Σχεδόν αδιάβατοι οι δασικοί δρόμοι στα καμένα του Νότιου Υμηττού (VIDEO)
(αναδημοσίευση της ανάρτησης της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού)
Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών είναι πολλαπλές και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε βάθος χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα. Η διάβρωση του εδάφους και η απώλεια χώματος είναι μία από αυτές. Ακολουθεί την απώλεια της βλάστησης, μετά από πυρκαγιές, η οποία θα συγκρατούσε τα εδάφη όταν εμφανίζονται ισχυρές νεροποντές. Και όταν οι ισχυρές κακοκαιρίες της εποχής της κλιματικής κρίσης συνδυάζονται με την προχειρότητα εφαρμογής και συντήρησης στις υποδομές, που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, τα αποτελέσματα είναι συχνά προβληματικά. Όπως για παράδειγμα στους δασικούς δρόμους των καμένων περιοχών του βουνού, στη Γλυφάδα και τη Βούλα, όπου παρά την εμφάνιση μηχανημάτων σε ετήσια βάση, τα προβληματικά σημεία παραμένουν… προβληματικά.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λανθασμένης εφαρμογής έργων συντήρησης, κατά την οποία δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τα κανάλια αποστράγγισης, που πρέπει να διανοίγονται και καθαρίζονται στην άκρη των δασικών δρόμων. Συνήθως, αντί αυτών εφαρμόζεται διάστρωση αδρανών υλικών στο οδόστρωμα, τα οποία είναι καταδικασμένα απλώς να παρασυρθούν με την επόμενη καταιγίδα, ή ακόμα χειρότερα, όταν το οδόστρωμα απλώς ξύνεται, βαθαίνοντάς το και μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε κανάλι, στο οποίο εγκλωβίζονται τα όμβρια ύδατα, και εντείνεται η διάβρωση. Με την κλιματική κρίση να εντείνει τη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων και να φέρνει ισχυρές κακοκαιρίες συχνότερα, είναι ώρα να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε καλές πρακτικές στα έργα μας. Έργα που είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα άμεσα, κυρίως στους δασικούς δρόμους της Γλυφάδας, οι οποίοι έχουν καταστεί ή θα καταστούν σύντομα αδιάβατοι.
Δυστυχώς, πιο σημαντικές από τις ζημιές στα έργα των ανθρώπων είναι οι επιπτώσεις της διάβρωσης στη δυνατότητα επαναφοράς της βλάστησης, είτε με φυσικό τρόπο, είτε με τεχνητό. Χωρίς χώμα απλώς δεν υπάρχει βλάστηση, αφού σπόροι και ρίζες χρειάζονται χώμα για να εγκατασταθούν και αναπτυχθούν. Και το χώμα δεν είναι απλή υπόθεση, αφού απαιτούνται πολλές εκατοντάδες χρόνια για να δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο. Επομένως, αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε με ξερά, βραχώδη βουνά, έχουμε έναν ακόμη λόγο να αποτρέπουμε τις δασικές πυρκαγιές.