Eπένδυση στο Ελληνικό: Γιατί προσφεύγουν στο ΣτΕ οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας




Τον ασκό του Αιόλου στο Ελληνικό ανοίγουν ξανά οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας, με αφορμή την πρόσφατη τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της χωρικής οργάνωσης στο οικόπεδο της ανάπτυξης.

Την προηγούμενη Παρασκευή (31/1) ο Σύνδεσμος Μητροπολιτικού Πόλου – στη σύσταση του οποίου είχαν προχωρήσει οι δύο δήμοι πριν από περίπου έξι χρόνια – αποφάσισε να κινηθεί νομικά προκειμένου να προσβάλει την ΚΥΑ, και συγκεκριμένα να ασκήσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 4 Δεκεμβρίου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΚΥΑ είχε υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και αφορούσε στην έγκριση χωρικής οργάνωσης των Ζωνών Ανάπτυξης ΠΜ-Α1 της Γειτονιάς Μαρίνας Αγίου Κοσμά και ΠΜ-Α2 της Γειτονιάς Ενυδρείου Αγίου Κοσμά του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά και των περιβαλλοντικών όρων τους.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης σε επικοινωνία που είχε μαζί του το mononews, η Κοινή Υπουργική Απόφαση «εισάγει όρους δόμησης επιβαρυντικούς στη ζώνη του αιγιαλού με ό,τι ίσχυε πριν την τροποποίηση, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Για παράδειγμα, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την ανέγερση κτιρίου χαμηλότερου ύψους. Αλλαγές στη δόμηση συντελούνται και με τα τεχνικά έργα που προβλέπονται».



Εκτός αυτού, ο δήμαρχος επισημαίνει πως οι τροποποιήσεις «έγιναν με λάθος τρόπο», καθώς η ΚΥΑ είναι κατώτερης νομικής ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος, η έγκριση του οποίου περνά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επομένως η προσβολή της ήταν μονόδρομος για τη δημοτική αρχή, προκειμένου να αναθεωρηθεί. Επισημαίνει, πάντως, πως έχουν γίνει προσπάθειες συνεννόησης με τη Lamda Development, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Αν, όμως, βρεθεί κοινός τόπος και τα σχέδια τροποποιηθούν, η δημοτική αρχή προτίθεται να υπαναχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, τονίζει πως «δεν θέλουμε αντεγκλήσεις, αλλά αγωνιούμε για την ισόρροπη ανάπτυξη στην περιοχή».

«Είχαμε στα χέρια μας μία στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πλέον υπεισέρχονται νέοι επενδυτές στο έργο και η δόμηση αυξάνεται», προσθέτει, εξηγώντας πως η δημιουργία παραλίας στα σύνορα του έργου με τη Γλυφάδα μέσω βραχίονα 100 μέτρων, δημιουργεί θέμα επικινδυνότητας, εφόσον θα αυξηθούν οι λουόμενοι. «Για αυτό το έργο ήταν αναγκαίο να σχεδιαστεί ολόκληρη λιμενική λεκάνη», καταλήξει.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, με τις τροποποιήσεις, δημιουργείται στο Ελληνικό νέο τουριστικό καταφύγιο με χωρητικότητα περίπου 30 σκαφών αναψυχής μικρού μεγέθους. Δείτε περισσότερα στο: mononews.gr

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Eπένδυση στο Ελληνικό: Γιατί προσφεύγουν στο ΣτΕ οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας

  • 09/02/2025 at 12:08 μμ
    Permalink

    Πέφτουμε από τα σύννεφα! Όποιος περνάει από την παραλιακή βλέπει το αίσχος που έχει δημιουργηθεί με τα αμέτρητα κτήρια μπροστά στον αιγιαλό. Δεν ξέρω αν επωφελούνται και από το “μπόνους” που δίνει ο νέος οικοδομικός κανονισμός.

    Το αστείο είναι ότι στα πληρωμένα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο youtube παρουσιάζοντας την επένδυση, δείχνουν ο ενυδρείο που υποτίθεται ότι θα φτιάχνονταν το οποίο φυσικά το έφαγε η μαρμάγκα !!

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.