Ο Κώστας Λασκαράτος παρουσιάζει το βιβλίο του στον Πειραιά




Με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του βιβλίου «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια», o δημοσιογράφος και συγγραφέας του, Κώστας Λασκαράτος, θα το παρουσιάσει στο κοινό του Πειραιά, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19:00, στην κεντρική αίθουσα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων (Γρηγορίου Λαμπράκη 144, Πειραιάς)

Το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό ανοίγοντας την εκδήλωση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Νικόλαος Φαραντούρης (Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet ΠΑ.ΠΕΙ. – Σύμβουλος Αλέξη Τσίπρα), Γιώργος Ξηραδάκης (Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας), Μαρία Καρακλιούμη (Πολιτική Αναλύτρια Rass) και ο Ανδρέας Σιδέρης  (Εκδότης, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού). Από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησών θα λάβουν το λόγο ο Πρόεδρος, Παύλος Σκλαβούνος και η Υπεύθυνη Διασύνδεσης Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Επιστημόνων, Σοφία Αθανασάτου.

 «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: Ένα βιβλίο για τη σχέση Μουσείων και Εξωτερικής Πολιτικής



Η εμπειρία τριών πρωθυπουργών, ενός Προέδρου της Δημοκρατίας και μιας φωτεινής προσωπικότητας που σημάδεψε την Ελλάδα.

«Ο Κώστας Λασκαράτος μας αφήνει με ένα βασανιστικό ερώτημα. Θα συνεχίσει το ελληνικό παρελθόν – ο «ελληνικός πολιτισμός» τον οποίο διεκδικεί και η Δύση –­ να εξελίσσεται σε έναν φίλο που μας βαραίνει και δεν ξέρει πως να πεθάνει;», γράφει προλογίζοντας το βιβλίο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ»,η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Katherine Fleming.

Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της ΕΡΤ, Κώστα Λασκαράτου, αποτελεί μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική πολιτιστική διπλωματία. Η σχέση πολιτισμού και εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτεται μέσα από έξι παραδείγματα ελληνικών μουσείων. Ένα «εγχειρίδιο» για τους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό και τη δύναμή του.

 «Ένας Ευρωπαίος που δεν έχει πάει στην Ελλάδα, δεν είναι Ευρωπαίος», είχε κάποτε δηλώσει ο τέως διευθυντής του μουσείου του Λούβρου, Jean Luc Martinez. Αν ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, κατά πόσο αυτός έχει αρκούντως αξιοποιηθεί; Υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός;

Ο Μίκης Θεοδωράκης, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, είχε καταθέσει την άποψη του στον συγγραφέα και για πρώτη φορά, αυτή, δημοσιεύεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Η έρευνα, η οποία αποτελεί στην ουσία μεταγραφή της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα, διανθίζεται από μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων προσωπικοτήτων οι οποίες, εκ της θέσεώς τους, διαδραμάτισαν ρόλο στο πεδίο της πολιτιστικής εξωτερικής πολιτικής όπως ο τέως ΠτΔ, Προκόπιος Παυλόπουλος και οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.

«Το βιβλίο του Κώστα Λασκαράτου, πλούσιο σε υλικό και προβληματισμό, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή γενικά για την πολιτιστική πολιτική της Ελλάδας –στο βαθμό που υπάρχει πολιτική…. Δύο λέξεις από τον τίτλο του βιβλίου θα πρέπει να μας προβληματίσουν: εξωστρέφεια και διεθνής αλληλοκατανόηση. Τα ελληνικά μουσεία δεν έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους ούτε στον ένα ούτε στον άλλο τομέα», αναφέρει στο επιμύθιό του ο διακεκριμένος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Princeton University, Άγγελος Χανιώτης, επισημαίνοντας πως το έργο μας καλεί σε προβληματισμό για το πόσο δύσβατος είναι ο δρόμος προς την αλληλοκατανόηση μεταξύ των χωρών.

Αλήθειες, εμμονές, στερεότυπα, εμπόδια και ευκαιρίες. Τολμηρά μουσεία και πολιτιστικοί διάλογοι σε ακραίες συνθήκες. Παραδείγματα σωστής πρακτικής από τη διεθνή εμπειρία. Δυο εθνικά προτάγματα. Ένα «άτυπο πρωτόκολλο», που έσπασε. Ένα φυτώριο πολιτισμού. Μια άστεγη «μουσειακή εφηβεία» και μια θηριωδία που αφήνει μέχρι σήμερα πληγές. Ο ρόλος του μουσείου στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Η σχέση πολίτη – μουσείου, οι απαιτήσεις της κοινωνίας από την επίσημη πολιτεία και μια μεγάλη… αντίφαση!

 «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια: Ο Ρόλος των Μουσείων και Άλλων Πολιτισμικών Φορέων στην Πολιτιστική Διπλωματία και τη Διεθνή Αλληλοκατανόηση», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.