Αισιοδοξία για την κατάσταση της μικρής από την Ηλιούπολη που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ
(Της Τέτας Γιάνναρου/gnomip.gr)
Αισιοδοξία επικρατεί στους θεράποντες γιατρούς για την θετική πορεία της υγείας του μικρού κοριτσιού, ηλικίας 3 ετών και 8 μηνών, από την Ηλιούπολη, που νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ, στην Παιδιατρική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με ενισχυμένο ενδεχόμενο την απόλυτη αποθεραπεία της εντός του καθορισμένου πρωτοκόλλου της 7ήμερης φαρμακευτικής αγωγής.
Ειδικότερα, όπως αποκλειστικά έγραψε το gnomip.gr, το κοριτσάκι είχε πάει με τους γονείς της στην Πάτρα για το τριήμερο. Πρόκειται για οικογένεια που μένει στην Ηλιούπολη και φιλοξενείτο στην Πάτρα από συγγενικά πρόσωπα, όταν διαπιστώθηκε πως η 4χρονη είχε ανορεξία, υπνηλία και υψηλό πυρετό, οπότε μεταφέρθηκε άμεσα το Σάββατο, στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ όπου διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα με αίτιο τον μηνιγγιτιδόκοκκο.
Εσπευσμένα ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ και δόθηκε χημειοπροφύλαξη στο οικείο περιβάλλον της και στα άλλα παιδάκια του ιδιωτικού παιδικού σταθμού της Ηλιούπολης.
Γ. Δημητρίου: «Εγείρει αισιοδοξία για καλή έκβαση»

Ερωτηθείς ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του ΠΓΝΠ, Καθηγητής Παιδιατρικής -Νεογνολογίας Γαβριήλ Δημητρίου, για την κατάσταση της, απαντά: «Η κατάστασή της είναι σταθερή και εγείρει αισιοδοξία ότι βρίσκεται σε καλή πορεία, εμφανίζεται απύρετη και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Θεωρώ ότι αν δεν προκύψει κάποια αναπάντεχη επιπλοκή θα μπορούμε να μιλήσουμε για απόλυτα θετική ανταπόκριση της μικρής ασθενούς στην αγωγή, και για πλήρη αποθεραπεία».

Τζ. Τζανακάκη: «Ο μηνιγγιτιδόκοκκος ευαίσθητος στα αντιβιοτικά με έγκαιρη χορήγηση»
Το κρούσμα μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο είναι το τρίτο στον αριθμό τον τελευταίο καιρό και το πρώτο που δείχνει από τις πρώτες ώρες της νόσησης ότι δεν εμφάνισε δείγματα σηψαιμικής μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας κεραυνοβόλου μορφής, τεκμηριώνοντας τις δηλώσεις στην «Γνώμη» της Επιστημονικής Υπεύθυνης του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, Καθηγήτριας Τζωρτζίνας Τζανακάκη, ότι μπορεί να αναχαιτισθεί η βακτηριακή μηνιγγίτιδα που πλήττει κυρίως τα νήπια με έγκαιρη αντιμετώπιση «Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί ενήλικες. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ευαίσθητος στα αντιβιοτικά, και με την έγκαιρη χορήγησή τους μπορεί να αναχαιτισθεί η εξέλιξη της νόσου».
Η ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης:
“Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Δημότες & Κατοίκους ότι το παιδάκι ηλικίας 3,5 ετών από την Ηλιούπολη, το οποίο είχε προσβληθεί από μηνιγγιτιδόκοκκο και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι πολύ καλύτερα στην υγεία του.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία του Αντιδημάρχου Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας κ. Παύλου Λαμπρόπουλου με τη Διευθύντρια του Ιδιωτικού Παιδικού Σταθμού, την υπεύθυνη του ΕΟΔΥΥ για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Αφού δόθηκαν στην οικογένεια οι απαραίτητες οδηγίες προστασίας με χημειοπροφύλαξη, αναζητήθηκαν τα απαραίτητα σκευάσματα χημειοπροφύλαξης και παραδόθηκαν προληπτικά σε μέλος της οικογένειας και γονείς που τα παιδιά τους φοιτούσαν στον ίδιο σταθμό.
Ο Δήμος Ηλιούπολης συνεχίζει να έχει επαφή με την οικογένεια και βρίσκεται δίπλα της μέχρι την ομαλή και ασφαλή μετάβασή της στην Ηλιούπολη.
Θα θέλαμε τέλος να ενημερώσουμε λόγω της απευθείας επικοινωνίας με την οικογένεια του παιδιού ηλικίας 3,5 ετών ότι είχε μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή για οικογενειακούς λόγους και όχι για τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, ενώ η οικογένεια μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για να νοσηλευτεί μετά από παραπομπή από Κέντρο Υγείας της ευρύτερης περιοχής.
Ο Δήμος Ηλιούπολης εύχεται στο παιδί την πιο γρήγορη ανάρρωση και να μεταβεί στην καθημερινότητά του με ασφάλεια το γρηγορότερο δυνατόν.”
Δείτε τι αναφέρει στο Notia.gr, πατέρας που πηγαίνουν και τα δύο του παιδιά στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό:
“Εμείς ενημερωθήκαμε για το κρούσμα του κοριτσιού το μεσημέρι της Κυριακής (από κοινή γνωστή με την μητέρα του παιδιού που έχει και αυτή το δικό της παιδί στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό) και αρχίσαμε μετά από προτροπή και ενημέρωση της παιδιάτρου μας να ψάχνουμε τα εφημερεύοντα φαρμακεία των Νοτίων Προαστίων για το φάρμακο που μας συνέστησε, το Rifadin, που είναι για χημειοπροφύλαξη από την μηνιγγίτιδα.
Δεν υπήρχε σε κανένα φαρμακείο πέραν ενός στην Νέα Σμύρνη (το οποίο και έτυχε για κάποιο λόγο εκείνη την στιγμή να περιμένει να του φέρουν) και όλοι δήλωναν έλλειψη στο εν λόγω φάρμακο. Πήραμε ένα μπουκάλι των 60ml το οποίο φτάνει για 4 δόσεις για 2 ημέρες και είναι για ένα παιδί οπότε είχα έλλειψη για το άλλο παιδί μου που πάει στον παιδικό σε μεγαλύτερη τάξη.
Σήμερα Καθαρά Δευτέρα συνεχίστηκε η ίδια αναζήτηση σε εφημερεύοντα φαρμακεία Αθηνών και Πειραιά και παρουσίαζε την ίδια έλλειψη.
Μετά το δημοσίευμα και την δήλωση της κυρίας Μαστοράκου (αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος για την δημόσια υγεία) ότι ανέλαβε ο ΕΟΔΥ την χημειοπροφύλαξη για τα παιδιά και του παιδικού σταθμού επικοινωνήσαμε και με τον παιδικό και με τον ΕΟΔΥ (οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για την εν λόγω δήλωση μέχρι εκείνη την στιγμή), ότι εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση κι αν χρειάζεται να αναζητούμε τον εν λόγω φάρμακο ή όχι.
Εν τέλει ενημερωθήκαμε πριν από δύο ώρες ότι ο ΕΟΔΥ προμήθευσε το εν λόγω φάρμακο της χημειοπροφύλαξης τον παιδικό σταθμό και μπορούν να πηγαίνουν οι γονείς με πρότερη ενημέρωση του παιδιάτρου να παίρνουν το φάρμακο.”