Παλαιό Φάληρο: Σπάνια αεροφωτογραφία του 1950 – Νεοκλασικά κτίρια, εντυπωσιακές βίλες, μέγαρα, πέτρινες επαύλεις




Παλαιό Φάληρο. Από ένα αεροπλάνο της Swissair το 1950 πού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού (Χασάνι) κάποιος φωτογράφος δεν μπόρεσε να μην απαθανατίσει αυτήν την σπάνια ομορφιά.

Νεοκλασικά κτίρια, εντυπωσιακές βίλες, μέγαρα, πέτρινες επαύλεις, σπίτια διώροφα το πολύ τριώροφα και μονοκατοικίες όλα με ξεχωριστή ονομασία, μοναδικής ομορφιάς και καλαισθησίας με θέα το δέλτα Φαλήρου και τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Και όλα με τις μεγάλες αυλές τους γεμάτες μικρά δένδρα γιασεμιά, νυχτολούλουδα, κισσούς, γαρδένιες, αγιοκλήματα, με μεθυστικά αρώματα.

Εάν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στην λεωφόρο Ποσειδώνος και στους γύρω δρόμους δεν υπάρχει ούτε ένα αυτοκίνητο λες και κάποιο μαγικό χέρι τα εξαφάνισε.



Τότε που υπήρχαν άνθρωποι με ανθρωπιά, περαστικοί και γείτονες που σου έβγαζαν το καπέλο και σε καλημέριζαν με το μικρό σου όνομα με χαμόγελο.

Είναι λίγα χρόνια πριν όλα αυτά χαθούν και στην θέση τους θα ξεπηδήσουν οι πολυάριθμες άχαρες πολυώροφες πολυκατοικίες και γεμίσουν οι δρόμοι με τα εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Και οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας να είναι αθέατοι σκυθρωποί και άγνωστοι μεταξύ τους και να σκέπτεσαι να τους πεις καλημέρα γιατί το πιθανότερο είναι να σε βρίσουν…

Στη φωτογραφία που ξεκινά από την Παλμύρα βλέπουμε τις περιοχές, του Φλοίσβου, την Αύρα, το Τροκαντερό , την Ούλεν, το Κ.Ε.Α, τον Ιππόδρομο, τις Τζιτζιφιές, το Μοσχάτο και το μάτι να τερματίζει στο Νέο Φάληρο.

Πόσες αναμνήσεις για όσους από εμάς τα προλάβαμε και τα ζήσαμε σε μια μόνο φωτογραφία από το αρχείο της Swissair.

Πηγή: Παλαιό Φάληρο Καλαμάκι Αναμνήσεις – Ψηφιακή μεγέθυνση & Ιστορική επιμέλεια – Δημήτρης Κακίτσης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.