Aττική Ριβιέρα: Οι νέες τουριστικές επενδύσεις από Φάληρο μέχρι Λαύριο




(Κώστας Ντελέζοςtanea.gr) Σε «πόλο έλξης» για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις εξελίσσεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα και το παραθαλάσσιο «μέτωπο» των 70 χιλιομέτρων από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, με τους εγχώριους και ξένους επενδυτές να σπεύδουν να «πιάσουν θέση» είτε στο hotelling αυτό καθεαυτό, είτε σε άλλες τουριστικές υποδομές πολυτελείας.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει πολύ γρήγορα με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δημιουργείται ένα υψηλής ποιότητας προϊόν που θα βάλει την Αθήνα στον χάρτη των προορισμών πολυτελείας, ανεβάζοντας συνολικά την Αττική σε άλλο επίπεδο παροχών, τις οποίες συναντά κανείς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Παρίσι και η Ρώμη.

Δεν είναι καθόλου υπερβολική η εκτίμηση ότι στο «παράκτιο μέτωπο», αυτή την ώρα υλοποιούνται ή δρομολογούνται επενδύσεις της τάξης άνω των 2 δισ. ευρώ! Πέρα από την  υλοποίηση του mega project του Ελληνικού, στην περιοχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι νέες «αφίξεις» – εντός του 2023 – της Grivalia στα πρώην «Aστέρια» Γλυφάδας και στη Βούλα, καθώς και η υλοποίηση ενός μεγάλου project από ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων που θα ανοίξει το πρώτο της resort στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και συγκεκριμένα στην Πούντα Ζέζα του Σουνίου.

Στα σκαριά βρίσκονται άλλες δύο μεγάλες επενδύσεις, που αφορούν την αξιοποίηση ημιτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε θέση – φιλέτο στην Αγία Μαρίνα, αλλά και την αξιοποίηση μεγάλης έκτασης οικοδομικού συνεταιρισμού στη Σαρωνίδα, η οποία  χαρακτηρίζεται «νέο μικρό Ελληνικό».



Την ίδια στιγμή, ισραηλινοί επενδυτές μόλις πριν από λίγες μέρες μίσθωσαν για 99 χρόνια το ακίνητο – φιλέτο της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη.

One & Only Aesthesis

Στη Γλυφάδα και στη Βούλα θα λειτουργήσουν μέσα στο 2023 τα νέα τουριστικά projects της Grivalia Hospitality, συμβάλλοντας αφενός στην περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου στην ενίσχυση του μεριδίου της Ελλάδας στον high-end τουρισμό.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2023, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ultra-luxury ξενοδοχείο One & Only Aesthesis στα πρώην «Αστέρια» Γλυφάδας. Η πολυτελής εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται μέσα σε έκταση 20 στρεμμάτων, θα αποτελείται από 128 δωμάτια και σουίτες. Ο χώρος θα φυτευτεί με 200.000 φυτά και δέντρα ώστε να είναι μέσα στο πράσινο και να απογειώνει την εμπειρία της διαμονής.

Το project θα έχει 128 κλειδιά, εκ των οποίων τα 116 είναι bungalows, σουίτες και βίλες. «Οταν το έργο τεθεί σε λειτουργία, οι πελάτες του ξενοδοχείου θα είναι 5 λεπτά από τη γειτονιά της Γλυφάδας και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επίσης, ένα κομμάτι είναι σχεδιασμένο για το ευρύτερο κοινό, με εστιατόρια και πρόσβαση στην παραλία», ανακοίνωσε πρόσφατα στο πλαίσιο της Prodexpo ο Γιώργος Χρυσικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality. Και συμπλήρωσε: «Εντός της έκτασης, υπάρχει μία δασική περιοχή, ενώ πέραν αυτής στα σχέδιά μας είναι να διατηρήσουμε την υφιστάμενη βλάστηση και να την ενισχύσουμε με 200.000 νέα φυτά και δέντρα».

Αναφερόμενος στην Aθηναϊκή Ριβιέρα, ο επικεφαλής της Grivalia Hospitality επεσήμανε πως αλλάζει γρήγορα και «θα το καταλάβει σύντομα ακόμα και ο απλός πολίτης, καθώς σε αυτή την περιοχή υλοποιούνται πολύ σημαντικές αναπτύξεις».

Σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής, ο Γ. Χρυσικός είπε πως, σήμερα, η τιμή για ένα απλό «κλειδί» στο Amanzoe μπορεί να διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ και η βίλα να κοστίζει 40.000 ευρώ το βράδυ! Στο νέο One & Only της Γλυφάδας οι τιμές θα ξεκινούν από 5.000 – 10.000 ευρώ για το κλειδί, ενώ οι τιμές για τις σουίτες θα… καταγράψουν ρεκόρ!

Ultra-luxury glamping στη Βούλα

Το δεύτερο project της Grivalia που θα κάνει πρεμιέρα το 2023, είναι το ultra-luxury glamping που αναπτύσσεται στη Βούλα, με τον Γ. Χρυσικό να σημειώνει πως «δημιουργείται ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, που θα θέσει την Αττική και την Ελλάδα σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο στον παγκόσμιο χάρτη, αντίστοιχο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης».

«Αυτό το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος της επόμενης χρονιάς και εκεί θα βρίσκεται επίσης το πρώτο private members club στα νότια προάστια, με αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, εστιατόρια και άλλες παροχές».

Με την επένδυση αυτή, που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, θα αναβιώσει ουσιαστικά η υφιστάμενη τουριστική κατασκήνωση του ΕΟΤ, με τελική κατάταξη της εγκατάστασης στην κατηγορία 5 αστέρων, μεταμορφώνοντάς της σε σύγχρονη μορφή glamping (glam camping).

Στην αναδιαμόρφωση όλης της έκτασης, προβλέπονται εκτός του κάμπινγκ και τα εξής: Εστιατόριο, αναψυκτήριο, παιδότοπος, χώρος διημέρευσης με βιβλιοθήκη, κατάστημα, κινηματογράφος, γυμναστήριο, κέντρο αναζωογόνησης, αθλητικά γήπεδα και ένα εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη πυκνή φύτευση και υπαίθρια καθιστικά προσφέροντας έτσι μία όαση αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

«Nέο μικρό Ελληνικό» στη Σαρωνίδα

Μια νέα στρατηγική επένδυση ύψους 840 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση «SARONIDA OLYMPOS GOLF PROJECT» της εταιρείας «ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.».

Η νέα επένδυση αφορά την τουριστική αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή της Σαρωνίδας. Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με γήπεδο golf, ελικοδρόμιο, τουριστικό χωριό, τουριστικό λιμένα καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Πρόκειται για ένα νέο αναβαθμισμένο και εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν, ολοκληρωμένης και πολυσύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, πλήρως ενσωματωμένης στο περιβάλλον, εναρμονισμένης στις αρχές της «πράσινης» λειτουργίας των επιχειρήσεων με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Η έκταση χωροθετείται στη Σαρωνίδα και αποτελείται από 6.500 στρέμματα.  Περιλαμβάνει οικόπεδα του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία», καθώς και άλλες όμορες εκτάσεις στην περιοχή που ξεκινάει περίπου 1 χιλιόμετρο μετά το Grand Resort Lagonissi. H έκταση φτάνει μέχρι τα βόρεια και ανατολικά όρια της Σαρωνίδας, ενώ περιλαμβάνει και μέρος του ορεινού όγκου πίσω από τη Σαρωνίδα.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση:

Καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση και επένδυση, αυτή θα περιλαμβάνει σημαντικές αναπτύξεις που βγαίνουν εκτός των ορίων μιας τυπικής τουριστικής – οικιστικής επένδυσης. Καταρχήν, λόγω της φύσης και τοποθεσίας της έκτασης, το πλάνο περιλαμβάνει την αναδάσωση άνω των 3.000 στρεμμάτων στον ορεινό όγκο, στον οποίο εκτείνεται η επένδυση.

Θα περιλαμβάνει επίσης ξενοδοχειακές μονάδες και οικιστικά συγκροτήματα, εμπορικούς χώρους καθώς και το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ της Αττικής, 18 οπών και διεθνών προδιαγραφών. Θα διαμορφωθεί επίσης το παραλιακό μέτωπο ενώ θα γίνουν έργα και για τον ελλιμενισμό σκαφών (μαρίνα).

Παράλληλα, σημαντικό ποσό (όπως και στην περίπτωση του Ελληνικού) θα διατεθεί για τη δημιουργία υποδομών που θα υποστηρίζουν την όλη επένδυση στην έκταση (από οδικό δίκτυο έως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης), ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν επίσης δύο σχολεία και ένα κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας.

Η όλη επένδυση θα ολοκληρωθεί εντός οκταετίας, σε δύο φάσεις τετραετούς διάρκειας η κάθε μία.

Nέο resort στην Πούντα Ζέζα

Μετά το επενδυτικό μπαράζ νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα γύρω από την πλατεία Ομονοίας, η ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels ανοίγει τα φτερά της για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου θα αποκτήσει παρουσία με νέο 4άστερο resort κοντά στο Σούνιο.

Συγκεκριμένα, η Brown Hotels απέκτησε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην παραθαλάσσια περιοχή Πούντα Ζέζα, κοντά στο Σούνιο. Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει 2 κτίρια σε μια έκταση 33 στρεμμάτων, με θέα τη θάλασσα.

Το νέο ξενοδοχείο με το όνομα Isla Brown Sounio, φέρει το brand που έχει υιοθετήσει η Brown για τα ξενοδοχεία της σε Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και Χανιά και σύμφωνα με τους επενδυτές αντιπροσωπεύει τον απόλυτο προορισμό διακοπών.

Θα λειτουργήσει ως resort 4 αστέρων, 179 δωματίων και σουιτών (406 κλίνες). Το θέρετρο θα περιλαμβάνει spa, χαμάμ, εστιατόριο, γυμναστήριο, παιδότοπο, καταστήματα και αίθουσα συνεδριάσεων για 500 άτομα. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη πισίνα με μπαρ στον τελευταίο όροφο, ενώ και ορισμένα δωμάτια θα διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic.

Το «πράσινο φως» για την απόβαση των ισραηλινών επενδυτών της Brown Hotels στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, άναψε η υπαγωγή του σχεδίου τους στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, έτσι ώστε το ξενοδοχείο να ανοίξει τις πόρτες του για τη σεζόν του 2023.

Η επένδυση για το πρώτο πεντάστερο παραθαλάσσιο θέρετρο της Brown στην Αττική, έχει ύψος 14,2 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στον αναπτυξιακό έγινε μέσω της WHG Σούνιο Management που έχει τον έλεγχο του υπό ανάπτυξη ξενοδοχείου.

Το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα στην Αγία Μαρίνα

Μια ακόμη υπό σχεδιασμό επένδυση βρίσκεται στο Λαγονήσι, στη διαδρομή προς το Σούνιο. Πρόκειται για το ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα σε έκταση 65 στρεμμάτων, στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα.

Εχει ονομαστεί και «ξενοδοχείο της χούντας» καθώς η κατασκευή του ξεκίνησε την περίοδο της 7ετούς χούντας στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το υπερμεγέθες ξενοδοχειακό συγκρότημα, που παρέμεινε ημιτελές, αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και σειρές από bungalows μπροστά από αυτό.

Η δυναμικότητά του θα ξεπερνούσε τα 400 δωμάτια, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αττικής.

Η έκταση και το ξενοδοχείο βρίσκεται στα χέρια της Eurobank, η οποία κινεί ήδη τις σχετικές διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η απόκτησή του από νέο ιδιοκτήτη (πιθανότατα, ισραηλινών συμφερόντων) που θα το αξιοποιήσει.

Βουλιαγμένη: Εκμισθώθηκε για 99 χρόνια το ακίνητο-φιλέτο της Εκκλησίας

Μόλις την περασμένη εβδομάδα αναδείχθηκε πλειοδότης για τη μακροχρόνια μίσθωση (99 ετών) της έκτασης – φιλέτο 18 στρεμμάτων της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, όπου στεγάζεται το Ορφανοτροφείο.

Η έκταση, που βρίσκεται σε μία από τις πλέον προνομιούχες περιοχές, ακριβώς δίπλα στον «Αστέρα», ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μικρής τουριστικής μονάδας. Τα ακίνητα που παραχωρούνται στον επενδυτή είναι συνολικής έκτασης άνω των 17,3 χιλ. τ.μ. και βρίσκονται εντός της περίφημης έκτασης των περίπου 85 στρεμμάτων γνωστής και ως «Ορφανοτροφείο» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη. Πλειοδότης φέρεται να είναι εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων.

Σημειώνεται, ότι το εμβληματικό ακίνητο του Ορφανοτροφείου στη Βουλιαγμένη, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα προσδοκώμενα μισθώματα, σε ορίζοντα 30 ετών, υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για ένα και μόνο ακίνητο.

Εως το 2025 τα 4 νέα ξενοδοχεία στο Ελληνικό

Εως το 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και τα τέσσερα νέα πολυτελή ξενοδοχεία στο Ελληνικό.

Τα δύο από αυτά θα είναι παραθαλάσσια και αφορούν το project στο οποίο η Lamda Development συνεργάζεται με την ΤΕΜΕΣ. Οι δύο όμιλοι έχουν ανακοινώσει την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου.

Η σύμπραξη έρχεται να υλοποιήσει το όραμα των δύο εταιρειών για την εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία μόνο των δύο ξενοδοχείων, με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα, ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το τρίτο αφορά το Integrated Resort Casino (IRC), δηλαδή το πολυτελές resort με καζίνο που θα γίνει στην περιοχή της Μαρίνας. Το έργο έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Το τέταρτο, αφορά το ξενοδοχείο που θα αναπτυχθεί στον Πύργο Μικτής Χρήσης από την πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο Commercial Hub του Ελληνικού. Στον Πύργο προβλέπεται και η δημιουργία ξενοδοχείου.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.