Κονδύλης: “Ο Σταθμός μας βρίσκει επιτέλους τον Θουκυδίδη του!” (VIDEO)




Μια εικαστική παρέμβαση με θέμα τον Θουκυδίδη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αλίμου και του σωματείου «Νότιον Σήμα» στον Σταθμό «Άλιμος» του Μετρό, με σκοπό να τιμηθεί ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας στον τόπο που γεννήθηκε.

Δύο μεγάλες επεξηγηματικές φωταγωγημένες πινακίδες στις δύο αποβάθρες του σταθμού θα ενημερώνουν τους διερχόμενους για τον σημαντικό ιστορικό. H φωταγώγησή τους, έγινε το Σάββατο 15/2/2025.

Ο Ανδρέας Κονδύλης, ευχαρίστησε το “Νότιον Σήμα” και ιδιαίτερα στον Πρόεδρό του και πρώην Δήμαρχο Αλίμου Βασίλη Ξένο-Γαβριέλη, για την καταλυτική του συμμετοχή στο εγχείρημα.

“Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και συγκίνηση, γιατί ο Σταθμός μας βρίσκει επιτέλους τον Θουκυδίδη του!Όταν έγινε ο σταθμός προσπαθήσαμε πολύ να ονομαστεί Σταθμός «Άλιμος – Θουκυδίδης».



Αυτό δεν στάθηκε κατορθωτό, να όμως που σήμερα, χάρη σε μια εμπνευσμένη ιδέα του σωματείου «Νότιον Σήμα», ο Θουκυδίδης είναι εδώ, μαζί με δύο σπάνιες αλήθειες του, να μας φωτίζει και να τον μοιραζόμαστε με χιλιάδες διερχόμενους επιβάτες” είπε ο Δήμαρχος Αλίμου

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη, ο Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ Χαράλαμπος Δαμάσκος, ο Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, ο Πρόεδρος του Νοτίου Σήματος τ. Δήμαρχος Αλίμου Βασίλης Ξένος Γαβριέλης και η Αντιπρόεδρος του Νοτίου Σήματος Αρχαιολόγος Κων/να Καζά Παπαγεωργίου.

Ο ηθοποιός Βασίλης Καραμπούλας και ο μαθητής σχολείου του Αλίμου Χρήστος Νάκος παρουσίασαν δραματοποιημένα αποσπάσματα του Επιταφίου λόγου του Περικλή όπως έχει καταγραφεί από τον Θουκυδίδη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί, Μέλη του Νοτίου Σήματος, Ιωάννα Μικρογιαννάκη και Πέπη Δουρέκα. Καλωσόρισμα απεύθυνε το Γ. Γραμματέας του Νοτίου Σήματος Χρήστος Αδαμόπουλος.

Την ευθύνη της Οργάνωσης της εκδήλωσης είχαν η Αντιδήμαρχος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης & Νεολαίας του Δήμου Αλίμου Μαρία Ξένου και τα Μέλη του Νοτίου Σήματος Ιωάννα Μικρογιαννάκη και Χρήστος Αδαμόπουλος

Όπως είπε και ο Καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, στον διασημότερο λόγο της Αμερικανικής ιστορίας, του Αβραάμ Λίνκολν αντιγράφηκε ο επιτάφιος του Θουκυδίδη. Επίσης, στην ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (16 Νοεμβρίου 2016) αναφέρθηκε εκτενώς στον Θουκυδίδη.

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την εξαιρετική σημασία που έχει για τον Άλιμο και για την ευρύτερη περιοχή, η εικαστική αυτή παρέμβαση.

Ο Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ κ. Δαμάσκος επεσήμανε την σημασία της παρέμβασης ότι θα πυροδοτήσει στον επισκέπτη του σταθμού, το ενδιαφέρον και την συγκίνηση της ιστορικής συνέχειας του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Ο κ. Βασίλης Ξένος είπε ότι ανάμεσα στα διάφορα μοντέρνα Τοπόσημα είναι αναγκαίο να κυριαρχήσει το «Φωτόσημο» του Θουκυδίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Αθανάσιος Κουμέντος, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Αντωνοπούλου, ο Δ/ντης της Δ΄ Δ/νσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας Ιωάννης Κουμέντος, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου και πλήθος κόσμου.

Η Εικαστική Παρέμβαση ήταν μια ιδέα και πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ του Νοτίου Σήματος Βασίλη Ξένου Γαβριέλη και των Μελών του Νοτίου Σήματος (Αντιπρόεδρος Κων/να Καζά Παπαγεωργίου, Χρήστος Αδαμόπουλος, Ηλίας Πέτρου, Ιωάννα Μικρογιαννάκη, Πέπη Δουρέκα και Σταυρούλα Τζώρτζη).

Το έργο υλοποιήθηκε από τον Αρχιτέκτονα Ηλία Πέτρου. Την ευθύνη και συντονισμό των διαδικασιών είχε το Νότιον Σήμα.

Το έργο πλέον κοσμεί τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ και θα θυμίζει εσαεί στους περαστικούς ότι εδώ στο Δήμο Ἁλιμοῡντος (στο σημερινό Άλιμο) είναι η γενέτειρα του μεγάλου Ιστορικού Θουκυδίδη Ολόρου Αλιμούσιου (460-395πχ).

Δείτε το βίντεο με όλη την εκδήλωση:

Πηγή φωτό: ΦΩΝΗ του Αλίμου

Χαιρετισμός Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη στα αποκαλυπτήρια της εικαστικής παρέμβασης με θέμα τον ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ στον σταθμό ΜΕΤΡΟ ΑΛΙΜΟΣ:

“Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε στον Σταθμό Άλιμος του ΑΤΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟ. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και συγκίνηση, γιατί ο Σταθμός μας βρίσκει επιτέλους τον Θουκυδίδη του!

Όταν έγινε ο σταθμός προσπαθήσαμε πολύ να ονομαστεί Σταθμός «Άλιμος – Θουκυδίδης». Αυτό δεν στάθηκε κατορθωτό, να όμως που σήμερα, χάρη σε μια εμπνευσμένη ιδέα του σωματείου «Νότιον Σήμα», ο Θουκυδίδης είναι εδώ, μαζί με δύο σπάνιες αλήθειες του, να μας φωτίζει και να τον μοιραζόμαστε με χιλιάδες διερχόμενους επιβάτες!

Όταν ήρθε η πρόταση αυτής της εικαστικής παρέμβασης από το Νότιον Σήμα, πρόταση που υλοποιήθηκε από τον Αρχιτέκτονα Ηλία Πέτρου, η Δημοτική αρχή την αγκάλιασε με ενθουσιασμό και προχώρησε στην χρηματοδότησή της, όχι μόνο γιατί ο Θουκυδίδης ήταν Αλιμούσιος και του το χρωστάγαμε, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι όλοι τον έχουμε ανάγκη.

Πηγή φωτό: ΦΩΝΗ του Αλίμου

Ζούμε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Εδώ και δεκαετίες έχουμε θεοποιήσει το παρόν μέσα στις διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Οι άνθρωποι έχουν μπει στην τροχιά του εφήμερου, ενώ ταυτόχρονα ταλανίζονται από την αγωνιώδη αναζήτηση ενός νέου προσανατολισμού. Βασανιζόμαστε από το «τι να κάνουμε;».

Ίσως πρέπει απέναντι στο εφήμερο που κυριαρχεί να ορθώσουμε ό,τι αντιστάθηκε στη λήθη, ό,τι μπόρεσε και άντεξε στον χρόνο. Ας στραφούμε στο «ες αιεί»!

Ας δώσουμε χώρο στον Θουκυδίδη! Κι ας τον αφήσουμε να μας φωτίσει με τη συνεκτικότητα της σκέψης του, την ευφυΐα του που στόχευε στην ανάλυση του αληθινού, την επιθυμία του να πραγματωθεί ένα έργο που να ‘ναι αιώνιος θησαυρός και να μαθαίνει στους ανθρώπους να βλέπουν με ενάργεια.

Να μην ξεχνάμε πόσο γοήτευσε ο Αθηναίος ιστορικός τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αυτήν την κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία! Ο Βενιζέλος μετέφρασε την Ιστορία του Θουκυδίδη τα χρόνια της αυτοεξορίας του στο Παρίσι.

Πίστευε ότι η Ιστορία του Θουκυδίδη δίνει όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει αξιοσημείωτες μεταβολές στην τεχνική, στα πολεμικά μέσα, στον χώρο και στον όγκο των αντίπαλων κάθε φορά δυνάμεων.

Πηγή φωτό: ΦΩΝΗ του Αλίμου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αντιμετώπιζε πάντοτε την Ιστορία ως «σχολείο της πολιτικής» και στα κείμενα του Θουκυδίδη αναζητούσε απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα ηγεσίας και στρατηγικής.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο προσωπικότητες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Θουκυδίδης, είχαν ένα κοινό σημείο: βρέθηκαν και οι δύο εξόριστοι…

Ο κορυφαίος πολιτικός έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στα κείμενα του Θουκυδίδη, ο οποίος επηρέασε καταλυτικά τον τρόπο σκέψης του. Στις ομιλίες του συνήθιζε να μνημονεύει αποσπάσματα του Θουκυδίδη, ενώ ο Επιτάφιος του Περικλή αποτελούσε το αγαπημένο του ανάγνωσμα.

Θεωρούσε ότι αντιπροσώπευε πλήρως τα δημοκρατικά του ιδεώδη και πίστευε πως ο επιφανής πολιτικός της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου αιώνα συνέθετε το πρότυπο του ηγέτη που και ο ίδιος επιθυμούσε να ενσαρκώσει.

Πηγή φωτό: ΦΩΝΗ του Αλίμου

Το Θουκυδίδειο έργο, βέβαια, έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή και μελετάται μέχρι και σήμερα από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, καθώς ο Θουκυδίδης θεωρείται ο εισηγητής της αντικειμενικότητας αλλά και του πολιτικού ρεαλισμού στην προσέγγιση των διεθνών σχέσεων.

Η σπουδαία ελληνίστρια με διεθνή αναγνώριση και λαμπρές περγαμηνές στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας Ζακλίν ντε Ρομιγύ (Jacqueline de Romilly) με θαυμασμό δήλωνε τα εξής 60 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Η πείρα των ετών που πέρασαν βεβαιώνει την ακατάβλητη δύναμη της σκέψης του Θουκυδίδη.

Οι αναλύσεις του για την αυτοκρατορία της Αθήνας και για κάθε είδους αυτοκρατορία, για τους κινδύνους της φιλοδοξίας, για τη δύναμη και για το δίκαιο, εμφανίζονται με όλη την αυστηρή λογική τους και με μία συνοχή που ολοένα ενισχύεται. Προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε από κοντά την πορεία αυτής της σκέψης, τη βλέπουμε να αναπτύσσεται και να προχωρεί έτσι ώστε να συναντά σε κάθε βήμα την εποχή μας».

Δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε εδώ την βαθιά πεποίθηση του Θουκυδίδη ότι η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει, ότι οι άνθρωποι αντιδρούν παρόμοια κάτω από παρόμοιες συνθήκες και ότι αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει όσο η ανθρώπινη φύση παραμένει αμετάβλητη.

Αλλά μια και αναφέρθηκα στην Jacqueline de Romilly, τη μεγάλη κυρία των Γαλλικών Γραμμάτων που αγάπησε όσο λίγοι φιλέλληνες τον ελληνικό πολιτισμό και αφιέρωσε τη ζωή της σ’ αυτόν και ιδιαίτερα στον Θουκυδίδη, να υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Αλίμου είχε τη χαρά και την τιμή να την ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης μας το 1997 επί Δημαρχίας Αργύρη Αργυρίου στο πλαίσιο του Β’ Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη.

Σήμερα θα φωταγωγήσουμε δυο πινακίδες. Φέρουν πάνω τους τη μορφή του μεγαλύτερου ιστορικού της αρχαιότητας, βασικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του, αλλά και με μεγάλα γράμματα δύο θεμελιώδη για τον άνθρωπο αποφθέγματά του. Το ένα υποστηρίζει ότι η λήψη σωστής απόφασης έχει εχθρούς τη βιασύνη και την οργή, ενώ το δεύτερο τονίζει ότι αυτό που εναντιώνεται στον δυνάστη λέγεται λαός.

Το φως θα τραβήξει το βλέμμα των περαστικών στις αποβάθρες. Θα κοιτάξουν…θα διαβάσουν…θα το σκεφτούν. Θα έχουμε δώσει την αφορμή για γνωριμία με τον Θουκυδίδη σε όλους και κυρίως στους νέους ανθρώπους που είναι κι αυτοί που προβληματίζονται με περισσότερη αγωνία για τις επιλογές τους.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς ομιλητές μας που μας τιμούν με την παρουσία τους, και θερμές ευχαριστίες στις Διοικήσεις της Αττικό Μετρό και ΣΤΑΣΥ που αποδέχθηκαν την παρέμβαση και βοήθησαν στην υλοποίησή της. Καλή μας επιτυχία! Σας ευχαριστώ.”

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη ΦΩΝΗ του Αλίμου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.