Ο Νίκος Δένδιας σε ελληνικό σχολείο στο Γιοχάνεσμπουργκ και στον ιστορικό αθλητικό σύλλογο “Corinthians”
«Όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας, μετέχει στο ελληνικό ήθος, στην πραγματικότητα στο παγκόσμιο ήθος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, κ. Δαμασκηνού.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας είναι «ένα σχολείο γνωστό και στην Ελλάδα ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως», ενώ εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς παρατήρησε παιδιά να φορούν με υπερηφάνεια παραδοσιακές ελληνικές στολές και, μάλιστα, της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας.


Το τρίγωνο της λάσπης: Αυτοί βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση συκοφάντησης του Ανδρέα Κονδύλη
«Το σχολείο σας έχει αποδείξει στην πράξη το υψηλό του επίπεδο, τα προσόντα που προσφέρει στους αποφοίτους του. Είναι εντυπωσιακές οι συνεχείς επιτυχίες στις εξετάσεις ελληνομάθειας. Ακόμη πιο εντυπωσιακές όταν προέρχονται από σπουδαία παιδιά που δεν έχουν ελληνικές ρίζες», σημείωσε, ενώ πληροφορήθηκε με χαρά ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν εξαιρετικές επιδόσεις στις τελικές εξετάσεις «matric» του Λυκείου.

«Συμμερίζομαι το όραμα των ιδρυτών του SAHETI, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ανοιχτό σε όλους. Εφαρμογή, έτσι, της ιδέας των Αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας» ανέφερε και προσέθεσε:

«Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε κι εμείς, με όποιον τρόπο μπορούμε, στη διευκόλυνση όσων παιδιών θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτό το σπουδαίο σχολείο και που δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν».

«Γι’ αυτό θα συνεισφέρουμε σήμερα, ως ελληνικό κράτος, στο πρόγραμμα υποτροφιών ”Γεώργιος Μπίζος”, για να δοθεί η ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους μαθητές με υψηλές φιλοδοξίες και δυνατότητες να φοιτήσουν εδώ πέρα, στο εξαιρετικό σας σχολείο».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και τον ελληνικό ιστορικό αθλητικό σύλλογο “Corinthians” και συνομίλησε με νεαρούς αθλητές και αθλήτριες. Μάλιστα του χάρισαν μία φανέλα με το νούμερο 9.

Η εκφώνηση ραδιοφωνικού μηνύματος Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς την ελληνική ομογένεια στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό “Νέα Πανελλήνια Φωνή” (Γιοχάνεσμπουργκ, 24.01.2023)

“Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη ευκαιρία και με μεγάλη χαρά και συγκίνηση απευθύνομαι σήμερα από τη συχνότητα του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού Νέα Πανελλήνια Φωνή στις Ελληνίδες και στους Έλληνες της Νότιας Αφρικής.

Απευθύνομαι, λοιπόν, στην ελληνική διασπορά, η οποία αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής. Νωρίτερα σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τον παλμό, την ενέργεια του ελληνισμού του Γιοχάνεσμπουργκ. Ελληνισμός που τιμά την πατρίδα, τηρεί τις παραδόσεις, διαδίδει τις βασικές αξίες του πολιτισμού μας. Και, βέβαια, συγκινήθηκα διαβάζοντας το Γνώθι σαυτόν στο Θυρεό του SAHETI. Είδα με συγκίνηση παιδιά στο σχολείο να φορούν με υπερηφάνεια παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, να χορεύουν χορούς της πατρίδας μου της Κέρκυρας. Ξεναγήθηκα στις εγκαταστάσεις του ελληνικού αθλητικού ομίλου και του ραδιοφωνικού σταθμού, δύο ακόμη ιστορικών θεσμών της ελληνικής παρουσίας.

Η διατήρηση της στενής επαφής με την πατρίδα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από έναν γείτονα επιθετικό, το ξέρουμε όλοι, που μας απειλεί τακτικά, ακόμα και όσον αφορά δικαιώματά μας που είναι αναφαίρετα, που αυξάνει τις διεκδικήσεις του, που οξύνει τη ρητορική του. Σε όλα αυτά η πατρίδα μας απαντά με ηρεμία, με αυτοπεποίθηση, με ειλικρινή διάθεση για διάλογο. Αλλά, όμως, θωρακίζοντας συγχρόνως την άμυνά της και ενισχύοντας τις συμμαχίες της. Ενεργοποιούμε, λοιπόν, όλες μας τις δυνάμεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, στον κοινό αγώνα της πατρίδας μας. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, και κάνουν γνωστές τις θέσεις μας και υπερασπίζονται τα δίκαια μας.

Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει κάνει άλματα προόδου, γίνεται ελκυστική ως τόπος σπουδών, εργασίας, διαμονής, επενδύσεων. Έτσι, ενώ χαιρόμαστε ειλικρινά που οι ομογενείς μας προκόβουν στη Νότιο Αφρική, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι κοντά, παραμένει για όλους μια πατρίδα πρόθυμη και μια πατρίδα που νοιάζεται για τον ελληνισμό πέρα από τα σύνορα. Σας ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.