Ποια είναι τα είδη των διαγνωστικών απεικονίσεων;




Η εξέλιξη των ιατρικών τεχνολογιών, μας έχει προσφέρει πολλαπλούς πλέον τρόπους, που εξυπηρετούν την ανίχνευση και επίβλεψη της πορείας διαφόρων τραυμάτων και νοσημάτων, και συνεπώς την υπόδειξη της καταλληλότερης θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 6 διαφορετικά είδη ιατρικού εξοπλισμού, που επιτρέπουν τη λήψη εικόνων από το εσωτερικό του σώματος ενός ασθενούς, με κάποια από αυτά να είναι αρκετά διαδεδομένα και να χρησιμοποιούνται για ένα φάσμα περιπτώσεων, και κάποια άλλα να αφορούν πιο εξειδικευμένες ιατρικές ειδικότητες και διαγνώσεις.

Αν έχει τύχει να παρακολουθήσεις στο παρελθόν ένα ή περισσότερα επεισόδια ιατρικών σειρών όπως Dr. House, ή Greys Anatomy, σίγουρα κάποιοι από αυτούς τους όρους έχουν φτάσει στα αυτιά σου.

Ας δούμε αναλυτικά τους τύπους συσκευών διαγνωστικής απεικόνισης:



  1. Ακτίνες Χ: Τα μηχανήματα ακτίνων Χ είναι οι απλές επονομαζόμενες ακτινογραφίες, που εκτός από ευρέως γνωστές είναι και ευρέως διαθέσιμες.

Οι πιο συνηθισμένες χρήσεις τους αφορούν τη διάγνωση σπασμένων οστών ή τραυματισμών στους μύες και τις τένοντες, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, και οδοντικών προβλημάτων. Παρότι η μεμονωμένη έκθεση στην ακτινοβολία δεν έχει κάποιο άμεσο αρνητικό αντίκτυπο, συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και το άθροισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Έτσι προτείνεται η ελαχιστοποίηση της και η προτίμηση εναλλακτικών διαγνωστικών τρόπων όπου είναι δυνατόν.

  • Μαγνητικός Τομογράφος (MRI): Το άκουσμα του όρου ενδέχεται να προκαλεί τρόμο, όχι τόσο λόγω του διαγνωστικού πλαισίου, αλλά κυρίως γιατί απαιτεί την ακινησία του εξεταζόμενου για τουλάχιστον μισή ώρα, σε ένα κάπως κλειστοφοβικό και σίγουρα θορυβώδες περιβάλλον. Με πολύ απλά λόγια φωτογραφίζει σε υψηλή ανάλυση τα οστά και τους μαλακούς ιστούς (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός), εντοπίζοντας διαταραχές-ρήξεις-όγκους, ενώ το γεγονός ότι γίνεται χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και όχι οποιουδήποτε είδους ακτινοβολίας, καθιστά τη μαγνητική κατάλληλη και για εγκύους.
  • Αξονικός Τομογράφος (CT Scanner): Και πάλι μέσω της χρήσης ακτίνων Χ, δημιουργεί με λεπτομέρεια εικόνες διαφόρων δομών στο εσωτερικό του σώματος, και από διαφορετικές γωνίες. Υπερτερεί έναντι των ακτινογραφιών λόγω της μεγαλύτερης ακρίβειας που προσφέρει που οδηγεί σε ασφαλέστερες διαγνώσεις. 

Κατάγματα και λοιποί τραυματισμοί, παθήσεις του εγκεφάλου, καρδιοπάθειες και όγκοι, είναι ορατά μέσα από μια αξονική τομογραφία από την Bio-Merimna.

  • Υπέρηχος: Παρότι ο μαιευτικός υπέρηχος (εξακρίβωση εγκυμοσύνης και παρακολούθησης ομαλής ανάπτυξης) είναι ο επικρατέστερος, δεν παύει να αποτελεί εργαλείο διάγνωσης μυοσκελετικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, και ελέγχου/αξιολόγησης της λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος, των οργάνων της άνω ή κάτω κοιλίας, και του θυροειδούς.
  • Ποζιτρονική Τομογραφία (PET): Μέσω της χορήγησης μικροποσότητας ραδιενεργού φαρμάκου, σκιαγραφεί τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος, ανιχνεύοντας κακοήθειες και εγκεφαλικές διαταραχές. Φέρει το πλεονέκτημα της αναγνώρισης των αλλαγών πριν γίνουν ορατές από άλλες απεικονιστικές μεθόδους.
  • Τομογραφία Εκπομπής Φωτονίων(SPECT): Απαιτείται και πάλι η χρήση ραδιοφαρμάκου, διαφορετικού όμως ιχνηθέτη από την ποζιτρονική. Χρησιμοποιείται κυρίως στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.