Οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας στο ΣτΕ: “Μετάλλαξη του παραλιακού τόξου των Νοτίων Προαστίων”

Αύξηση της επιφάνειας δόμησης κατά 40%, με επιπλέον 66. 290 τετραγωνικά μέτρα δόμησης σε νέες εκτεταμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, για ένα ακόμη οικιστικό σύνολο, χωρίς ο ιδιοκτήτης επενδυτής που καρπώνεται τις οικοπεδικές υπεραξίες, να καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές σε γη και χρήμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τεκμηριώνεται στους συνολικά επτά λόγους της προσφυγή του Δήμου Γλυφάδας στο ΣτΕ, κατά της νέας υπουργικής απόφασης, που δίνει πράσινο φως για περιορισμό της ελεύθερης παραλίας, αύξηση της δόμησης και βαριά λιμενικά έργα στο παραθαλάσσιο μέτωπο Αγίου Κοσμά του Ελληνικού.
«Με τις προσβαλλόμενες πράξεις εγκρίνεται πλησίον του βραχίονα και της παραλίας η πραγματοποίηση εκτεταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων, που συμποσούνται με οικιστικό σύνολο, το οποίο, υπό το ένδυμα τουριστικής εγκαταστάσεως, φέρει χαρακτηριστικά μικρού οικισμού.
Όταν επιτρέπεται η δημιουργία τέτοιου τύπου «φαραωνικών» έργων με δραματική αύξηση οικιστικών πυκνοτήτων, ο ωφελούμενος (ιδιοκτήτης, επενδυτής) θα πρέπει να καταβάλλει προκαταβολικά εισφορά σε γη και εισφορά σε χρήμα.
Τούτο προκύπτει ευθέως από την διάταξη 24 παρ. 3 του Συντάγματος ορθώς ερμηνευόμενη, αλλά αποτελεί πέραν τούτου και ζήτημα στοιχειώδους ηθικής συμπεριφοράς που απαιτεί τη συμμετοχή στο κόστος των φορέων που επωφελούνται από τις δημιουργούμενες οικοπεδικές υπεραξίες προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμμετοχή του ωφελούμενου στην δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων», σημειώνεται στο κείμενο της προσφυγής, που κατέθεσε ο Δήμος Γλυφάδας στο ΣτΕ, κατά της υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ/ΑΓΕ/128008/524 (ΦΕΚ 6627/Β/4-12-2024), για αύξηση της δόμησης και επέκταση της μαρίνας στο όριο του Ελληνικού με τον Δήμο Γλυφάδας, προβάλλοντας συνολικά επτά λόγους ακύρωσης της, τους οποίους παρουσιάζει το ecopress
Μετάλλαξη του παραλιακού τόξου και κατάργηση της ελεύθερης χρήσης της παραλίας
Η νέα κοινή υπουργική απόφαση, η οποία περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις, με τις οποίες «νομοθέτησαν «πριβέ ΝΟΚ» για το Ελληνικό, με μπόνους δόμησης που ακύρωσε το ΣτΕ» δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τέθηκε σιωπηρά σε ισχύ στις 4 Δεκεμβρίου 2024, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με τους γειτονικούς Δήμους.
Προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές, που επηρεάζουν το σύνολο των Δήμων του παράκτιου μετώπου. Ιδίως, «θα υποβαθμίσει την παραλία της Γλυφάδας που γειτνιάζει με την επένδυση και θα επηρεάσει τη λειτουργία της τέταρτης μαρίνας του δήμου», όπως τονίζει ο Δήμος Γλυφάδας στην προσφυγή του στο ΣτΕ, σημειώνοντας ότι:
«Προβλέφθηκε η επέκταση του επίδικου σημείου του βραχίονα της Παραλίας Γλυφάδας, καθώς και πλέγμα εκτεταμένων έργων προσχώσεων με σκοπό την δημιουργία νέας παραλίας εκ του μηδενός, γεγονός που ισούται με δραστική αλλοίωση του θαλάσσιου μετώπου στα διοικητικά όρια του δήμου Γλυφάδας». Και υπογραμμίζεται ότι:
-«Η μετάλλαξη αυτή του δημοτικού παραλιακού τόξου που συνορεύει με την Μαρίνα 4 θα αποσκοπεί μάλιστα στην εξυπηρέτηση αναγκών των μονάδων που υπάγονται στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ελεύθερη χρήση της παραλίας του Δήμου Γλυφάδας και η ομαλή λειτουργία της νευραλγικής Μαρίνας 4 παρεμποδίζονται ουσιωδώς και εν τέλει καταλύονται».
Οι επτά λόγοι της προσφυγής για την ακύρωση της απόφασης στο Ελληνικό
Στην προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ ο Δήμος Γλυφάδας, εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου όσο και ο Δήμος Αλίμου, εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, «του οποίου επίσης το παραλιακό μέτωπο επηρεάζεται έντονα δια της προσβαλλόμενης εξαιτίας της άμεσης γειτνίασης του Δήμου με την περιοχή επέμβασης» και ο «Σύνδεσμος Δήμων Μητροπολιτικού Πόλου (Συ.Δ.Μη.Π.)», στον οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Γλυφάδας και ο Δήμος Αλίμου προβάλλονται επτά λόγοι ακύρωσης της νέας υπουργικής απόφασης, με την οποία η πολιτεία προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην ατελείωτη αλυσίδα νομοθετικών τροποποιήσεων και επεκτάσεων στο ΠΔ για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του 2018, υπέρ της επένδυσης του Ελληνικού.
Οι επτά λόγοι της προσφυγής για την ακύρωση της νέας υπουργικής απόφασης με τίτλο: «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 96572ΕΞ2019/3-9-2019 απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού «έγκριση χωρικής οργάνωσης των ζωνών Ανάπτυξης ΠΜ-Α1 «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» και ΠΜ-Α2 «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά και των περιβαλλοντικών όρων αυτών» (Β’ 3405)» είναι:
- Επιδείνωση του περιβαλλοντικού κεκτημένου και αλλοίωση του παραλιακού μετώπου των Νοτίων Προαστίων
Η νέα ΚΥΑ «επάγεται επιδείνωση του περιβαλλοντικού κεκτημένου του Δήμου μας και αλλοίωση των οικιστικών και πολεοδομικών συνθηκών στην περιοχή της Γλυφάδας και δη στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου των Νοτίων Προαστίων» σημειώνεται στην προσφυγή και τεκμηριώνεται η αντισυνταγματικότητα της με γενική παρατήρηση, η οποία αναπτύσσεται ως εξής:
«Από την διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος προστατεύεται το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, πρωταρχικό τμήμα του οποίου είναι η ακτογραμμή και εν γένει το παραλιακό μέτωπο που συνιστά ήπιο και ευαίσθητο οικοσύστημα. Ενόψει της σημασίας του παραλιακού και θαλασσίου μετώπου ως ευαίσθητου οικοσυστήματος, οι επ’ αυτού επεμβάσεις πρέπει να είναι μόνο οι απολύτως αναγκαίες προκειμένου να μην παρεμποδίζεται ουσιωδώς η ελεύθερη κοινή χρήση από το κοινωνικό σύνολο. Η οποιαδήποτε δε παρεκκλίνουσα δραστηριότητα και εντονότερη χρήση (όπως π.χ. τουρισμός, αναψυχή) πρέπει να οριοθετείται εντός αυστηρών πλαισίων, ώστε να μην βλάπτεται ουσιωδώς ο πρωταρχικός σκοπός της ακτογραμμής». Παράλληλα σημειώνεται ότι:
-«Σε κάθε δε περίπτωση οι όποιες επεμβάσεις επί του μετώπου θα πρέπει να αποτελούν το προϊόν ειδικής και εμπεριστατωμένης μελέτης εκπονούμενης με όλες τις προβλεπόμενες ουσιαστικές και διαδικαστικές εγγυήσεις, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας, περιβεβλημένης δε καταρχήν τον τύπο προεδρικού διατάγματος κατόπιν λεπτομερούς νομοθετικού πλαισίου». Και τονίζεται ότι:
-«Με την προσβαλλόμενη πράξη προβλέπονται εκτεταμένες επεμβάσεις επί του βραχίονα ανατολικώς της ελεύθερης παραλίας Γλυφάδας, με τεχνική προέκταση του και μπάζωμα της θάλασσας με τεχνητές προσχώσεις, επί σκοπώ δημιουργίας κατ’ ουσίαν μίας νέας παραλίας πέραν της ήδη υφισταμένης. Το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα σύνολο βαρέως τύπου τουριστικών εγκαταστάσεων και καλείται να εξυπηρετήσει την δημιουργία δύο ξενοδοχείων ενταγμένων στον Πόλο του Ελληνικού». Δείτε περισσότερα στο ecopress.gr