Οι τρύπες του Καραμανλή από ψηλά (VIDEO)
Τα δύο τούνελ βρίσκονται στο 31 χιλιόμετρο της Αθηνών-Σουνίου και αποτελούσαν ανέκαθεν ένα σημείο του οδικού δικτύου που απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς λόγω επικινδυνότητας. Παλιά μάλιστα οι οδηγοί συνήθιζαν να κορνάρουν κάθε φορά που περνούσαν από εκεί. Λόγω της κατασκευής και της κλίσης του δρόμου, υπάρχει περιορισμένη ορατότητα καθιστώντας το σημείο επικίνδυνο. Ακόμη και σήμερα οι οδηγοί συνηθίζουν να μειώνουν την ταχύτητά τους πλησιάζοντας. Το απότομο τούνελ της Βάρκιζας είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Οι Τρύπες του Καραμανλή αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό έργο για την εποχή τους.

Και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από αυτές, οι περιοχές που βρίσκονταν στα παράλια της Νοτιοανατολικής Αττικής ήταν ουσιαστικά αποκομμένες από το κέντρο της Αθήνας με άμεσο τρόπο. Η σύνδεσή τους γινόταν από τις περιοχές των Μεσογείων.

Το σημείο μάλιστα εκεί, δεν ήταν προσβάσιμο, ακόμη και μέχρι το 1954. Και τα δύο τούνελ, δεν ονομάστηκαν, βέβαια, τυχαία έτσι καθώς αποτέλεσαν ένα από τα πλέον αγαπημένα (ίσως και το αγαπημένο) έργα του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή τη δεκαετία του ’80. Ο ίδιος μάλιστα είχε παρακολουθήσει πολύ στενά την διαπλάτυνση του δρόμου και την κατασκευή της δεύτερης σήραγγας, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια της δεύτερης τον Μάρτιο του 1980. Η πρώτη σήραγγα μήκους 7 μέτρων είχε κατασκευαστεί σε χρόνο ρεκόρ το 1954. Χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες και το κόστος ήταν 10 εκατομμύρια δραχμές.Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.