Δένδιας: Ξεκάθαρη δήλωση από το Ισραήλ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Για ξεκάθαρη δήλωση του Ισραήλ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Ισραηλινός ομόλογός του μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε εγκάρδια συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ενδεικτικό του καλού κλίματος της συνάντησης είναι ότι διήρκησε τον διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Δένδια να επισκεφθεί την Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ.


Ανδρέας Κονδύλης: Προστατεύουμε και διεκδικούμε τα συμφέροντα του Δήμου και του πολίτη, και δεν κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό!!
Πρώτη φορά που Ισραηλινός ΥΠΕΞ κάνει ρητή δήλωση
Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν, ο υπουργός τόνισε ότι: «Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και στις συγκλίνουσες οπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σ’ ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους».

Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Κοέν για την ξεκάθαρη δήλωση που έκανε νωρίτερα για τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως οι στενοί δεσμοί φιλίας και ο αμοιβαίος σεβασμός δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις.

Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων, κάνει ρητή δήλωση για τη στήριξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο μας»
Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε πως ο αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα στέλνει και πρέπει να στείλει το πιο ισχυρό μήνυμα καταδίκης τους.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, «η οποία συστηματικά παραβιάζει το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανοιχτών απειλών εισβολής ή (εκτόξευση) βαλλιστικού πυραύλου στην Αθήνα».

Τέτοιες συμπεριφορές είναι απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Συνομιλίες για ενέργεια και διμερείς σχέσεις
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν, είπε πως συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, ανέφερε την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την καινοτομία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αποτυπώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, είπε ότι ο ουρανός είναι το όριο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην ενέργεια ως πεδίο συνεργασίας, λέγοντας πως συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας – Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και τον EastMed.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ελι Κοέν ότι η Ελλάδα γίνεται ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Εμφαση δόθηκε, επίσης, στη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις επενδύσεις, με τον Νίκο Δένδια να διαμηνύει πως η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες.

Εμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας στον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους – μέλους της Ε.Ε. για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ε.Ε.

Ενας άλλος κρίκος της «σημαντικής συνεργασίας» μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι, για τον Ν. Δένδια, το «εξαιρετικό παράδειγμα» συνεργασίας της Διασποράς των δύο χωρών, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών.

Επιπλέον, εξέφρασε τις ελληνικές ανησυχίες όσον αφορά τις εξελίξεις στα χριστιανικά μέρη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και υπογράμμισε τη σημασία για την Ελλάδα της προστασίας των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε το Ισραήλ για την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026.

Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (με την προσθήκη των ΗΠΑ), ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχουν την ευκαιρία να συζητούν για περιφερειακά θέματα και να οραματίζονται τι μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω. Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετική ιδέα την τριμερή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν συνεχεία, συνεχάρη το Ισραήλ για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά νέα για την περιοχή. Εξίσου, χαιρέτισε τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό, είπε πως μια δίκαιη λύση είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών.

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τα θύματα της πρόσφατης «φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης» στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε κάθε ενέργεια αντισημιτισμού.

Τέλος, ο υπουργός προσκάλεσε τον Ελι Κοέν να επισκεφτεί την Ελλάδα, και ιδίως την Κέρκυρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Επισημαίνεται πως ο Ν. Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και ο δεύτερος διεθνώς, μετά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ από την ορκωμοσία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.