Μεγάλη κόντρα ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και το ΠΑΚΟΕ για τις πρακτικές μετρήσεων της ποιότητας των ακτών κολύμβησης




Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών για τις πρόσφατες μετρήσεις που έκανε σε παραλίες της Βουλιαγμένης. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, κατηγορεί το ΠΑΚΟΕ για σκοπιμότητες. “Προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις περί επικίνδυνων υδάτων δημιουργώντας δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη χωρίς να έχει ούτε αρμοδιότητα, ούτε εγκυρότητα” αναφέρει μεταξύ τον άλλων το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών απαντά πως έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει εργαστηριακές μετρήσεις και να προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις τηρώντας στο ακέραιο όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ:

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. αποτελεί αστικό μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό που λειτουργεί 44 χρόνια, από το 1979. Διαθέτει δικά του εργαστήρια, πιστοποιημένα με πιστοποιητικό EUROCERT (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2015, για την διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων ύδατος, αέρα, εδάφους, τροφίμων και μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ραδιενέργειας. Οι παραπάνω πληροφορίες διατίθενται και στην ιστοσελίδα μας www.pakoe.gr.



Σε αυτά τα 44 χρόνια λειτουργίας του, δεν υπηρετεί καμία σκοπιμότητα παρά μόνο στρατεύεται στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο έχει αποδείξει διαχρονικά και γι’ αυτό επιβιώνει με όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. 

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε από συστάσεώς του λειτουργεί στο πλαίσιο του άρθρου 24 του Συντάγματος, που ορίζει μεταξύ άλλων: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός….».

Συνεπώς υποχρέωση και δικαίωμα δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, το φύτεμα δέντρων, η μείωση στην κατανάλωση του πόσιμου νερού ή τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι και η ενεργή συμμετοχή με ανάδειξη προβλημάτων που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις των αρμοδίων κρατικών φορέων ή ακόμα και ιδιωτών, που έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό το ΠΑΚΟΕ, με γνώμονα τον καταστατικό σκοπό του και την ενημέρωση των πολιτών, παρακολουθεί όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές για τις πράξεις ή παραλήψεις, που εναντιώνονται στις αρχές του Συντάγματος, χωρίς να παραβιάζει καμία νομοθεσία.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε συνεπώς έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει εργαστηριακές μετρήσεις και να προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις τηρώντας στο ακέραιο όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε διενεργεί ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες 76/160/ΕΟΚ και 2006/7/ΕΚ και την ΚΥΑ 86700/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009). Η επεξεργασία των δειγμάτων νερού πραγματοποιείται σύμφωνα με την πρότυπη μέθοδο δοκιμής ISO 16266:2009 και για κάθε δείγμα οι αξιολογήσεις γίνονται με τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 622, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 7899-2 και ΕΛΟΤ EN ISO 9308-1.  Γι’ αυτό και διαχρονικά η εγκυρότητα των μετρήσεών του δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε ερευνά τις πηγές ρύπανσης των υδάτινων πόρων, όχι μόνο των θαλάσσιων νερών. Οι εντερόκοκκοι δεν εμφανίζονται στα νερά λόγω της βροχόπτωσης, αλλά λόγω της μόλυνσης. Μαζί με τα κολοβακτηρίδια  αποτελούν το κυρίαρχα παθογόνα αίτια των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως αναφέρεται στην έκδοση «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και την Εμπειρική Θεραπεία των Λοιμώξεων» της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων  για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς νόσους, ειδικά στα παιδιά. Συνεπώς η εμφάνισή εντερόκοκκων στα νερά είναι λόγος συναγερμού για τις αρχές.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε κάνει μετρήσεις έπειτα από καταγγελίες πολιτών και όχι κατά παραγγελία. Συνεργάζεται με δημόσιους και δημοτικούς φορείς και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Κ.Ε.Δ.Ε. Θυμίζουμε ενδεικτικά τις ημερίδες του 2009 και του 2010 για την ανεπάρκεια του νερού που συνδιοργάνωσαν το ΠΑ.Κ.Ο.Ε, η Κ.Ε.Δ.Ε και η τότε Νομαρχία Αθηνών με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Αθηνών – Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά ο μοναδικός φορέας που αποφασίζει για τη λήψη μέτρων, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε συμφωνεί απολύτως με την Κ.Ε.Δ.Ε ότι για τα θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, την ποιότητα και την καταλληλόλητα των υδάτων αποτελεί απαράβατη υποχρέωση της Πολιτείας η ενημέρωση της κοινής γνώμης και ο έλεγχος των φορέων. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είναι ανοιχτό σε κάθε έλεγχο της Πολιτείας και ταυτόχρονα θα είναι παρόν στους ελέγχους όλων των Δ.Ε.Υ.Α της χώρας, δηλαδή, των δημοτικών επιχειρήσεων που είναι οι εισπρακτικοί φορείς διανομής του νερού.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μόλις την περασμένη Δευτέρα 20 Μαρτίου κατήγγειλε σε ομιλία του στη Βουλή ότι οι Δήμοι παρανομούν συστηματικά. Μεταφέρουμε τα λόγια του Υπουργού από το Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος (ΔΕΥΑ). Μόλις το 38% αναρτά τα στοιχεία που οφείλει και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν».

Πράγματι η Πολιτεία να νομοθετήσει, όπως ζητά η Κ.Ε.Δ.Ε στο ψήφισμά της 23ης Μαρτίου και η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. Η πολιτεία να νομοθετήσει μία Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή για να ελέγχει τους Δήμους που καταπατούν κατ’ εξακολούθηση τη νομοθεσία.

To ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, δηλώσεων Δημάρχων και σχετικών δημοσιευμάτων, σχετικά με τις ανυπόστατες καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ για δήθεν επικίνδυνες για κολύμβηση παραλίες στη χώρα ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος ως κάτωθι:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ, ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΥΠΗΡΕΤΕΙ, καθόσον το ΠΑΚΟΕ χωρίς ουσιαστική διαπίστευση και πιστοποίηση από τα αρμόδια σύμφωνα με τη νομοθεσία όργανα και χωρίς την εγκεκριμένη και έγκυρη μεθοδολογία:

➢ προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις περί επικίνδυνων υδάτων δημιουργώντας δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη χωρίς να έχει ούτε αρμοδιότητα, ούτε εγκυρότητα,

➢ προβαίνει σε δειγματοληψίες μετά από βροχοπτώσεις κατά παράβαση της πάγιας πρακτικής και μεθοδολογίας,

➢ ενεργεί «ελέγχους» κατά παραγγελία διαφόρων φυσικών προσώπων ή ομάδων,

➢ ζητά συνεργασίες με οικονομικά ανταλλάγματα από ΟΤΑ και εφόσον δεν τις επιτυγχάνει ξεκινά «δειγματοληψίες» και «ελέγχους» με πάντα αρνητικά αποτελέσματα,

➢ εκδίδει αντιφατικές μετρήσεις στις ίδιες περιοχές. Ο μόνος αρμόδιος να ελέγξει την ποιότητα των υδάτων είναι η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα εντεταλμένα από αυτήν πιστοποιημένα όργανα, αλλά και άλλοι κρατικοί πιστοποιημένοι φορείς μεγάλου επιστημονικού κύρους.

Η πλήρης διαλεύκανση των συνθηκών λειτουργίας τέτοιων ελλιπώς πιστοποιημένων φορέων που καταπιάνονται με θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, και εν προκειμένω στην ποιότητα και καταλληλότητα των πόσιμων υδάτων, αλλά και των θαλάσσιων υδάτων των παραλιών των Δήμων μας, αποτελεί απαράβατη υποχρέωση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας ώστε και η κοινή γνώμη να ενημερωθεί για το τι πραγματικά έχει συμβεί, ποια είναι η κείμενη νομοθεσία, ποιες είναι οι εκ του νόμου προϋποθέσεις δειγματοληψίας ύδατος, ποιοι είναι οι αρμόδιοι εκ του νόμου φορείς που πραγματοποιούν τις δειγματοληψίες, και να εξαλειφθούν οι σκιές που αποτελούν στίγμα για την υγεία και καθημερινή ζωή όχι μόνο των δημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών των ακτών μας.

Ζητά την ανάληψη περαιτέρω νομοθετικών πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση που θα θωρακίζουν θεσμικά την Ελληνική Πολιτεία και τους κατοίκους αυτής της χώρας προκειμένου να τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία σχετικά με το ποιος έχει εν τέλει την αποκλειστική αρμοδιότητα της παρακολούθησης ποιότητας των υδάτων και να επιβάλλονται οι απαραίτητες κυρώσεις σε μη πιστοποιημένους ή ελλιπώς πιστοποιημένους φορείς.

Επίσημες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διαψεύδουν πλήρως την εκστρατεία δυσφήμισης της Βουλιαγμένης από το ΠΑΚΟΕ (Δελτίου τύπου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)

Μετά από μετρήσεις στα θαλάσσια ύδατα της πόλης μας, το ΕΛΚΕΘΕ κατέληξε στο ακόλουθο συμπέρασμα: «Δεν σημειώνονται τιμές που αποτυπώνουν μόλυνση των υδάτων κολύμβησης από κοπρανώδους προέλευσης μικροοργανισμούς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 15/03/2023, μετά από αίτημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στα δείγματα νερού του διευρυμένου δικτύου των 13 σταθμών. Βάσει των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων και σύμφωνα με την με την ισχύουσα νομοθεσία (Οδηγία 2006/7/ΕΚ), τα εν λόγω ύδατα κατατάσσονται στην κατηγορία υδάτων κολύμβησης «εξαιρετικής ποιότητας».»

Η Δημοτική Αρχή ζήτησε από το ΕΛΚΕΘΕ, πιστοποιημένου επιστημονικού φορέα δημοσίου δικαίου να πραγματοποιήσει δειγματοληψία των υδάτων από τα σημεία που αναφέρονται σε δελτίο τύπου του ΠΑΚΟΕ και να ενημερώσει το Δήμο, με την πλέον έγκαιρη επιστημονική τεκμηρίωση για τα ευρήματα που την καθαρότητα των υδάτων στην πόλη μας και για την καταλληλότητα των ακτών για κολύμβηση. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παραδόθηκαν στο Δήμο σε μορφή τεχνικής έκθεσης (επισυνάπτεται) η οποία υπογράφεται από 3 (!!!) επιστήμονες, έναν θαλάσσιος γεωλόγο και 2 βιολόγους, περιγράφει τη μεθοδολογία, τα σημεία υδροληψίας, τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές, τις πιστοποιήσεις του κέντρου, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα.

Η ολοκληρωμένη έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ είναι ξεκάθαρη και πλήρως καθησυχαστική και δείχνει πως η θάλασσα στις ακτές του Δήμου είναι εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα όμως, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προκειμένου να αποκαταστήσει τη δυσφήμιση που έχει υποστεί η πόλη από το ΠΑΚΟΕ και τους «πολιτικούς του συνοδοιπόρους», ζήτησε την προηγούμενη από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, την πλέον αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των υδάτων να προβεί άμεσα σε υδροληψίες των θαλάσσιων υδάτων εντός των ορίων της πόλης μας.

Σημειώνουμε πως τα αποτελέσματα του ΕΛΚΕΘΕ, μέσα από τα ευρήματα τους, αποκαλύπτουν σειρά αστοχιών στις υποτιθέμενες «μετρήσεις» του ΠΑΚΟΕ καθώς οι αναφερόμενες συντεταγμένες είναι ανακριβείς σε βαθμό που δεν προκύπτουν τα σημεία της δειγματοληψίας, οι αναφερόμενες τιμές μικροοργανισμών έχουν σημαντικές αντιφάσεις μεταξύ τους και τέλος, οι αναφερόμενες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με το από 10 Μαρτίου δελτίου τύπου τους, στις 6 Μαρτίου, μετά από βροχοπτώσεις διάρκειας τριών ημερών όταν οι διεθνή επιστημονική μεθοδολογία αναφέρει πως οι υδροληψίες πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 72 ώρες μετά από την τελευταία βροχόπτωση.

Μετά το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΠΑΚΟΕ στις 10 Μαρτίου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προέβει άμεσα σε ενέργειες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και την αποκατάσταση του κύρους και της φήμης της πόλης.

  • Απέστειλε στο ΠΑΚΟΕ εξώδικη πρόσκληση μέσω της οποίας ζήτησε την άμεση ανάκληση των δυσφημιστικών δημοσιευμάτων για την αποκατάσταση του κύρους της πόλης.
  • Ζήτησε από τους πλέον αρμόδιους και πιστοποιημένους φορείς, το ΕΛΚΕΘΕ και τη  Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής υδροληψίες για να διαπιστωθεί η αλήθεια σχετικά με την καθαρότητα των θαλάσσιων υδάτων.
  • Προτίθεται, σε περίπτωση που το ΠΑΚΟΕ δεν ανακαλέσει τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα να καταθέσει άμεσα μήνυση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση, και ταυτόχρονα να ζητήσει με αγωγή από το ΠΑΚΟΕ το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσαν τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα.

Διαχρονικά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όντας θερινός προορισμός παγκόσμιας φήμης,  παρακολουθεί και ενημερώνεται διαρκώς για την ποιότητα των θαλασσιών υδάτων καθ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου ενώ όταν υπάρχει κάποιος λόγος αμφιβολίας, συνεργάζεται με πιστοποιημένους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να πραγματοποιήσει έκτακτους ελέγχους.

Τέτοια περίπτωση ήταν οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο όταν οι περιοχή κινδύνεψε από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ, και διαπιστώθηκε πως οι άμεσες ενέργειες του Δήμου με την πόντιση υδατοφράγματος μήκος 3,5 χιλιομέτρων προστάτεψαν τις ακτές της πόλης.

Μετρήσεις των υδάτων ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα και των έργων που πραγματοποίησε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όπως την κατασκευή του αγωγού ακαθάρτων στην Οδό Απόλλωνος της Δ.Ε. Βουλιαγμένης καθώς και την ανακατασκευή του δημοτικού ακινήτου που στεγάζει το κατάστημα «Ακτή» στην παραλία της Βουλιαγμένης, έργα που αποσόβησαν τις υπερχειλίσεις ακαθάρτων εντός του όρμου.

Σχετικά με την αναφορά του ΠΑΚΟΕ μέσω νέου δελτίου τύπου του στις 16 Μαρτίου ότι ο «σημερινός δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να αποκαλεί το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. μη πιστοποιημένο οργανισμό, όταν ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014 είχε ζητήσει από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. να κάνει μετρήσεις επί πληρωμή». Πράγματι ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, τον Ιούνιο του 2011 παρασυρόμενος από ανακριβείς μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ για τα νερά της Λίμνης Βουλιαγμένης, ζήτησε έναντι αδράς αμοιβής νέες μετρήσεις από το ΠΑΚΟΕ για να μπορέσει να ενημερώσει το κοινό για τους υποτιθέμενους «κινδύνους για την υγεία των κολυμβητών» αλλά και τότε, όπως σήμερα, εντόπισε την αναξιοπιστία του κέντρου και δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα. ΟΙ καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ είχαν απασχολήσει τότε και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης προκαλώντας την ακόλουθη δήλωση του πρώην Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, «Το ΠΑΚΟΕ που όπου δεν του δίνουν ελευθέρας την άλλη μέρα έχει κολοβακτηρίδια! Αρμόδιο είναι το Υπουργεία και όχι τα σωματειάκια!»

Ενδεικτικό τις πάγιας τακτικής του ΠΑΚΟΕ σε πολλούς δήμους της χώρας είναι το γεγονός πως στις 23 Ιουνίου 2016 ζήτησε από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης οικονομική συνδρομή για συμμετοχή σε ενημερωτικές – ψυχαγωγικές εκδηλώσεις χωρίς ποτέ όμως να λάβει θετική ανταπόκριση. Λίγα χρόνια μετά ξεκίνησε, σε σύμπραξη με τους πολιτικούς του οδοιπόρους την εκστρατεία δυσφήμισης της πόλης. Προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του έργου ανακατασκευής της μαρίνας Βουλιαγμένης ενώ μέσω του επίσημου ενημερωτικού του εντύπου, το περιοδικό «οικο-νομία για το Περιβάλλον» δημοσιεύει σειρά δυσφημιστικών άρθρων συνοδευόμενα από φωτογραφίες με τους γνωστούς αντιπολιτευόμενους κάτοικους της περιοχής που αντιμάχονται τη Δημοτική Αρχή με μένος, δυσφημίζοντας την πόλη μας.

Με προσήλωση στην αποστολή της για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και την απόλυτη προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης μας, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα συνεχίσει τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας των υδάτων της θαλάσσιας ζώνης όταν οι συνθήκες το απαιτούν με πιστοποιημένους φορείς που διαθέτουν το απαιτούμενο κύρος και επιστημονική επάρκεια.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.