Κακοκαιρία «Daniel»: Ο Δήμος 3Β κατηγορεί το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για “ασαφή ενημέρωση και υποβάθμιση του φαινομένου”
Για “ασαφή ενημέρωση και υποβάθμιση του φαινομένου” από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σχετικά με την καταιγίδα που έπληξε την πόλη και προκάλεσε καταστροφές.

“Παρά το γεγονός πως το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ήπια φαινόμενα στην περιοχή μας, η πόλη μας δέχτηκε 102,2 χιλιοστά βροχόπτωσης, όταν τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή δέχεται κατά μέσο όρο 235 χιλιοστά βροχόπτωσης ετησίως” αναφέρει η ανακοίνωση. Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε ότι για μία ακόμη φορά ο μηχανισμός του Δήμου έπραξε τον καθήκον του και αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία των δύο τελευταίων ημερών.


Άλιμος: Μια όμορφη πόλη με όμορφους ανθρώπους – Aπολογισμός έργου 2014 – 2023
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Η κακοκαιρία «Daniel» έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρά το γεγονός πως το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ήπια φαινόμενα στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τοπικού μετεωρολογικού σταθμού (https://penteli.meteo.gr/stations/vari/), κατά τη διάρκεια του κατακλυσμού, η πόλη μας δέχτηκε 102,2 χιλιοστά βροχόπτωσης, όταν τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή δέχεται κατά μέσο όρο 235 χιλιοστά βροχόπτωσης ετησίως. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στη μεγάλη έξαρση του φαινομένου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, η πόλη μας βρισκόταν στο επίκεντρο της καταιγίδας για αρκετή ώρα.

Παρά την ασαφή ενημέρωση και υποβάθμιση του φαινομένου από τις αρμόδιες  αρχές, από το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου το σύνολο του δημοτικού μηχανισμού του Δήμου τέθηκε σε επιφυλακή και επιθεώρησε το δίκτυο των φρεατίων της πόλης καθώς και τα ρέματα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ανταποκριθούν στην επερχόμενη βροχόπτωση.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, τοποθετήθηκαν μηχανήματα έργου και τέθηκαν σε ετοιμότητα, σε όλα τα εν δυνάμει επικίνδυνα σημεία της πόλης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να απομακρύνουν άμεσα πιθανά εμπόδια και φερτά υλικά από το οδικό δίκτυο αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτά και καθαρά στο μέτρο του δυνατού τα σημαντικά ρέματα.

Καθ όλη τη διάρκεια της καταιγίδας, από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που απαρτίζεται από τη Τεχνική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Καθαριότητας, τη Δημοτική Αστυνομία και τους εθελοντές της πόλης, υπό το συντονισμό του Δημάρχου βρισκόταν επί ποδός για την αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων στην πόλη. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες διατηρήθηκε προσπελάσιμο το οδικό δίκτυο της πόλης, τα φρεάτια καθαριζόταν συνεχώς, τα μηχανήματα έργου απομάκρυναν αντικείμενα, φερτά υλικά και εμπόδια από τους οδικούς άξονες με επίκεντρο τις οδούς Πειραιώς και Δραγατσανίου στη Δ.Ε. Βούλας και την περιοχή του Κόρμπι της Δ.Ε. Βάρης, αλλά και σε όλα τα σημεία που κρίθηκε αναγκαίο. Παράλληλα, αντιμετώπισαν τις λίγες ζημιές που παρατηρήθηκαν, απομάκρυναν πεσμένα δέντρα και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανταποκρίθηκαν σε περισσότερες από 100 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στις περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά υδραυλικά έργα όπως η Δ.Ε. Βουλιαγμένης, το ορεινό Πανόραμα και τα Δικηγορικά της Βούλας αλλά και η περιοχή παραπλεύρως της Βασιλέως Κωνσταντίνου στη Δ.Ε. Βάρης, παρά τη σφοδρότητα της βροχόπτωσης, δεν παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Αναφέρουμε πως για να ολοκληρωθεί το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης του συνόλου της πόλης, είναι σε εξέλιξη οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κατασκευή τριών έργων και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη τους

Συγκεκριμένα:

Για τις εξελίξεις στο Ρέμα Κόρμπι:

Για την απόφραξη του αγωγού της Οδού Ακτής στο Καβούρι που καταλήγει στη Β’ Πλαζ Βούλας:

Για την κατασκευή έργων για την αντιπλημμυρική προστασία των ρεμάτων Λυκορέματος και Χλόης:

Ο Δήμαρχος της πόλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για ακόμα μία φορά ο μηχανισμός του Δήμου μας έπραξε τον καθήκον του και αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία των δύο τελευταίων ημερών. Οφείλω για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Δήμου και τους εθελοντές που με αυτοθυσία ήταν επί ποδός καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου και ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις που παρουσιάστηκαν. Με λύπη όμως διαπιστώσαμε πως ενώ ο δημοτικός μηχανισμός αντιμετώπιζε με υπερπροσπάθεια το φαινόμενο, μικρή μερίδα συμπολιτών μας αναλώθηκαν στη λήψη φωτογραφιών και βίντεο προκειμένου να κάνουν τη δική τους πολιτική «τυμβωρυχία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προσπαθήσουν να χτίσουν το δικό τους προεκλογικό αφήγημα επενδύοντας στη δυσφήμιση της πόλης και στις ελάχιστες ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή μας. Τους καλώ να σταματήσουν να επενδύουν στην καταστροφολογία και να πολιτευτούν με θέσεις και επιχειρήματα που εν τέλει θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της πολιτικής μας ζωής. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορούν να το κάνουν, ας προσπαθήσουν να κρύβουν την έκδηλη χαρά τους κάθε φορά που συμβαίνει κάτι αρνητικό στην πόλη μας γιατί προκαλούν το κοινό αίσθημα. Η πόλη μας έχει αποδείξει επανειλημμένα πως διαθέτει την απαιτούμενη θωράκιση σε υποδομές οι οποίες χρόνο με το χρόνο ενισχύονται αλλά και έμψυχο δυναμικό με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας σε όλα τα ακραία φυσικά φαινόμενα των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά η συχνότητα και η σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, σημειώνουμε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών προκειμένου να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και θα ακολουθήσει ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων.

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Κακοκαιρία «Daniel»: Ο Δήμος 3Β κατηγορεί το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για “ασαφή ενημέρωση και υποβάθμιση του φαινομένου”

 • 08/09/2023 at 8:49 πμ
  Permalink

  Μετά από μια τέτοια κακοκαιρία που επλήγη όλη η πατρίδα μας,χάθηκαν ζωές και περιουσίες κόποι μιας ζωής, το μόνο που έχω να πω για το Δήμο 3Β είναι, εύγε και πάλι εύγε!!! Μετά από σκληρή δουλειά όλων των χρόνων που είναι δήμαρχος, έχει κάνει τόσα αντιπλημμυρικά έργα όσα δεν είχαν γίνει ποτέ ( ειδικά στη Βάρη)και άλλα πολλά που έσωσαν τον δήμο μας!!! Συγχαρητήρια στον κ.Γ. Κωσταντελλο και στον υπεύθυνο πολικής προστασίας και τεχνικών υπηρεσιών,τον κ. Ν. Βλάσση!!!!

  Απαντήστε
  • 08/09/2023 at 8:58 πμ
   Permalink

   Εκ παραδρομής αντί για το σωστό επώνυμο του κ. Ν Βάσση , έγραψα Βλάσση λάθος μου. Συγχαρητήρια και πάλι στο δήμαρχο μας κ. Γ. Κωνσταντελλο και στον αντιδήμαρχο υπεύθυνο πολιτικής προστασίας και τεχνικών υπηρεσιών κ. Ν Βάσση!!!!

   Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.