Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Εύβοια: Έχουμε ενεργοποίηση τριών διαφορετικών κύριων εστιών (VIDEO)
«Για ενεργοποίηση μιας τρίτης σεισμικής εστίας» έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά το χθεσινοβραδινό σεισμό των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 5 χιλιόμετρα δυτικά του Λιμνιώνα στην Κεντρική Εύβοια που αναστάτωσε τους κατοίκους και έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης με μέγιστο μέγεθος 3,5 και ορισμένους μικρότερους σεισμούς, κλιμακώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) στις 22:00, με έναν σεισμό που έγινε αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική.


Το τρίγωνο της λάσπης: Αυτοί βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση συκοφάντησης του Ανδρέα Κονδύλη
Έχουμε ενεργοποίηση τριών διαφορετικών κύριων εστιών

«Δεν είναι η εστία των Ψαχνών, όπως ίσως μερικοί παρανόησαν. Δεν είναι μετασεισμός αλλά είναι ενεργοποίηση μιας τρίτης εστίας» υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας για τον χορό των ρίχτερ στην Εύβοια, που κρατούν σε εγρήγορση τους επιστήμονες και τους κατοίκους, τόνισε ότι «εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα έχουμε ενεργοποίηση τριών διαφορετικών κύριων εστιών με τους σεισμούς που όλοι βλέπουμε».

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα είπε ότι, προς το παρόν, τα μεγέθη δεν έχουν ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια και στα Ψαχνά και το 4,3 (της κλίμακας Ρίχτερ) στο κεντρικό -ανατολικό τμήμα της Εύβοιας.

«Μικραίνουν οι πιθανότητες να αποτελεί απλή χρονική σύμπτωση. Ίσως σε μελλοντική έρευνα αποκαλυφθεί ό,τι μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους ενεργοποιήσεις, ακόμα και όταν είναι μικρά τα μεγέθη» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξαιρετικά πολύπλοκα τα σεισμικά φαινόμενα
Διευκρίνισε μάλιστα, ότι «στην μεν εστία των Ψαχνών υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξη της μετά σεισμικής ακολουθίας ενώ στη χθεσινή εστία, που ενεργοποιήθηκε προχθές και εχθές (4/1) έχουμε κάποιους μικρότερους σεισμούς». Σύμφωνα με τον επιστήμονα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα νεότερα δεδομένα μήπως και έχουμε μία πιο κατασταλαγμένη άποψη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανός ένας μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή απέφυγε να πει με σαφήνεια δηλώνοντας ότι «τα σεισμικά φαινόμενα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια και πολλές φορές έχουμε μία εξέλιξη την οποία μπορεί να μην αναμένουμε. Είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο, με μικρή πιθανότητα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καλή παρακολούθηση και αξιολόγηση». Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.