Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δραστηριοποιείται διαχρονικά για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας




Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας:

“Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη.

Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη μνήμης και απότισης τιμής στα θύματα τέτοιων εγκλημάτων συνιστά πρωταρχικό μέλημα.

H Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Καθιέρωσε μάλιστα την 19η Μαΐου και την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, και της Μικράς Ασίας, αντίστοιχα. Αποδίδουν τον ελάχιστο οφειλόμενο σεβασμό και φόρο τιμής στα θύματα των ειδεχθών αυτών πράξεων.



Η διαφύλαξη άλλωστε της ιστορικής μνήμης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής Πολιτείας.

Επιπλέον, η χώρα μας δραστηριοποιείται διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το 1914 έως το 1923.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» για το εξόχως σημαντικό έργο, το οποίο επιτελεί.

Και να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να αποτελεί συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο, στις προσπάθειες των ποντιακών Οργανώσεων απανταχού της γης.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η πρόληψη της γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον όλων.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.