Ερωτηματικά για τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ στις παραλίες του Αλίμου
Νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους Δήμους έχει προκαλέσει το ΠΑΚΟΕ με τις μετρήσεις που έχει δημοσιεύσει και αναπαράγουν τα ΜΜΕ, για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής. Ο Δήμος Γλυφάδας ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του ΠΑΚΟΕ γιατί σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), δεν εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και δεν έχει λάβει την απαραίτητη διαπίστευση για να κάνει μετρήσεις. (δείτε εδώ την ανακοίνωση)

Τα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ που φέρουν ως ακατάλληλα προς κολύμβηση, τα νερά της παραλίας στο Αυλάκι και της παραλίας στον Άγιο Σπυρίδωνα, στο Πόρτο Ράφτη, αμφισβητεί και ο Δήμος Μαρκοπούλου. (δείτε εδώ την ανακοίνωση)

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχε ξεσπάσει μεγάλη κόντρα ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και το ΠΑΚΟΕ για τις πρακτικές μετρήσεων της ποιότητας των ακτών κολύμβησης στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) ενώ και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είχε αμφισβητήσει τις μετρήσεις που είχε κάνει σε παραλίες της πόλης. (δείτε εδώ)

Στο μεταξύ προκαλούν ερωτηματικά οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ που έγιναν σε παραλίες του Αλίμου τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τον Μάιο λοιπόν έκανε μετρήσεις σε 4 παραλίες του Δήμου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε και οι 4 ήταν κατάλληλες για κολύμβηση.Τον Ιούνιο έκανε μετρήσεις μόνο σε ένα κομμάτι, στην αρχή της παραλίας των Λουτρών, το οποίο έβγαλε ακατάλληλο! Μας προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι περιορίστηκε μόνο στο σημείο στο οποίο καταλήγει αγωγός όμβριων υδάτων. Στις άλλες παραλίες που είχε μετρήσει τον Μάιο, γιατί δεν έκανε επαναληπτικούς ελέγχους;

Το κομμάτι, δίπλα στον αγωγό όμβριων, που έβγαλε ακατάλληλο τον Ιούνιο

Δήμος Γλυφάδας: “Fake news οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, για τις παραλίες μας”

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Δήμος Γλυφάδας, κατά του ΠΑΚΟΕ, για τις μετρήσεις που έχει δημοσιεύσει και αναπαράγουν τα ΜΜΕ, περί ακαταλληλότητας των ακτών της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, σε σχετικό ερώτημα στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ΠΑΚΟΕ εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και αν έχει λάβει την απαραίτητη διαπίστευση, η απάντηση ήταν αρνητική.

“Θεωρούμε πως μόνο ως αστείο μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος μια παραλία όπως αυτή της Γλυφάδας να έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο και η ποιότητα των υδάτων της να αμφισβητείται από κάποιο ΠΑΚΟΕ που ακόμα και η πιστοποίηση που έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει λήξει εδώ και επτά μήνες” αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.

Δείτε αναλυτικά:

“Στον βυθό των fake news

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δημοσιεύματα που αναφέρονται στις ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες της Αττικής, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες παραλίες του Δήμου μας. Οι συγκεκριμένες κρίσεις περί ακαταλληλότητας βασίζονται σε μετρήσεις και αναλύσεις της ποιότητας των υδάτων που έχει διενεργήσει-κατά δήλωσή του-το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), ένα μη διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και αμφιβόλου τεχνικής επάρκειας εργαστήριο δοκιμών. Θυμίζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) είναι ο μοναδικός Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης της Ελλάδας, όπως ορίζει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός.

Μάλιστα, δεδομένου ότι δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω εργαστήριο δημοσίευσε αβάσιμα στοιχεία περί της ακαταλληλότητας των ακτών της Γλυφάδας, αλλά τη συγκεκριμένη τακτική είχε ακολουθήσει και τις προηγούμενες χρονιές, ο Δήμος μας είχε αποστείλει ερώτημα στο ΕΣΥΔ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ΠΑΚΟΕ εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και αν έχει λάβει την απαραίτητη διαπίστευση και η απάντηση, όπως προκύπτει από το έγγραφο που παραθέτουμε, ήταν βεβαίως αρνητική.

Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι οι ανωτέρω αναφορές περί ακαταλληλότητας των θαλάσσιων υδάτων της Γλυφάδας είναι παντελώς αναληθείς, καθώς, όπως είναι ευρέως γνωστό, οι παραλίες μας τόσο κατά την τρέχουσα περίοδο, όσο και επί σειρά ετών, έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από πιστοποιημένο φορέα και έχουν βραβευθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», δηλαδή έχουν λάβει την πλέον αναγνωρισμένη διεθνώς διάκριση για την ποιότητα των υδάτων τους, πληρώντας αυστηρότατες προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, η κολύμβηση στα νερά της Γλυφάδας είναι απολύτως ασφαλής για τους λουόμενους, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς καμία περαιτέρω ανησυχία, αγνοώντας τις αβάσιμες κατηγορίες που ένα μη πιστοποιημένο εργαστήριο εξαπολύει προς εξυπηρέτηση άγνωστων σε εμάς σκοπιμοτήτων.

Θεωρούμε πως μόνο ως αστείο μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος μια παραλία όπως αυτή της Γλυφάδας να έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο και η ποιότητα των υδάτων της να αμφισβητείται από κάποιο ΠΑΚΟΕ που ακόμα και η πιστοποίηση που έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει λήξει εδώ και επτά μήνες https://www.pakoe.gr/…/EuroCert-ISO-9001.2015-%CE%A0%CE…

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω απολύτως ψευδείς ισχυρισμοί θίγουν κατάφωρα τον Δήμο μας και την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία καθ’ όλα τα προηγούμενα έτη κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να διασφαλίσει την βέλτιστη ποιότητα των υδάτων και την καθαρότητα των ακτών της Γλυφάδας προς εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που δέχεται η πόλη κατά τη θερινή περίοδο, δηλώνουμε ρητώς ότι πρόκειται να καταφύγουμε άμεσα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχουμε υποστεί. Καλούμε επίσης όλα τα Μέσα που αναδημοσιεύουν τις ανυπόστατες κατηγορίες του ΠΑΚΟΕ να κάνουν μία έρευνα, ώστε να διαπιστώσουν το μηδενικό κύρος της συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε τους δήθεν ελέγχους της.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.