«Το ρέμα Πικροδάφνης μας ενώνει»
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση για την ενιαία προσέγγιση στην προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης, που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου 2025 στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, με πρωτοβουλία του Στέλιου Μαμαλάκη.
Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Ηλιούπολης, Στάθης Ψυρρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παλαιού Φαλήρου, Γιώργος Ασημακόπουλος, που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει το παρών λόγω σοβαρού οικογενειακού κωλύματος.
Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, ανέλυσε την ανάγκη, το σκεπτικό και τη στόχευση της πρωτοβουλίας του, να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση και συνεργασία από την Περιφέρεια και τους όμορους δήμους με στόχο την ολιστική παρέμβαση στο ρέμα της Πικροδάφνης, με απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίησή του από κατοίκους και επισκέπτες.

Από τη συζήτηση προκρίθηκε η δημιουργία ενός γραμμικού χώρου πρασίνου, που θα ενώνει τον Υμηττό με τη θάλασσα και θα αποτελεί πνεύμονα πρασίνου, κοιτίδα βιοποικιλότητας και χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου πρότεινε -και έγινε αποδεκτό- τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας, με πρώτο στόχο τη διοργάνωση ενός ανοικτού Forum με τη συμμετοχή των εν λόγω ΟΤΑ, επιστημονικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτό το Forum θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις και οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων και οι τελικές αποφάσεις να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή.
Παράλληλα, η Ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός Δικτύου Προστασίας τη Πικροδάφνης, στο οποίο θα μετέχουν η Περιφέρεια Αττικής και οι παραπάνω δήμοι, που θα δώσει θεσμική υπόσταση στην κοινή βούληση για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση του ρέματος.
Πέραν του γενικότερου πλαισίου αξιοποίησης του ρέματος, συμφωνήθηκαν επίσης άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν στην προστασία του ρέματος από τα λύματα των αγωγών της ΕΥΔΑΠ, τη σύσταση μικτού κλιμακίου ελέγχου και εντοπισμού όσων ρυπαίνουν το ρέμα, η προτεραιοποίηση παρεμβάσεων σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας του ρέματος κ.α..

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης στο Notia.gr:
“Oι 4 Δήμοι που έχουμε άμεση σχέση με το ρέμα της Πικροδάφνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που έχει τη βασική αρμοδιότητα, συμφωνήσαμε να συστήσουμε ένα Δίκτυο για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου, θέλουμε δηλαδή να εμπλουτίσουμε και να αναδείξουμε περιβαλλοντικά το ρέμα και να το αποδώσουμε οργανωμένο και ασφαλές σε όλους τους πολίτες, για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής στη Νότια Αθήνα.
Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και χρόνος, σήμερα όμως έγινε ένα πρώτο βήμα σε μία πολύ θετική κατεύθυνση. Το επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε και ένα Φόρουμ, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αρμόδιοι φορείς και πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους για την προστασία και την ανάδειξη του πολύτιμου ρέματος της Πικροδάφνης”
Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των συμμετεχόντων στη συνάντηση.
«Το ρέμα Πικροδάφνης μας ενώνει»
Οι Δήμαρχοι, οι εκπρόσωποί τους και ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για να δώσουμε νέα πνοή στο Ρέμα Πικροδάφνης, αυτόν τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου που ενώνει τους δήμους μας και αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας.
Αναγνωρίζουμε τη σημασία του Ρέματος Πικροδάφνης ως στοιχείο μητροπολιτικού και υπερτοπικού χαρακτήρα, που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων μας και συνολικά της Αττικής. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και να αναδειχθεί ως ένα τοπόσημο και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.
Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά για την ανάδειξη του Ρέματος Πικροδάφνης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει:
- Την προστασία του περιβάλλοντος: Διαφύλαξη της χλωρίδας και της πανίδας του ρέματος, καθώς και εμπλουτισμό και ενίσχυση του πρασίνου.
- Τη βελτίωση της λειτουργικότητας: Εξασφάλιση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας στην παραρεμάτια περιοχή.
- Την ανάδειξη του μητροπολιτικού του χαρακτήρα: Δημιουργία ενός πόλου έλξης για δραστηριότητες και περιβαλλοντική εκπαίδευση, που θα προσελκύει επισκέπτες από όλη την Αττική.
- Την προστασία από τα λύματα των αγωγών της ΕΥΔΑΠ.
- Τη σύσταση μικτού κλιμακίου ελέγχου και εντοπισμού όσων ρυπαίνουν το ρέμα.
- Την άμεση υλοποίηση ήπιων παρεμβάσεων (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς κ.α.).
- Την προτεραιοποίηση παρεμβάσεων σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Δικτύου για τη διαχείριση και αξιοποίηση του ρέματος. Όραμά μας η ανάπτυξη ενός ενιαίου γραμμικού χώρου πρασίνου που θα ενώνει το βουνό με τη θάλασσα, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.
Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, συμφωνήσαμε στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την κατάρτιση ενός πλαισίου συνεργασίας, καθώς και τη συνδιοργάνωση ενός ανοιχτού FORUM, στο οποίο θα καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές ομάδες, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, κ.α..
Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ενότητα και τη συνεργασία, μπορούμε να μετατρέψουμε το Ρέμα Πικροδάφνης σε ένα κόσμημα για την περιοχή μας, ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αττική.
Ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Οι Δήμαρχοι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί με πανό, έξω από το Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, μοιράζοντας το κείμενο που ακολουθεί:
ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το ρέμα της Πικροδάφνης, το μοναδικό φυσικό ποτάμι συνεχούς ροής, της νότιας Αθήνας, κινδυνεύει να μετατραπεί σε εγκιβωτισμένο οχετό ομβρίων, για να εξυπηρετήσει τα “αναπτυξιακά” συμφέροντα Διοίκησης και καταπατητών.
Η Περιφέρεια έχει εκπονήσει και εγκρίνει την μελέτη εγκιβωτισμού του ρέματος, με συρματοκιβώτια και τσιμέντα, με πρόσχημα την προστασία των πρανών” και “προστασία των περιουσιών των ανθρώπων”.

Στην πραγματικότητα το μόνο που προστατεύει είναι οι επιχώσεις (μπαζώματα) των καταπατητών της κοίτης και της όχθης του ρέματος. Οι “περιουσίες των ανθρώπων” είναι οι κατοικίες που κτίστηκαν μέσα στο ποτάμι και καταπάτησαν τον ζωτικό του χώρο.
Τα έργα θα καταστρέψουν κάθε είδους φυσικής βλάστησης (δέντρα, θάμνους και κυρίως καλαμιές), την βάση του οικοσυστήματος το ενδιαίτημα των πουλιών και ζώων που ζουν μέσα και γύρω από αυτό. Ουσιαστικά καταργεί το ρέμα ως φυσικό οικοσύστημα και το μετατρέπει σε τροποποιημένο αγωγό.
Παράλληλα προώθησε μελέτη οριοθέτησης (Προεδρικό Διάταγμα 2022), με οριογραμμές που περιορίζουν και στενεύουν τον ζωτικό χώρο του ποταμού και αυξάνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο πλημμύρας. Στόχος είναι η νομιμοποίηση των καταπατήσεων και η απελευθέρωση μεγάλων εκτάσεων προς εκμετάλλευση και οικοδόμηση.

Επειδή οι αντιδράσεις των πολιτών, εδώ και δεκαετίες, ήταν έντονες, και κατάφεραν να διατηρήσουν το ρέμα φυσικό ως σήμερα, Δήμαρχοι και Περιφέρεια, επινόησαν άλλη παραπλανητική τακτική.
Με το προσωπείο του “Πρότυπου γραμμικού πάρκου” και του “Φορέα Διαχείρισης” που θα αποτελείται από τους ίδιους, προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο και να υλοποιήσουν τα καταστροφικά έργα διευθέτησης. Τμηματικά στην αρχή, με μπαλώματα εδώ και κει, που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν διάβρωση των παρακάτω πρανών και θα απαιτήσουν τον συνολικό εγκιβωτισμό του.
Εξ άλλου οι ίδιοι έχουν αποδείξει ότι είναι ανίκανοι να μας προστατέψουν από λύματα και σκουπίδια ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα προκύψει.
Πρόσφατα το αντλιοστάσιο της Τρεμπεσίνας, βρώμιζε με λύμα 15 και πλέον μέρες το ποτάμι, την στιγμή που ο Δήμος Αγ. Δημητρίου δεν είχε Σύμβαση συντήρησης. Στον Άλιμο και Π. Φάληρο η ΕΥΔΑΠ εδώ και δεκαετίες ρίχνει τα ακάθαρτα του αντλιοστασίου της στο ρέμα, ρυπαίνοντας την ακτή λουσμένων ΕΔΕΜ και προκαλώντας μαζικούς θανάτους χελιών στον υγρότοπο των εκβολών.
Οι Δήμαρχοι φάνηκε ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τοποθετούν ταμπέλες για “ακάθαρτα νερά” στην παραλία……
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ, ΤΟ ΡΕΜΑ ΜΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΦΥΣΙΚΟ,
Δίκτυο πολιτών για την διάσωση του ρ. Πικροδάφνης