Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον Άλιμο (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Mε περηφάνεια κι ενθουσιασμό γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην πόλη του Αλίμου. Μετά την Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πλατείας Καραϊσκάκη, στο Άνω Καλαμάκι.

Στεφάνι κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Τάσος Γαϊτάνης και η Περιφερειακή Σύμβουλος Μπέσσυ Αργυράκη.

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Αλίμου, Φωτεινή Κραμποκούκη και Αγγελική Γερολυμάτου. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον χορευτικό λαογραφικό Σύλλογο «ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΣ», τον Σύλλογος Οικισμού ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ και τα Τμήματα Πολιτισμού του Δήμου Αλίμου.

Σχολεία και Σύλλογοι παρέλασαν περήφανα στην οδό Δωδεκανήσου στον ρυθμό των εμβατηρίων του Μουσικού Σχολείου Αλίμου μέσα στη γαλανόλευκη ατμόσφαιρα.



Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε στον χαιρετισμό του: «Ο Κολοκοτρώνης ανήκει σε μια γενιά Ελλήνων, που γεννήθηκαν ραγιάδες και πέθαναν πολίτες ελεύθερης χώρας. Που την ίδρυσαν, έβαλαν τα θεμέλιά της, με το αίμα τους. Δεν είδαν το θαύμα να συμβαίνει. Το πραγματοποίησαν. Κι αυτή είναι η αιώνια παρακαταθήκη τους!»

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη:

“Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Χρόνια μας πολλά! Τη μέρα αυτή του Ευαγγελισμού, του χαρμόσυνου αγγέλματος του ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης που σήμανε τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο 19ος αιώνας ονομάζεται «ο αιώνας του εθνισμού», της τάσης των λαών να αποκοπούν από τις αυτοκρατορίες και να δημιουργήσουν δικά τους ανεξάρτητα κράτη. Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος που δημιουργήθηκε αποκοπτόμενο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ρηξικέλευθη τομή, που επηρέασε καταλυτικά τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Πρωτόκολλο του Λονδίνου, 3 Φεβρουαρίου του 1830: «Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν κράτος ανεξάρτητον και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν». Η χώρα μας αποκτούσε αυτό που ποθούσε: Τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της!

Ακούστε το λόγο του Γέροντα Κολοκοτρώνη που μιλά τον Νοέμβρη του 1838 σε γυμνασιόπαιδες στην Πνύκα: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα…αλλ’ ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό, και εκάμαμε την Επανάσταση».

Είναι ο λόγος ενός ήρωα, λόγος λιτός, καίριος, εστιασμένος, μετά από τόσα πάθη, στην ελευθερία και την ομοψυχία! Ο Κολοκοτρώνης ανήκει σε μια γενιά Ελλήνων, που γεννήθηκαν ραγιάδες και πέθαναν πολίτες ελεύθερης χώρας. Που την ίδρυσαν, έβαλαν τα θεμέλιά της, με το αίμα τους. Δεν είδαν το θαύμα να συμβαίνει. Το πραγματοποίησαν. Κι αυτή είναι η αιώνια παρακαταθήκη τους!

Αυτούς τους προγόνους μας μ’ ευγνωμοσύνη τιμούμε σήμερα και η νέα γενιά του Αλίμου είναι εδώ, μαζί μας. Καλωσορίζω από το 3ο ΓΕΛ Αλίμου τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου Φωτεινή Κραμποκούκη και Αγγελική Γερολυμάτου, που θα μας εκφωνήσουν τον πανηγυρικό της ημέρας.” 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη ΦΩΝΗ του Αλίμου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.