάει στον κάλαθο των αχρήστων, όχι από τον επενδυτή, εμένα δεν με ενδιαφέρει ο επενδυτής που είναι κάποιος έμπορος που θέλει να βγάλει κέρδος, έχω να ζητάω το λόγο από το κράτος που του έχουμε στείλει διάφορες κατά καιρούς, επισημάνσεις, παρακλήσεις, προτάσεις, αιτήματα και όλα έχουν πάει για να μην πω στον κάλαθο των αχρήστων αλλά ας πούμε ότι έχουν μπει το αρχείο και κάθε φορά γίνεται αυτό που θέλει ο επενδυτής.

Αυτό είναι πρόβλημα της πολιτείας.
Ο Δήμος το 2015 είχε πει θέλουμε την επένδυση αλλά θέλουμε να εξεταστεί ένας κατάλογος από ζητήματα. Τα σκουπίδια, το νεκροταφείο, τα ύψη η κυκλοφοριακή κίνηση, τα ανταποδοτικά οι υποδομές. Φταίμε εμείς που το κράτος τα πέταξε στα σκουπίδια όλα αυτά; Τι δεν κάναμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε: Να πούμε εγώ πολεμάω την επένδυση να μην γίνει. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δικό μου ζήτημα, η πλειοψηφία της πόλης θέλει την επένδυση. Αλλά τη θέλει υγιώς δεν τη θέλει σφάξε με αγά μου να αγιάσω… Τα σχέδια που μας δείξανε το 2015 τα έχουν αλλάξει αμέτρητες φορές.
Δεν έχει καμία σχέση αυτό που υλοποιείται σήμερα με αυτό που μας έδειξαν το 2015.“
Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο υδατοδρόμιο που πρόκειται να δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ.