Δένδιας για Έλληνες στο Σουδάν: Κομάντος και αεροσκάφη στην Αίγυπτο




Για την κατάσταση στο Σουδάν και το αίτημα των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, τοποθετήθηκε σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.  

Στη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας είπε:  «Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και ναόσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον μητροπολίτη Σάββα και τον επίτιμο πρόξενο στην Ελλάδα. Συγχρόνως έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με υπόλοιπα κράτη – μελη της ΕΕ και συνεδριάζει κάθε πρωί και απόγευμα μαζί με το υπουργείο Άμυνας».

Και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Θα θέσω αύριο το πρωί στο ΣΕΥ στο Λουξεμβούργο, ως θέμα προτεραιότητας, τον απεγκλωβισμό των πολιτών. Έχω επικοινωήσει με αξιωματούχους για το θέμα αυτό, με τον Αιγύπτιο υπυοργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, τρεις φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την κ. Ζαχαροπούλου και τον κ. Τσούνη». 



«Προ ολίγου αποφασίστηκε από πρωθυπουργό η μεταστάθεμσυση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μελών των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Δένδιας. 

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε για το θέμα με τον Ζοσέπ Μπορέλ, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών.  

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.