Οι ιστορίες του Γιώργου Γκρίτση που έκανε δύο φορές το γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό σκάφος
Εντυπωσιακές εικόνες γεμάτες θάλασσα και αδρεναλίνη, απίθανες ιστιοπλοϊκές ιστορίες. Ο ζωντανός θρύλος της ιστιοπλοΐας, κ. Γιώργος Γκρίτσης, αποδέχθηκε την πρόσκληση των Ναυτικών Ομίλων, Καλαμακίου και Άνδρου, και έκανε …πλουσιότερους, σε ιστιοπλοϊκές γνώσεις και όχι μόνο, όλους όσοι γέμισαν ασφυκτικά την ζεστή αίθουσα των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου στο Καλαμάκι.
Η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο γύρος του κόσμου με ιστιοπλοϊκό σκάφος» που διοργάνωσαν από κοινού Ν.Ο. Καλαμακίου και Ν.Ο. Άνδρου, καθήλωσε τους παρευρισκόμενους που πέρασαν το Σαββατιάτικο απόγευμά τους ακούγοντας ιστορίες και βλέποντας φωτογραφίες από τον ιστιοπλόο που πραγματοποίησε δύο φορές με ξύλινα ιστιοπλοϊκά σκάφη (μήκους 7.5 και 9 μέτρων αντίστοιχα) τον περίπλου της Γης.

«Αποτελεί μέγιστη τιμή για τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου η παρουσία του κ. Γκρίτση ανάμεσά μας. Είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον αποτελεί τόσο επίτιμο μέλος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου όσο και του δικού μας Ομίλου» ήταν το καλωσόρισμα του προέδρου του Ν. Ο. Καλαμακίου κ. Γιώργου Χριστόπουλου, ενώ ο έτερος οικοδεσπότης, πρόεδρος του Ν.Ο. Άνδρου, κ. Φαίδων Ταμβακάκης συμπλήρωσε: «Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που έχει ανά τον κόσμο γνωστούς.
Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει φίλους. Επίσης ο Γιώργος, όποτε και να τον πάρεις τηλέφωνο, έχει τα μετεωρολογικά νέα για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι ένας κινητός μετεωρολόγος με ατέλειωτες ιστορίες. Τον ευχαριστώ για την φιλία τόσο ετών».
Ο φόβος, η Τενερίφη και η …εγρήγορση
Ο κ. Γκρίτσης, αφού ευχαρίστησε τους προέδρους των δύο ομίλων για την τιμή που του έκαναν, ξετύλιξε, με την βοήθεια φωτογραφιών, το ατέλειωτο κουβάρι των αναμνήσεων του από τον δεύτερο – κυρίως – περίπλου της Γης. Το ταξίδι 20 χιλιάδων ναυτικών μιλίων κράτησε μια πενταετία (1992-1997), έγινε με το ξύλινο ιστιοφόρο 9 μέτρων «Καλλίπυγος» με τον Γιώργο Γκρίτση να έχει μοναδική συντροφιά μια γυναίκα, την Γερμανίδα Annemarie Biedermann και μια… γάτα.
Όπως αποκάλυψε στο δικό του ημερολόγιο πλεύσης δεν υπήρξε ποτέ γραμμένη η λέξη «φόβος». «Ανησυχία και εγρήγορση ναι, φόβος όχι. Δεν μπορείς βέβαια να είσαι και αναίσθητος. Απλά η ανησυχία δημιουργεί την εγρήγορση και την προσοχή. Η εγρήγορση σε …λιώνει, δεν μπορείς να κοιμηθείς, κοιμάσαι με μισό μάτι. Μια αλλαγή πορείας, μια αλλαγή ροής του νερού θα σε ξυπνήσουν. Ανησυχία ένιωσα στη Γη του Πυρός γιατί δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τον άστατο τοπικό καιρό. Ποτέ πάντως δεν μου πέρασε η σκέψη να σταματήσω» ήταν μια από τις πολλές τοποθετήσεις του.

«Όταν φτάσαμε στην Τενερίφη για να πάρουμε κάποια φρούτα και να δούμε την αλληλογραφία μας, οι ντόπιοι μας ρωτούσαν πότε θα φύγουμε για την Βραζιλία. Όταν λοιπόν τους απαντήσαμε ότι σε δύο μέρες θα λύσουμε, όλοι έβαλαν τα γέλια. Βλέπετε οι περισσότεροι που προσπαθούσαν να κάνουν τον γύρο της Γης έμεναν στην Τενερίφη» τόνισε ο κ. Γκρίτσης. Τα ταξίδια που έκανε το «Καλλίπυγος» μέσα στην πενταετία κρατούσαν το λιγότερο τρεις εβδομάδες. «Εμείς παίρναμε νερό και τρόφιμα για ταξίδι έξι εβδομάδων ασχέτως αν οι υπολογισμοί μας έλεγαν ότι θα ξαναπιάσουμε στεριά σε τρεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειαστήκαμε διπλάσιο χρόνο προκειμένου να φτάσουμε στον προορισμό και για αυτό είχαμε πάντοτε διπλάσια αποθέματα τροφής και νερού» συμπλήρωσε ερωτηθείς σχετικά ο 66χρονος ιστιοπλόος.
Το τέλος της ανοιχτής συζήτησης βρήκε τους προέδρους των Ναυτικών Ομίλων Καλαμακίου κ. Χριστόπουλο και Άνδρου κ. Ταμβακάκη, να απονείμουν πλακέτες στον κ. Γκρίτση.


Ο τελευταίος υπέγραψε στο βιβλίο του «Περίπλου» στους φίλους της ιστιοπλοΐας που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου, εξιστορώντας ακόμα περισσότερες ιστορίες από τα ταξίδια του. Στην ανοιχτή συζήτηση στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά κ. Νίκος Καραγεωργίου, ο πρωταθλητής ανοικτής Θάλασσας του Ν.Ο.Κ. Περικλής Λιβάς καθώς ο Θανάσης Μαργέλης στο ναυπηγείο του οποίου στην Καλαμάτα κατασκευάστηκε το ιστιοφόρο «Καλλίπυγος».