Φρεγάτα “Ψαρά”: Βίντεο – ντοκουμέντο από την κατάρριψη drone των Χούθι
Βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται να καταγράφει την κατάρριψη του ενός εκ των δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων των Χούθι από την φρεγάτα ‘Ψαρά” που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της EUNAVFOR ASPIDES.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι τραβήχτηκε από την ολλανδική φρεγάτα Karel Doorman που βρισκόταν στην περιοχή, αν και σε μεγάλη απόσταση. Στο οπτικοακουστικό υλικό αποτυπώνεται η στιγμή της καταστροφής του drone από την ελληνική φρεγάτα.

Διακρίνεται η χαμηλή πλεύση του μη επανδρωμένου αεροχήματος λίγα μόλις μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας (Sea Skimming) γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο στόχο. Το drone φαίνεται να κάνει έναν ελιγμό, κερδίζοντας ύψος και στη συνέχεια βυθίζεται απότομα, καταλήγοντας στη θάλασσα όπου εκρήγνυται.

Δεν είναι σαφές ωστόσο, αν το drone καταρρίπτεται από πυρά του πρωραίου πυροβόλου της ελληνικής φρεγάτας ΨΑΡΑ ή από το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ που επεμβαίνει στα χειριστήρια και την επικοινωνία του μη επανδρωμένου με τον σταθμό εδάφους.Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας, η φρεγάτα Karel Doorman εντόπισε την απειλή με τους αισθητήρες της και προειδοποίησε το πλήρωμα του ΨΑΡΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό πλοίο επέβαιναν ο κυβερνήτης αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ολλανδικής φρεγάτας. Το βίντεο εξετάζεται από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, η φρεγάτα ΨΑΡΑ που παρείχε συνοδεία σε κυπριακών συμφερόντων εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Αντεν, κατέρριψε δύο drones των Χούθι, το ένα με το πρωραίο πυροβόλο της και το άλλο με το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ, ενώ, υποχρέωσε δύο ακόμη να αλλάξουν πορεία. Πηγή: kathimerini.gr

Δένδιας και Μπορέλ επισκέφθηκαν τη φρεγάτα Ψαρά στο Τζιμπουτί

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.