Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου: Εικαστική έκθεση του Αρχιτέκτονα Τάσου Ταστάνη




Καλλιτεχνικές συνθέσεις και δημιουργίες συνδέουν το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας με τα νησιά του Αιγαίου και με τα πέλαγα του κόσμου, στο αέναο ταξίδι και αγώνα για ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο, στη νέα ατομική εικαστική έκθεση των έργων του Αρχιτέκτονα Τάσου Ταστάνη, με τίτλο «ΚΑΡΝΑΓΙΑ», τα οποία παρουσιάζονται στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου (Πολιτιστικό Κέντρο) στη λεωφόρο Ιωνίας 96, από 3 έως 25 Απριλίου 2023.

Τα έργα του Τάσου Ταστάνη συνθέτουν αντικείμενα και θαλασσοδαρμένα υλικά. Μαζεμένα σπαράγματα από παλιά καρνάγια και θάλασσες …σκουριά, αλμύρα, ξύλα, καρφιά, σχοινιά, δίχτυα, καραβόπανα. Υλικά που έρχονται από το χθες. Κάποτε συντρόφευαν ψαράδες και ναυτικούς στα καΐκια τους μέσα στη θάλασσα. Ξαναγεννιούνται, παίρνουν μορφή και ψυχή για να ταξιδέψουν στο σήμερα και στο αύριο, μαζί με τα δικά μας όνειρα, τις δικές μας ελπίδες, στα μακρινά ταξίδια του μυαλού.

-«Κάθε φορά, που παρουσιάζονται τα έργα μου δημόσια είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά και η συγκίνηση μου, καθώς νοιώθω ότι ακολουθώ ένα προδιαγεγραμμένο ταξίδι ψυχής και δημιουργίας, που το μοιράζομαι με τους ανθρώπους γύρω μου και όλοι μαζί με τη φαντασία μας είμαστε συνοδοιπόροι και συνεπιβάτες σε αυτό το όμορφο ταξίδι της ζωής και της δημιουργίας», δηλώνει ο Τάσος Ταστάνης με την ευκαιρία της νέας ατομικής εικαστικής έκθεσης των έργων του, στο Δήμο Αλίμου.

Οι εκθέσεις των νέων έργων του Τάσου Ταστανη, που διαρκώς ανανεώνουν τους συμβολισμούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας του αλλά και τα μηνύματα, που μεταφέρει μέσα από την τέχνη του, ως επιστήμονας επαγγελματίας αρχιτέκτονας αλλά και ως ενεργός πολίτης, με πολυετή συμμετοχή στα κοινά, στα κινήματα των δημοκρατικών πολιτών και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας αποτελούν πλέον καθιερωμένο πολιτιστικό γεγονός, για την παράκτια περιοχή και τα νότια προάστια της Αττικής, με ευρύτερη απήχηση.



Η παρουσίαση των έργων με τίτλο «ΚΑΡΝΑΓΙΑ» είναι η δεύτερη ατομική εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, η οποία πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Η πρώτη του ατομική Έκθεση έγινε στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Ταστάνης Τάσος έχει συμμετάσχει στην Ομαδική Εικαστική Έκθεση 130 καλλιτεχνών «ART Ελληνικό» στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού το 2011.

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την τέχνη και τον πολιτισμό, θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων της ατομικής εικαστικής έκθεσης των έργων του Αρχιτέκτονα Τάσου Ταστάνη, με τίτλο «ΚΑΡΝΑΓΙΑ», που θα γίνει τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στις 19.30.

Οι βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης των έργων του Τάσου Ταστάνη με τίτλο «ΚΑΡΝΑΓΙΑ» σημειώνουν:

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης Ζωγράφος, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: «Στα έργα του Τάσου Ταστάνη οι χρωματικές κλίμακες είναι συνεπείς , το σχέδιο είναι θεμελιωμένο, η χειρονομία και η υλική επινοητικότητα ακριβείς. Τα πλοία του είναι κουρασμένα και φρέσκα, φουρτουνιασμένα και ήρεμα μέσα σε μια αξιοζήλευτη εικαστική αποφασιστικότητα. Λειτουργούν ως στίξεις στο χώρο , επιδρούν , ενεργούν χωροποιητικά, στο τέλος «πετούν» από πάνω τους την αφήγηση, τη παράσταση, ανακτώντας  μια σπάνια κυριολεξία. Σχεδιάζονται, δημιουργούνται όχι για λόγους εικαστικής ρητορικής, αλλά   από την  απλή εκφραστική επιθυμία . Είναι πλοία ενός ιδιότυπου απόπλου . Ας τα παραλάβουμε ως πλοία  συναισθήματος».

Η Ναταλί Χατζηαντωνίου, Δημοσιογράφος σε θέματα πολιτισμού: «Η φυγή και η ουτοπία. Να γιατί βλέποντας τα καράβια του Τάσου Ταστάνη θυμήθηκα τελικά κι εκείνη τη φράση του Αργεντίνου, πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Φερνάντο Μπίρι, τη φράση-«σηματωρό» για τον Γκαλεάνο και πόσους ακόμα: «Η ουτοπία είναι στον ορίζοντα. Πλησιάζω δυό βήματα, κι εκείνη απομακρύνεται δυο βήματα. Περπατώ δέκα βήματα, κι ο ορίζοντας κάνει πίσω άλλα δέκα. Όσο κι αν προχωρήσω, δεν θα τη φτάσω ποτέ. Σε τι χρησιμεύει η ουτοπία; Γι’ αυτό ακριβώς: για να προχωράμε».

Στο πλαίσιο της νέας ατομικής εικαστικής έκθεσης «καρνάγια» στο Δήμο Αλίμου, καταγράφουν καταθέσεις τους για τις δημιουργίες  του Τάσου Ταστάνη οι:

  • Ματθαίος Παπαβασιλείου, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  • Αργύρης Δεμερτζής Δημοσιογράφος
  • Άρης Χατζηγεωργίου Δημοσιογράφος
  • Ρέλλας Αντώνης: Σκηνοθέτης Ακτιβιστής Ανάπηρος μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με αναπηρία.
  • Σταμάτης Σκαμπαρδώνης:  Δάσκαλος

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «ΚΑΡΝΑΓΙΑ» θα είναι ανοιχτή από τις 3 έως 25 Απριλίου 2023, με δωρεάν είσοδο για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 πμ με 20.00 μμ και Σάββατο – Κυριακή 11πμ με 13 πμ και 18 μμ με 20 μμ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.