Άλιμος: Η εμπειρία ενός ενεργού δημότη για την οικιακή ανακύκλωση τροφίμων




Tην εμπειρία του για την ανακύκλωση τροφίμων με τους μικρούς καφέ οικιακούς κάδους που διαθέτει στους κατοίκους της πόλης, ο Δήμος Αλίμου περιγράφει ένας ενεργός πολίτης, ο Μηνάς Κασιτσέρες, στην ομάδα ALIMOS. Οι συμβουλές του, είναι πολύτιμες:

“Πριν από περίπου ένα μήνα, πήγα και πήρα από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος τού Δήμου μας* τόν μικρό καφέ οικιακό κάδο για τα για τα “βιοαπόβλητα”.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η εμπειρία μου ήταν πολύ θετική, τόσο από τήν παραλαβή όσο και από τήν χρήση.

Κατά τήν παραλαβή, η εξυπηρέτησή μου ήταν άμεση και γρήγορη (συμπληρώνεις απλώς ένα έντυπο με τα στοιχεία σου, όπου βεβαιώνεις ότι παρέλαβες τόν κάδο, μαζί με ένα έντυπο-οδηγό για το τί πρέπει να ρίχνεις εκεί), ενώ η υπεύθυνη ήταν ευγενέστατη.



Όσον αφορά δε τήν χρήση, ο μικρός αυτός κάδος είναι πολύ πρακτικός. Ρίχνεις όλα τα οργανικά απόβλητα μέσα, χωρίς να φοβάσαι μη σού τρέξουν υγρά κτλ, όπως μού συνέβαινε πριν με τις σακκούλες, ενώ, επειδή είναι κλειστό, δεν πιάνουν πλέον μυγάκια. Και βεβαίως, όταν έρθει η ώρα να τα διώξεις, η απόρριψη στους μεγάλους καφέ κάδους γίνεται πολύ εύκολα (χωρίς κίνδυνο να λερωθείς), κάτι που δεν συνέβαινε με τις σακκούλες (θυμίζω ότι τις σακκούλες, ιδίως τις νάυλον, ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να τις πετάμε στους καφέ κάδους των οργανικών αποβλήτων!).

Ο ίδιος δε ο κάδος, έχει ένα μεγάλο μαύρο χερούλι για τήν μεταφορά του, ιδίως όταν είναι γεμάτος, αλλά και ένα μικρότερο καφέ χερούλι (που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όταν είναι άδειος), το οποίο λειτουργεί και ως “πετάλι”, αν τόν έχεις στο πάτωμα, όπως εγώ, για να το πατάς με το πόδι και έτσι να μη σκυβεις ή να μη χρειάζεσαι τα χέρια, αν αυτά είναι δεσμευμένα με τα υλικά που θες να ρίξεις.

Προτρέπω όλους τούς συνδημότες μου να προμηθευτούν και να χρησιμοποιούν αυτόν τόν οικιακό κάδο, που και τούς ίδιους θα διευκολύνει, αλλά και θα βοηθήσει τόσο το περιβάλλον (αφού μειώνεται ο αριθμός των αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές) όσο και τόν Δήμο μας (αφού από το περιεχόμενο αυτό των καφέ κάδων δημιουργεί κομπόστ, δηλαδή φυσικό λίπασμα).

Μηνάς ΚΤ

* Σημ. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος βρίσκεται στην οδό Κεφαλληνίας & Γερουλάνου. Ώρες Δευτέρα – Παρασκευή, 7:30-15:00 (τηλ. 210-9810778 & 210-9810445).

Εναλλακτικώς, μπορεί κάποιος να παραλάβει καφέ οικιακό κάδο από το Δημαρχείο Αλίμου (Δευτέρα – Παρασκευή, 7:30-20:30).”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.