Σοφία Βούλτεψη: Το βιβλίο “Ο Ελληνισμός του Πόντου” αξίζει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα




Στα οικογενειακά της βιώματα και τις μνήμες μέσα από την ιστορία της Πόντιας μητέρας της, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Παπαφλωράτου “Ο Ελληνισμός του Πόντου”, στο Δημαρχείο της Γλυφάδας.

«Βιβλία όπως αυτό συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και διευκολύνουν την εθνική μας προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βιβλίο αυτό αξίζει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα, κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την ιστορία μας» είπε η Σοφία Βούλτεψη.

Η ιστορική διαδρομή του ποντιακού στοιχείου στο διάβα 28 αιώνων από την προϊστορία μέχρι τη σημερινή εποχή είναι συμπυκνωμένη με αριστοτεχνικό τρόπο στις 740 σελίδες ενός βιβλίου που περιλαμβάνει ακόμη και στίχους ποντιακών τραγουδιών, ενός τόμου που «μιλάει» στις ψυχές των Ποντίων και αποτελεί πολύτιμο “όπλο” στον αγώνα για τη διεθνή και ουσιαστική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η παρουσίαση αυτού του πολύτιμου έργου του νομικού, διεθνολόγου, καθηγητή στρατιωτικών σχολών Δρος Ιωάννη Παπαφλωράτου, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Λειμών” υπό τον τίτλο “Ο Ελληνισμός του Πόντου”, έγινε στο Δημαρχείο Γλυφάδας, σε μια εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», υπό τον Πρόεδρό της, δικηγόρο Κυριάκο Τιλγκερίδη.



«Το σπουδαίο αυτό βιβλίο, που αναδεικνύει την εθνική σημασία της ιστορίας του μαρτυρικού Πόντου συνιστά ένα πολύτιμο “όπλο” στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που πρέπει να αποτελεί πρώτιστο εθνικό στόχο», τόνισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου προλογίζοντας την εκδήλωση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του επεσήμανε πως η ενασχόληση με την ιστορία του Πόντου αποτελεί εθνική ανάγκη, σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει και ενισχύει τη μετάφραση τέτοιων εκδόσεων σε άλλες γλώσσες προκειμένου τα βιβλία αυτά να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων και να αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Κάθε φορά που αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις ενωμένοι προτάσσοντας την εθνική μας σημαία πάντα κερδίσαμε. Θέλουμε η χώρα μας να είναι ισχυρή και στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης τόνισε ότι «το βιβλίο αυτό, το 20ό βιβλίο του κ. Παπαφλωράτου, περιλαμβάνει όλη την ιστορία του Πόντου. Το δυνατό του σημείο είναι το αντάρτικο του Πόντου, για το οποίο δεν υπάρχουν πηγές αλλά αφηγήσεις. Ένα σημείο», είπε, «που θα κερδίσει τις ψυχές των Ποντίων είναι ότι παραθέτει στίχους ποντιακών τραγουδιών».

Ο Πρόεδρος των Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», δικηγόρος Κυριάκος Τιλγκερίδης αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 31 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και εξήρε τη σπουδαιότητα του βιβλίου αυτού για τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης. «Παλεύουμε διαρκώς να κρατήσουμε ζωντανή την πολιτιστική μας παράδοση και την ιστορία μας, αισθανόμενοι ότι πράγματι αποτελούμε κρίκους μας αλυσίδας ιστορικής και πολιτιστικής, της οποίας η άκρη φτάνει 2.500 χρόνια πίσω, στον μαρτυρικό Πόντο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Ο συγγραφέας Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος τόνισε ότι το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα 29 χρόνων ενασχόλησής του με το ποντιακό στοιχείο και αποτελεί κομμάτι της ψυχής του. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, το ποντιακό στοιχείο να το αξιοποιήσει σαν “όπλο” για να μάθουν οι Έλληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι τι έχουν υποστεί οι Πόντιοι.

Για τη σπουδαιότητα του μοναδικού αυτού έργου μίλησε ο εκδότης Γεώργιος Φραγκούδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης. Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας παρόντες ήταν βουλευτές, πολιτευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στρατιωτικοί, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, νεολαιών και πολιτιστικών φορέων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.