Ελληνικό: Σφοδρές αντιδράσεις από τους Δημάρχους Αλίμου και Γλυφάδας για τα σκουπίδια της νέας πόλης
Είναι γνωστή η φράση για την κατσίκα του γείτονα. Αυτή δηλαδή που προτιμά ο γείτονας να ψοφήσει αντί για την δίκη του κατσίκα.
Πλέον θα μιλάμε και για τα σκουπίδια του γείτονα. Δηλαδή για τα σκουπίδια που θα επιβαρύνουν τον γείτονα αυτού που τα παράγει.
Εξηγούμαστε: πρόσφατα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη για την τροποποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων που θα παράγονται εντός του χώρου της επένδυσης.
Ενώ η αρχική μελέτη προέβλεπε ότι η διαχείριση θα γίνεται σε εγκαταστάσεις μέσα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, στη νέα μελέτη αναφέρεται ότι προκρίνεται ως καλύτερη μέθοδος, να γίνεται στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων των όμορων δήμων.
Δηλαδή στα «οικόπεδα των γειτόνων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψης επιβάρυνσης των δημοτικών υποδομών καθαριότητας, αλλά και της οδικής κυκλοφορίας (λόγω της μετακίνησης απορριμματοφόρων από τον χώρο της επένδυσης προς τους δημοτικούς σταθμούς μεταφόρτωσης).
Οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την διαχείριση ακόμα περισσότερων στερεών αποβλήτων στις ήδη επιβαρυμένες δομές τους. Επισημαίνουν επιπλέον ότι η αρχική συμφωνία με τον επενδυτή και την κυβέρνηση ήταν ότι ο επενδυτής θα διαχειριζόταν μόνος του τα σκουπίδια του, ενώ επιπλέον υπήρχε η προοπτική δημιουργίας διαδημοτικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων εντός της επένδυσης, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ήδη πολλαπλά επιβαρυμένες δημοτικές εγκαταστάσεις.
Αντιδρούν όμως όλοι οι γείτονες δήμαρχοι; Όπως φαίνεται όχι, καθώς στα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται υπεύθυνη δήλωση του δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης, με την οποία ο τελευταίος δεσμεύεται να δέχεται στον (με προσωρινή άδεια λειτουργούντα ως στιγμής) σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων της πόλης του έναν μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων της επένδυσης. Και αυτό ως το 2038, δηλαδή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ την τρέχουσα θητεία του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης λειτουργεί σήμερα σε μια έκταση μικρότερη των 3,5 στρεμμάτων, δίπλα στο δημοτικό κοιμητήριο της Αργυρούπολης, εντός της περιοχής προστασίας του Υμηττού. Είναι λοιπόν απορίας άξιο ποια ανταλλάγματα έλαβε ο περιβαλλοντικά ευαίσθητος (πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΥ γαρ) δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, ώστε να δεχθεί στην πόλη του τα σκουπίδια του πλούσιου γείτονα του, τα οποία, αφού θα διασχίζουν όλη την πόλη του, θα καταλήγουν στο βουνό, δίπλα στο δημοτικό κοιμητήριο.
Το θέμα των σκουπιδιών συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας.
Ο Ανδρέας Κονδύλης τόνισε ότι μαζί με τον Δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, κατέθεσαν τις ενστάσεις τους στη Lamda Development.
“Λαμβάνουμε τις παρατηρήσεις σας, δώστε μας λίγες μέρες και θα επανατοποθετηθούμε, μας απάντησαν” είπε ο Δήμαρχος Αλίμου.
Όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου, τάχθηκαν ομόφωνα κατά της νέας μελέτης για τα σκουπίδια που θα παράγονται στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
“Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση του πλανήτη, θα πηγαίνει τα σκουπίδια της στο βουνό;” αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Κονδύλης, επισημαίνοντας:
“Η θέση της Δημοτικής Αρχής Αργυρούπολης ήταν ότι ο Υμηττός είναι ήδη επιβαρυμένος από πολλές χρήσεις και έχει ρητή αντίθεση σε κάθε άλλη χρήση, ακόμα και του Κοιμητηρίου, που αποτελεί κοινωνική και υγειονομική ανάγκη. Κατά τη Δημοτική Αρχή Αργυρούπολης – Ελληνικού στον Υμηττό είναι αποδεκτό πλέον μόνο το κοινόχρηστο πράσινο και καμία άλλη χρήση.
Με την εξαγγελλόμενη πρόθεσή της να επιδιώξει επέκταση του Κοιμητηρίου Αργυρούπολης και «μονιμοποίηση» του ΣΜΑ Αργυρούπολης στον Υμηττό, μέσα σε θέση προστασίας μάλιστα, η Δημοτική Αρχή Αργυρούπολης έρχεται σε αντίφαση με τον εαυτό της και αναιρεί την προηγούμενη θέση της, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση έχει διατυπωθεί δημόσια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί δικαστικά από κατοίκους, συλλόγους και φορείς της περιοχής σε τυχόν μελλοντικές προσφυγές τους κατά της χωροθέτησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και επέκτασης Κοιμητηρίου.
Τα απορριμματοφόρα του Πόλου θα διέρχονται μέσα από τις γειτονιές της Αργυρούπολης και εν μέρει της Γλυφάδας, ενώ οι νταλίκες που θα ξεκινούν από τον ΣΜΑ Αργυρούπολης προς τους χώρους τελικής διάθεσης, θα διέρχονται μέσα από τις γειτονιές της Αργυρούπολης, του Αλίμου και της Γλυφάδας.“
O Ανδρέας Κονδύλης τόνισε ότι οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας, έχουν πολύ ολοκληρωμένες και υπεύθυνες θέσεις:
“Λέμε ότι μία μονάδα για μεταφόρτωση πρέπει να υπάρχει μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Για τα σκουπίδια τουλάχιστον που παράγει αυτή η περιοχή και καλό θα ήταν η ίδια μονάδα, αφού λέει και η νέα μελέτη ότι η νέα πόλη είναι στην ουσία κομμάτι των τριών δήμων, δεν είναι κάτι μόνο του αυτόνομο. Για πρώτη φορά δέχονται ότι δεν είναι κάτι αυτόνομο.
Αφού δεν είναι αυτόνομο ελάτε να συμφωνήσουμε σε ποιο χώρο του οικοπέδου σας θα μπει με σύγχρονες προδιαγραφές αυτή η μονάδα που θα εξυπηρετεί τα σκουπίδια του οικοπέδου σας και τα σκουπίδια των πόλεων μας που μέσα έχουν και τα δικά σας τα σκουπίδια. Το να μην θέλει η Lamda τη συνέργεια στο κομμάτι αυτό, κατά την άποψή μου είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Μακροπρόθεσμα θα το πληρώσει και η Λάμδα αλλά θα το πληρώσουμε και οι υπόλοιποι.”
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, δεν έλαβε οριστική απόφαση για το θέμα, αναμένοντας τις τελικές θέσεις της Lamda.
“Υπάρχει μία συναντίληψη ότι αυτή η μελέτη -τροποποίηση είναι προς το χειρότερο, άρα δεν μπορούμε εμείς να τη δεχτούμε. Βεβαίως είπαμε σήμερα να μην καταλήξουμε σε οριστική απόφαση μέχρι να δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε μέσα στις επόμενες ημέρες και όταν έχουμε όλα τα δεδομένα να καταλήξουμε σε απόφαση. Το σκουπίδι πρέπει να το διαχειριστούμε με τον πλέον σύγχρονο, ολοκληρωμένο, υπεύθυνο, οικολογικό και οικονομικό τρόπο. Βέβαια δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτά που θέλουμε. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης να μην δίνει μόνος βεβαιώσεις, «φέρτε μας τα σκουπίδια μέσα στις πόλεις».
Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στη Lamda να πάρει πίσω τη μελέτη αυτή. Πρέπει και εκείνοι να θελήσουν να ανοίξουν ευήκοα ώτα και να ακούσουν τι έχουμε να πούμε. Κρατάμε ότι υπάρχει μία αντίρρηση από όλους μας για αυτό που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση η Λαμδα. Αναμένουμε σε συνέχεια των ενστάσεων που ήδη έχουμε γνωστοποιήσει, τι καινούργιο τυχόν θα προκύψει και μόλις προκύψει το νεότερο είτε είναι επί τα χείρω είτε είναι επί τα βελτίω, εύχομαι επί τα βελτίω, ξανασυνεδριάζουμε για να δούμε από εκεί και πέρα οριστικά που καταλήγουμε.
Σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε το να γίνεται μεταφόρτωση απορριμμάτων του Πόλου σε εγκατάσταση εκτός Πόλου. Και αν μπορέσουμε να κάνουμε και μία σύμπραξη που τη θέλουμε, όλοι οι δήμοι με τη Λάμδα στον ίδιο χώρο να κάνουμε διαχείριση, χωρίς να ενοχλούμε καμία γειτονιά, είμαστε ανοιχτοί να το κουβεντιάσουμε” είπε κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος
Ολόκληρη η συζήτηση που έγινε για τα σκουπίδια στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου (από 28:45 έως 1:43:16)
Ολόκληρη η εισήγηση του Ανδρέα Κονδύλη για το θέμα των σκουπιδιών:
Σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Αργυρούπολη.Ο Σταθμός δεν λειτουργούσε (δεν θυμάμαι ημερομηνίες). Ξαναλειτούργησε όταν άρχισαν τα έργα στο Ελληνικό (μέχρι τότε μαζεύονταν σε χώρο στο αεροδρόμιο).Και με την διαβεβαίωση ότι είναι κάτι προσωρινό για λίγα χρόνια και μετά πάλι στο αεροδρόμιο όπου θα τους παραχωρούσαν χώρο.Και τώρα τί;Είναι καθήκον μας να μαζέψουμε τα σκουπίδια της πρότυπης πόλης όπως είπε και ο δήμαρχός μας;Πού; σε χώρο σε απόσταση αναπνοής από τον ιστό της πόλης μας;Ο χώρος αυτός είναι μέσα στον Υμηττό που τον προστάτευε ο δήμαρχος,είναι δίπλα στο νεκροταφείο,δίπλα σε σούπερ μάρκετ,δίπλα σε χώρους άθλησης(γήπεδο,κολυμβητήριο, σπίτι γυμναστικής). Αλλά δεν τον ενδιαφέρει.Ηρθε κάποια φορά να δει πως είναι η περιοχή;Να εισπνεύσει τη βρώμα από τα σκουπίδια το καλοκαίρι;που δεν μπορούμε να καθήσουμε στα μπαλκόνια μας από την αποφορά των σκουπιδιών;Που δεν μπορούμε να περάσουμε από τα τεράστια φορτηγά που πηγαινοέρχονται;που οι δρόμοι είναι βρώμικοι από τα υγρά των σκουπιδιών;και ενώ κάθε χρόνο κάνει αναδάσωση!!! στο βουνό ,σε αυτή την επιβαρυμένη περιοχή δεν έβαλε ούτε 1δεντρακι.Ειναι χώρος του Δασαρχείου και δεν μπορούμε να επέμβουμε . Αυτή ήταν η απάντησή του!!! Δίκαια πράγματα.